• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen festival "Uhvati film - Banjaluka"

Autor mondo.ba

Međunarodni filmski festival “Uhvati film - Banjaluka” održan je 12. i 13.oktobra 2018. godine u Muzičkom paviljonu “Staklenac”.

Zahvaljujući saradnji HO “Partner” i Kreativno-afirmativne organizacije Parnas iz Novog Sada Filmski festival o osoba sa invaliditetom, koji se u Banja Luci održava od 2011.god. je postao dio regionalnog festivala “Uhvati film” koji se pored Banjaluke održava u Novom Sadu (Srbija), Rijeci (Hrvatska) I Kotoru (Crna Gora).

Festival je svečano otvorila u ime Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović, istaknuvši da je ovaj festival od samog početka imao podršku Vlade Srpske i ovog ministarstva.

"Ovaj festival je organizaciono manji, ali je po značaju važan kao i svi ostali. Osobe sa invaliditetom imaju ravnopravan status na javnom konkursu, s tim što smatram da bi trebalo da se više otvore, da zatraže pomoć volontera i pridobiju sve koji nisu iz kategorije invalidnosti da bi im pomogli u osmišljavanju i pisanju projekata i organizaciji. Treba da se otvore i prema svim resorima u Ministarstvu, koje je spremno da im pomogne i oni imaju prednost u finansiranju", navela je Maksimovićeva.

Direktorica Festivala Dušica Lipovac istakla je značaj kulture za osobe sa invaliditetom.

“Kako je kultura važna za svakog pojedinca tako je važna za i za osobe sa invaliditetom. Jako je bitno da nas kulturna zajednica prepozna kao stvaraoce, ako i konzumente kulture, te da kulturne ustanove budu pristupačne za sve osobe bez obzira na oblik invaliditeta kojeg imaju. Kroz filmsku umjetnost želimo da doprinesemo smanjenju socijalne distance prema osobama sa invaliditetom promovišući naše potencijale i mogućnosti.”

Na Festivalu je premijerno prikazano 26 filmova iz 22 zemlje svijeta, koje je odabrao stručni žiri kojeg su činili predstavnici „Uhvati film“ festivala iz Novog Sada, Rijeke, Banjaluke i Kotora. Na ovogodišnji konkurs za dostavljanje filmova, koji je bio otvoren 3 mjeseca pristiglo je 636 filmova, tako da žiri nije imao ni malo lak zadatak da odabere filmove koji će biti prikazani.

U revijalnom dijelu Festivala su prikazani dokumentarni filmovi "Sjenke" autora Aladina Kavgića iz Tuzle, koji je nastao u okviru aktivnosti Vaš glas Vaša priča koju finansira EU a provodi UNDP BiH, kao i višestruko nagrađivan film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića koji je nastao u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

U toku festivala bila je postavljena izložba fotografija „Kultura i osobe sa invaliditetom“, te su dodjeljene  plakete i nagrade nagrađenim autorima: Borislav Zdrinja – za fotografiju pod nazivom „Govorimo o sposobnostima“; Maja Tomić – za fotografiju pod nazivom „A šta si ti?; Slobodan Ratešić – fotografiju pod nazivom „Boro“.

Nagrade su svojeručan umjetnički rad mladog umjetnika Ranka Brajića, iz Banjaluke.

Prateća aktivnost Festivala je bila i debata na temu „Kultura i osobe sa invaliditetom“ koju je moderirala poznata književnica Tanja Stupar Trifunović a učesnici su bili Nebojša Kuruzović -pravnik zaposlen u Ministarstvu pravde RS, poznat kulturnoj javnosti kao dio Jazzy Poetry Cabaret-a, Milica Galić - studentkinja master studija italijanskog i srpskog jezika i knjževnosti, Duško Uzelac - predstavnik Organizacije amputiraca „UDAS“ koja značajan dio svojih aktivnosti posvjećuje upravo umjetnosti, Milesa Milinković - direktorica Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“ iz Novog Sada i Jelena Radaković, bibliotekarka Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Organizatori se zahvaljuju svima onima koji su pomogli organizaciju ovogodišnjeg festivala, te svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa „Uhvati film“ festivalom, mladim glumcima DIS pozorišta koji su prošetali maskotu Kamerka i promovisali Festival na ulicama Banjaluke, organizacionom timu Festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop