• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporuka za knjigoljupce: Pjesme u prozi Banjalučanke Mihaele Šumić

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Preporučujemo knjigu "Imenik Laure Carvalho" naše sugrađanke Mihaele Šumić.

 Mihaela Šumić "Imenik Laure Carvalho" Izvor: Tajana Dedić Starović/Mondo

Izdavačka kuća Imprimatur iz Banjaluke objavila je nedavno novu zbirku pjesama nagrađivane autorke Mihaele Šumić pod nazivom "Imenik Laure Carvalho".

Pjesme u knjizi raspoređeno su abecedno, u formi imenika, te zamišljene kao svjedočanstva različitih ženskih sudbina, a prethodi im pojašnjenje o tome ko je zapravo ta misteriozna junakinja iz naslova, koja sve te glasove objedinjuje i njihove priče prenosi čitaocima.

Izvor: Imprimatur

"Mihaela Šumić spada u red onih književnica i književnika koji žele pobjeći iz zamke autorstva, ostavljajući time dodatni prostor slobode svojim junakinjama i junacima i njihovim glasovima. Njene junakinje su i te kako specifične i nije im bezrazložno ostavila pomenuti prostor; čak i sama Laura je ovdje, kao i autorka, neka vrsta posrednika, medijuma, tek prenosnik mnoštva ženskih glasova koji kroz nju konačno govore svoje prećutane priče.

Tu je uredno posložena po abecednom redu istorija ženskog svjedočenja svijeta koje je imaginarna Laura "prikupila" slušajući one koje niko nije htio čuti; marginalizovane, nesrećne, psihički oboljele, zlostavljane, zanemarene, žene izopštene iz društva, žrtvovane, zatvorene u institucije.

Laura im posuđuje svoje uho, tijelo, najzad i svoju ljubav i potpunu predanost. Laura Carvalho je otjelotvorena mogućnost slušanja i saosjećanja koja se pojavljuje da svaku od njih sasluša i potom iščezne jer u stvarnom svijetu ona kao takva nije moguća”, istakla je o knjizi književnica Tanja Stupar Trifunović.

Možda će vas zanimati

Mihaela Šumić je rođena 1998. godine u Banjaluci. Pisala je poeziju i kolumne za meksički LUF magazin. Svoju poeziju, kao i prevode na engleskom, španskom, portugalskom i hrvatskom, do sada je objavljivala na nekoliko portala.

Objavila je zbirku pjesama "Nekoliko sitnih uboda", za koju je dobila nagradu "Čučkova knjiga", za najbolju prvu knjigu objavljenu u 2020. godini, te zbirku priča "Herbarij svete smrti", za koju je nagrađena regionalnom književnom nagradom "Štefica Cvek".

Zbirka poezije "Imenik Laure Carvalho" njena je treća knjiga. Imprimatur je objavio i njen prevod romana "Sezona uragana" istaknute meksičke autorke Fernande Melčor.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop