• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snima se serija "Nobelovac", evo ko će igrati Andrića!

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U produkciji RTS-a snima se serija "Nobelovac", posvećena Ivi Andriću, velikanu srpske književnosti 20. vijeka.

 Tihomir Stanić igra Ivu Andrića Izvor: RTS/Screenshot

Reditelj serije i glavni glumac u seriji je Tihomir Stanić.

Snima je se odvija u Klubu književnika, gde je 1961. Andrić održao konferenciju za medije povodom dobijanja Nobelove nagrade za književnost.

Serija prati 1961. godinu kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Kroz radnju serije Andrićevim mislima vraćamo se u prošlost kada je napisao tri najznačajnija i nagrađena romana – Travnička hronika, Na Drini ćuprija i Gospođica.

Prelomna 1961. polazna je tačka serije Nobelovac, a motiv za cjelokupan scenario reditelj nalazi u Andrićevoj ličnosti, piše RTS.

Možda će vas zanimati

 "Činjenica da je Andrić poklonio cijeli novčani iznos Nobelove nagrade unapređenju bibliotečkog fonda Bosne i Hercegovine je nešto što je mene fasciniralo već decenijama od dana kada sam to saznao. Onda smo isto tako, radeći na ovoj seriji tražili motiv zbog čega čovek uradi tako nešto“, navodi Tihomir Stanić, koji u seriji tumači lik Ive Andrića.

Glavne ličnosti iz Andrićevog života pratiće ga i kroz radnju "Nobelovca".

"Vera Stojić je imala veliki značaj u Andrićevom životu. Ona je takoreći posvetila cijeli svoj život Andriću i njegovom književnom djelu, ali mu je bila i prijatelj“, kaže glumica Branka Šelić.

"Rodoljub Čolaković je sahranjen pored Ive Andrića. Vizuelno možda malo ličimo, ali iz njegovih mlađih dana, jedino to, ali nismo ni htjeli da toliko idemo na tu vizuelnu sličnost, već na prijateljstvo, na tu bliskost njihovu", napominje Vladan Gajović.

Serija će pratiti događaje, ličnosti i gradove koji su uticali na Andrićev život i stvaralaštvo. Snimanje se završava krajem godine, biće osam epizoda, a premijerno emitovanje očekuje nas tokom sljedeće godine.

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop