• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je čika Jova dobio nadimak Zmaj? Za sve je kriva jedna TAČKA

Autor Dragana Božić

Čuveni srpski književnik Jovan Jovanović najpoznatiji je po svom nadimku - Zmaj. Ipak, malo ljudi zna kako ga je dobio i šta on zapravo predstavlja.

 shutterstock_1806460000.jpg Izvor: Shutterstock

Prvo, čika Jova Zmaj nadimak uopšte nije dobio po mitskoj životinji, već po današnjem datumu koji je za njega bio jako značajan.

Kao i svi velikani toga vremena, čika Jova je bio veliki rodoljub. U čast velikog događaja, Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je srpski narod, 3. maja (po novom kalendaru 15. maja) 1848. godine, proglasio sebe politički slobodnim i nezavisnim u odnosu na Austrougarsku, odlučio da svom imenu doda nadimak 3maj. Igrom brojeva i ćirilićnih slova je nastao njegov nadimak Zmaj.

Zmaj je 1864. godine, inspirisan ovim datumom, pokrenuo satirični list “Zmaj”, koji nije samo aludirao na datum, već je postao i dio njegovog književnog identiteta. Nadimak “Zmaj” postao je sinonim za Jovanovića, koji ga je ponosno nosio tokom svoje karijere.

Čika Jova je prvi pjesnik u srpskoj književnosti koji je počeo da piše pjesme za djecu. Njegove pjesme su autentične i nikada prevaziđene. Uz njih su odrastale brojne generacije. Zmaj je djeci, preko svojih pjesama, na jednostavan način prenosio poruke o životu, ljudima i svijetu koji ih okružuje.

Osim što je bio pjesnik, Zmaj je bio i dramski pisac, prevodilac, ljekar, kao i urednik brojnih književnih, političkih i dječijih izdanja. Bio je i prvi potpredsjednik Srpske književne zadruge, ostavivši neizbrisiv trag u srpskoj kulturi. U čast ovog velikana, glavna ulica u centru Novog Sada, njegovog rodnog grada, nosi njegovo ime, a u njoj se nalazi i spomenik posvećen njegovom radu i životu.

(Mondo)

Možda će vas zanimati


.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop