• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"POSLIJE ZABAVE": Novi roman Banjalučanina Steve Grabovca

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Četiri godine nakon objavljivanja romana "Mulat albino komarac", koji se našao u samom finalu NIN-ove nagrade, stigao je novi roman Steve Grabovca "Poslije zabave"

 "Poslije zabave" nova knjiga Steve Grabovca Izvor: Imprimatur/Mondo

Roman čitaocima donosi jednu slojevitu i vješto ispripovijedanu priču o ocu, zločinu, porodici, prijateljstvu i odrastanju.

S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presjekom jednog života. Tako osvijetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom.

Možda će vas zanimati

Pripovjedač prevaljuje veliki put – od lošeg pisanja i književnih konkursa, preko uspomena na odbranu i posljednje dane oca, na tajnovito porijeklo i adolescenciju obojenu ratom, na jedan strahovit zločin, pa sve do reminiscencija na velika prijateljstva i pokidane niti koje, na ovaj ili onaj način, pronađu put ponovnom spajanju.

"Kao u prvencu, i u ovom romanu ima nešto od velikih ljubavi, velikih tuga i cjeloživotnih melanholija. Ima u njemu i velikih skloništa od "metafizičke studeni", u muzici, razgovorima na krovovima zgrada, kafanskim filozofijama, filmu i književnosti", navodi urednica Marija Pejić.

Nikako ovakve rečenice ne može napisati onaj koji nije i sam duboko uzdrman tragedijama, sveprisutnim oko nas. Prepoznatljivi, samoizgrađeni stil, brušen ton, neočekivan vez, vođenje nekoliko romanesknih nivoa – sve je potpuno skladno, zvuk je utišan i nečujan u gromoglasnom viđenju onoga do sebe.

"Stevo Grabovac poziva našu savjest na večeru. Odazvati se znači sresti sebe velikog i uplašenog pred zagubljenom ljudskošću, pred ogromnom samoćom", napisao je o romanu Darko Cvijetić.

Izvor: Imprimatur/Mondo

Dok je otac bio živ, junak je bio mlad. Sad, kad se obreo sam u pustinji, sa svim egzistencijalnim i metafizičkim pitanjima na koja se mora odgovoriti ako se želi nastaviti živjeti i sad kad bi oca svašta pitao, njega više nema.

A otac je jedina paskalovska tačka oslonca. Hodajući između svijeta živih i svijeta mrtvih, junak pokušava rekonstruisati vrijeme koje mu je dosuđeno i od slika i riječi ponovo sazdati sebe, svijet i njegov smisao.

"Kakvo je ovo mjesto, dušo moja?", kao da spava Senekino pitanje u podsvijesti svakog poglavlja ovog dinamičnog mozaika neizrecive ratne tragedije, ali i ontološke, životinjski snažne i nepopustljive čežnje za ljudskošću, bliskošću i svom ljepotom kojom smo obdareni i koja nam je dostupna, naveo je Miroslav Gojković.

Izvor: Imprimatur/Mondo

Publika će imati priliku da prisustvuje razgovoru sa Stevom Grabovcem o romanu „Poslije zabave“ 31. maja u 19.00 u Banskom dvoru, u okviru festivala Imperativ.

Stevo Grabovac je rođen 9. novembra 1978. u Slavonskom Brodu. Odrastao je i završio srednju školu u Bosanskom Brodu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Objavio je zbirku pjesama „Stanica nepostojećih vozova“ 2007. godine. Njegov prvi roman „Mulat albino komarac“ (2019) završio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i dobio je nagradu Šušnjar. Živi i radi u Banjaluci.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop