• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvomjesečni kurs za obuku stručnjaka za rad u oblasti vizuelnih efekata

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Dvomjesečni kurs o vizuelnim efektima omogućiće polaznicima da savladavaju osnovne alate, teoriju i način razmšljanja jednog VFX artista

 Kurs za obuku VFX artista u Banjaluci Izvor: Audio-vizuelni centar RS

Direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić potpisala je danas ugovor sa direktorom producentske kuće LMC studio Banjaluka Davidom Gatarićem i predsjednikom Udruženja animatora Republike Srpske (Dares) Igorom Đurićem o podršci ovog Centra u organizaciji dvomjesečnog kursa za osposobljavanje stručnjaka za rad u oblasti vizuelnih efekata (VFX).

"Dvomjesečni kurs o vizuelnim efektima, koji će biti organizovan kao rezultat ove saradnje, omogućiće polaznicima da savladavaju osnovne alate, teoriju i način razmšljanja jednog VFX artista. Cilj kursa je da polaznici steknu odgovarajuće vještine i znanja kojima se mogu kvalifikovati za raznovrsne poslove u filmskoj i televizijskoj industriji, marketingu, video igrama, dizajnu i drugim srodnim oblastima", objasnila je Anja Ilić.

Naglasila je da je u oblasti filmske industrije velika potražnja za VFX artistima, kao i da ne postoje domaći programi obrazovanja koji bi obučili potencijalne radnike zbog čega će uz podršku AVCRS, LMC Studio d.o.o., kao nosilac projekta, organizovati kurseve iz oblasti VFX-a za početnike i profesionalce koji se bave vizuelnim efektima.

"Obuka će imati višestruke dugoročne efekte. Prvo, omogućiće zainteresovanim domaćim kadrovima da se usavrše u oblasti vizuelnih efekata i svoje usluge u budućnosti ponude različitim producentskim kućama u Republici Srpskoj i van njenih granica. Smanjićemo potrebu za ovim uslugama van domaće filmske industrije, a sigurna sam da će sticanje novih vještina podstaknuti kreativnost i inovacije u oblasti audio-vizuelne produkcije u Republici Srpskoj", rekla je Anja Ilić.

Direktor producentske kuće LMC studio Banja Luka David Gatarić rekao je da VFX, ili “Visual Effects" (Vizuelni efekti), predstavlja proces kreiranja iluzija ili manipulacija slike i videa kako bi se postigli efekti koji nisu bili prisutni tokom originalnog snimanja.

"Ovi efekti se koriste u filmskoj industriji, televiziji, marketingu i drugim medijima kako bi se stvorile fantastične scene, dodali digitalni likovi, promijenila okolina ili poboljšali vizuelni aspekti. U modernom filmu i televiziji svaki projekat zahtjeva VFX intervencije, što čini VFX industriju jednu od najbrže rastućih grana filmske i televizijske produkcije", istakao je Gatarić.

Naveo je da LMC Studio d.o.o. i AEON d.o.o. već niz godina uspješno posluju u oblasti VFX-a i animacije na domaćem i međunarodnom tržištu sa renomiranim produkcijama, kao što su Paramount Pictures, Lionsgate i Netflix.

Predsjednik Udruženja animatora Republike Srpske (Dares) Igor Đurić rekao je da će dvomjesečni kurs početi 23.03.2024.godine, te da se zainteresovani polaznici sa predznanjem iz vizuelnih djelatnosti mogu prijavljivati u period od 10.02. do 10.03.2024. godine. Naveo je da će ovo udruženje u saradnji sa LMC Studiom vršiti selekciju kandidata.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop