• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Snimaj u Srpskoj": Stvaranje preduslova da RS postane destinacija za snimanje filmova

Autor Nikolina Damjanić

U okviru promotivnog događaja „Snimaj u Srpskoj!“ u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske u petak su održane dvije panel diskusije: "Izazovi i potencijali’" i "Incentives u regionu - dobra praksa''.

 Snimaj u Srpskoj konferencija Izvor: Ustupljena fotografija

Na događaju su se okupili domaći i regionalni filmski producenti, direktori filmskih centara iz regije i filmski stvaraoci u Banjaluci.

Konstatovano je da su uspostavljanjem Audio-vizuelnog centra RS, donošenjem Uredbe i mapiranjem filmskih lokacija stvoreni preduslovi za razvoj i rast filmske industrije Republike Srpske.

Panelisti: reditelj, Saša Hajduković, producent i animator Mladen Đukić, producent, Đorđe Vranješ pozdravili su donošenje Uredbe i ukazali na izazove sa kojima su se susretali u dosadašnjem radu.

Savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra kulture Srbije Rade Vojnović predstavio primjere dobre prakse iz Srbije, gdje se ova uredba primjenjuje osam godina, i istakao da je godišnji prihod od stranih investitora oko 100 miliona evra.

U panelu pod nazivom "Incentives u regionu - dobra praksa", panelisti: direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar, direktor Hrvatskog audio-vizuelnog centra Kris Maričić, direktorka Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović, predsjednika UO Fondacije za kinematografiju Kantona Sarajevo Antonio Beus, producent Sandra Đuričković, producent i scenarista Bostjan Virc ukazali su na evidentan rast filmske produkcije u njihovim zemljama zahvaljujući podsticaju.

"Velike zemlje na nas gledaju kao na stvaralaštvo jedne regije i zato smo svi došli kako bismo podržali Audio-vizuelni centar RS. Naša želja i ideja je da zajedno radimo za najveće svjetske produkcije“, zaključila je Nataša Bučar, direktorica Slovenačkog filmskog centra.

V.d.direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić na otvaranju dvodnevnog događaja je poručila da je Republika Srpska neotkriveni dragulj lokacija za snimanje.

"Očekujemo da podsticaji namijenjeni produkcijskim kućama i pristupačne filmske lokacije, mapirane širom Republike Srpske, privuku investitore i podstaknu koprodukciju filmova. Želja nam je da stvorimo snažnu filmsku industriju u Republici Srpskoj, a benefiti toga odraziće se i na sve druge privredne grane. Naši filmski stvaraoci su priznati u regionu i svijetu, a filmovi koje smo podržali su pobrali nagrade na brojnim festivalima što znači da možemo", naglasila je Anja Ilić i dodala da događaj shvata kao prekretnicu u razvoju filmske industrije u Republici Srpskoj.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop