• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priznanje za roman "Poslije zabave": Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade!

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade je Stevo Grabovac za roman "Poslije zabave"

 Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade Izvor: Mondo - Slaven Petković

Odluku o laureatu donio je žiri, koji je radio sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsjednik).

"Beskrajno sam ponosan, vjerovali smo u Stevu od samog početka! Izuzetno nam je drago i zbog priznanja i što će najširi čitalački krugovi znati kako on piše", kaže za MONDO Boris Maksimović, direktor izdavačke kuće Imprimatur, koja je objavila nagrađeni roman.

Pročitajte MONDO intervju sa Grabovcem! 

Na konkurs je stiglo 188 romana, a u najužem izboru za jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu se osim nagrađenog našlo još četiri romana – "Pesma o tri sveta" (Agora) Vladimira Pištala, "Pakrac" (Laguna) Vladana Matijevića, "Autosekcija" (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i "U zemlji Franje Josifa" (Književna opština Vršac) Ljubomira Koraćevića.

Prošlogodišnji dobitnik bila je književnica Danica Vukićević, autorka "Unutrašnjeg mora", objavljenog u izdavačkoj kući Nojzac.

Autori koji su se ove godine našli u najužem izbori već su se dovodili u vezu s najprestižnijom književnom nagradom u Srbiji i regionu.

Roman "Lager" Ljubomira Koraćevića uvršten u uži izbor 2015. godine. Romani "Mrtvo polje", "Satori" i "Ljubavna pesma" Srđana Srdića našli su se u užem izboru 2010, 2013. i 2020, a "Srebrna magla pada" bila je 2017. u najužem krugu.

I Stevo Grabovac je bio finalista s romanom "Mulat albino komarac" iz 2019. godine. Vladan Matijević dobio je NIN-ovu nagradu 2003. za djelo "Pisac izdaleka", a Vladimir Pišalo 2008. za roman "Tesla, portret među maskama".

NIN-ova nagrada kritike za roman godine dodjeljuje se od 1954. godine. Isprva je dodjeljivana piscima s prostora cijele bivše Jugoslavije pod uslovom da je roman bio pisan na srpskohrvatskom jeziku, da bi se poslije raspada države ograničio na djela pisana na srpskom jeziku. Važi za najznačajnije književno priznanje u Srbiji, a mnogi su je tokom proteklih decenija poredili s francuskom nagradom Gonkur.

Stevo Grabovac (Slavonski Brod, 1978) objavio je zbirku pesama "Stanica nepostojećih vozova" 2007. godine, a njegov prvi roman "Mulat albino komarac" pojavio se 2019. godine. Živi i radi u Banjaluci.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop