• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade: "Unutrašnje more" je roman godine

Autor Nikolina Damjanić

Ninova nagrada za roman godine pripala je Danici Vukićević za roman "Unutrašnje more".

 Unutrašnje more roman godine Izvor: Mondo/Slaven Petković

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman “Unutrašnje more” (Nojzac), saopšteno je danas u hotelu „Moskva“, a odluku o laueratkinji doneo je žiri, koji je radio u sastavu Teofil Pančić, (predsjednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunoviić.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu, koja se dodjeljuje 69. put ušlo je šest romana „Unutrašnje more“ Danice Vukićević, (Nojzec)„Klub istinskih stvaralaca“ (Fabrika knjiga) Milana Tripkovića, „Papir sa vodenim znakom“ (Laguna) Gorana Petrovića, “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“(Booka) Mirjane Drljević, „Koljka i Sašenjka“ (Arhipelag)Uglješe Šajtinca i „Klara, Klarisa“ (Bulevar Books) Marijane Čanak.

U recenziji nagrađenog romana „Unutrašne More“ stoji između ostalog da Danica Vukićević u svojoj novoj knjizi proze nastavlja da piše u formi „dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja … realnosti domišljatim i pamtljivim pjesničkim slikama“, te prenosi „frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku“ (Vladislava Gordić Petković).

I opet važi ono što autorka kaže u jednom intervjuu:

„Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete“.

Danica Vukićević je završila Opštu književnost i teoriju književnosti i Ženske studije. Rođena 1959. Živi i radi u Beogradu.

Pročitajte i ovo

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman “Unutrašnje more” (Nojzac), saopšteno je danas u hotelu „Moskva“, a odluku o laueratkinji doneo je žiri, koji je radio u sastavu Teofil Pančić, (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunoviić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop