• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ART preporuka: Šta čita, gleda i (ne)sluša komičar i istoričar Dušan Jokić (FOTO/VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Knjigu, film, seriju i strip ove nedjelje preporučuje nam Dušan Jokić, istoričar, stend-up komičar i povremeni glumac sa adresom u Banjaluci. Muzička preporuka je izostala, a Jokić je objasnio zašto.

 Dušan Jokić art preporuka film serija strip knjiga Izvor: Mondo - Slaven Petković

Knjiga: "Put u Dejton u potrazi za mirom", Kris Spirou

Knjiga je dnevnik jednog od učesnika mirovnih pregovora u Dejtonu, riječ je o Krisu Spirou američkom diplomati grčkog porijekla koji je kao važan član Demokrata (Demokratska partija u SAD) pomogao da se ubrza mirovni proces i na ove prostore donese prijeko potreban mir.

Zanimljiv je podnaslov knjige koji glasi “Dnevnik jedanaestog Srbina“ u vremenu kada su srpski narod i njegovo rukovodstvo bilo u brutalnoj izolaciji našao se jedan čovjek blizak američkoj administraciji, koji je svojim uticajem pomogao da taj isti narod izađe iz izolacije i dođe do prijeko potrebnog mira.

Ova knjiga nam daje realan pogled na ratne događaje kao i na samu politiku. Čitajući ovu knjigu shvatamo da politička i diplomatska borba nisu bunar želja gdje se svakom pojedincu ispunjava želja već je to surova borba za korist čitavog kolektiviteta u kojoj dijelovi istog neminovno budu žrtve.

Knjiga "Put u Dejton u potrazi za mirom"
Izvor: MONDO

Knjiga jasno razbija mitove o velikodržavnim agresijama i nepobitno govori o tragičnom građanskom i bratoubilačkom sukobu. Ovo se jasno vidi kroz kritiku rukovodstva Savezne Republike Jugoslavije prema rukovodstvu Srba u Bosni i Hercegovini koji su za njih jednaki funadmentalisti kao i muslimansko rukovodstvo u Sarajevu, ili opijeni nacionalizmom kao rukovodstvo u Hrvatskoj.

Knjiga se zaista čita u dahu iako ima dva toma i kada je pročitate shvatite da je Dejtonski mirovni sporazum zaista najsavršenije riješenje za BiH gdje je svaki narod po nešto dobio, ali i po nešto izgubio.

Još art preporuka

Film: "Služio sam engleskog kralja"

Film je ekranizacija istoimenog književnog djela Češkog književnika Bohumila Hrabala koju je režirao slavni Češki reditelj Jirži Mencel. Ovo je inače Mencelova druga ekranizacija romana Bohumila Hrabala, a prva je bila 1967 kada je režirao Hrabalov roman “Strogo kontrolisani vozovi.“

"Služio sam engleskog kralja" je jedna dopadljiva i zabavna komedija u kojoj je glavni junak Jan poslije petnaest godina pušten iz zatvora i sad se osvrće na svoj život. On je inače prije rata radio kao konobar u jedom elitnom restoranu u Pragu gdje sticajem čudnih i sretnih okolnosti napredovao iako se ispostavilo da su te okolnosti dio nekih prevara, ali ne njegovom krivicom i namjerom.

Služio sam engleskog kralja
Izvor: YouTube

Ubrzo dolazi do rata i Njemačka okupira tadašnji Čehoslovačku gdje se Jan zaljubljuje u jednu Njemicu i nesvjesno će se naći na strani Njemaca. Film nam govori o dobroti i prostidušnosti jednog pojedinca čiju sudbinu određuju okolnosti i prilike i gdje na kraju doživljava onu narodnu “danas imaš, sutra nemaš“.

Film se takođe na duhovit način osvrće na tadašnje društvene i istorijske prilike u Čehoslovačkoj.
U svakom slučaju gledaoci će uživati u odličnom humoru, ali i količini života koji film nudi.

Strip: "Atomika, Bog je crven"

Za rođendan sam kao poklon dobio strip od kuma, koji je inače moj ideološki protivnik. U pitanju je strip "Atomika - Bog je crven".

Autor stripa je Endju Dab, a ilustrator je Sal Abinanti. Iskreno, u ovom stripu čitalac neće nešto mnogo pametno naučiti jer u je pitanju klasični naivni liberalno - građanski pogled na totalitarne ideologije sa osvrtom na komunizam, a kao da druge ideologije nisu totalitarne.

Strip "Atomika Bog je crven"
Izvor: Screenshot

Ipak, kad pročitate strip, vidjećete jednu zanimljivu priču o rađanju ideologije gdje - kad malo više zagrebete - shvatite da je i građansko društvo isto jedna totalitarna ideologija i da svaka ideologija ima dozu totalitarnog režima. Strip se ističe odličnim ilustracijama, a posebno se vidi da autor stripa odlično poznaje razne mitologije kao i istorijske događaje.

Na kraju, koliko god strip izgledao naivan, preporučujem da se pročita jer izaziva jedan zdrav dijalog pobornika različitih ideologija (evo, na primjer, ja i kum).

Serija: "Leteći cirkus Montija Pajtona"

Za kraj, izabrao sam jednu seriju, jedan besmrtni klasik - "Leteći cirkus Montija Pajtona". Mlade generacije treba da se upoznaju sa zlatnim dobom humora kada nije bilo medijske inkvizicije zvane politička korektnost već je humor bio slobodan.

Ova legendarna serija trajala je pet godina i imala je četrdeset pet epizoda. Teri Džouns, Majkl Pejlin, Erik Ajdl, Džon Kliz, Grejem Čepmen i Teri Giliam su stvorili humoristički kult koji je bio toliko uvrnut da tu vrstu humora niste mogli nigdje svrstati već je bio jednostavno "pajtonovski".

Ova sjajna petorka je na tako genijalan način izvrtala ruglu svaku vrstu puritanizma i lažnog morala uz ogromnu dozu političke nekorektnosti. Pored skečeva koji su kult treba istaći nevjerovatne animacije čiji je autor Giliam. Jedan od mojih prijedloga za skeč koji treba pogledati je "Argument Clinic".

Monti Pajton / Argument Clinic
Izvor: YouTube

(Napomena: Što se tiče muzike, Jokić je objasnio da mu se sada ona "gadi" pa nije ništa predložio, a "davno je bilo kad je slušao punk").

(Mondo)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop