• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crvena kuća na ostrvu": Šta se krije iza tropskog raja

Autor Vesna Kerkez

Američka književnica Andrea Li autorka je romana "Crvena kuća na ostrvu", čiji je prevod krajem 2022. objavila izdavačka kuća Imprimatur.

 Author Photo_Cleared for world use_credit- Daniela Foresto.jpg Izvor: Promo/Imprimatur

Roman donosi priču o jednom braku izraslom iz suprotnosti, o jednoj raskošnoj vili koja je mjesto i okupljanja i razdora, o jednom ostrvu koje uvezuje mnoštvo različitih sudbina.

Izvor: Imprimatur

Andrea Li pokazuje čitaocu šta se krije u pozadini idealizovanja tropskog raja. Crvena kuća na ostrvu donosi nam nesvakidašnju priču o junakinji Šej, afroameričkoj profesorki udatoj za italijanskog biznismena Senu, koji na ostrvu Naratrani, malom fiktivnom prostoru u blizini velikog ostrva Madagaskar, odlučuje da izgradi raskošnu vilu koju naziva Crvena kuća i za čiju gospodaricu imenuje upravo Šej.

Iako je Crvena kuća iz godine u godinu samo vila za odmor, Šej se upušta u odnose sa lokalnim ljudima i njihovom kulturom, a sa novim saznanjima o životu jednog izrabljenog naroda počinje svjesno da se pita kakva je njena uloga u široko rasprostranjenom siromaštvu i nesreći koju doživljavaju pravi stanovnici ostrva.

Svako novo poglavlje otkriva nam sudbinu nekog novog junaka, dok istovremeno pratimo Šej, koja s porodicom dvadeset godina posjećuje Naratrani. Kako vrijeme prolazi, njena djeca odrastaju, njen brak se urušava pod teretom suštinske nepodudarnosti, a njeni odnosi s lokalcima, posebno s glavnom kućepaziteljkom Velikom Bertin, produbljuju se i otkrivaju mrežu snažnih i neraskidivih veza.

Možda će vas zanimati

Oslanjajući se na tradiciju građenja literarnih svjetova u romanima kao što su Kuća duhova Izabel Aljende i Amerikana Čimamande Ngozi Adiči, Andrea Li uvodi nas u prostor gdje se prepliću kulture, rase i klase i preispituje postkolonijalne teme te idealizovanje tropskog raja.

Andrea Li, američka književnica rođena u Filadelfiji, autorka je romana, memoara i kratkih priča, u kojima se bavi temama identiteta, postkolonijalnih klasnih i rasnih odnosa te konceptom stranosti, a posebno se interesuje za mjesta ukrštanja različitih kultura.

Pohađala je privatnu školu Boldvin, a diplomirala i magistrirala na Harvardu. Pisala je, između ostalog, za časopise The New Yorker, The New York Times i Vogue. Bila je nominovana za Nacionalnu književnu nagradu SAD. Njen roman Crvena kuća na ostrvu objavljen je 2021. godine.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop