• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Talas #7: Fantastične priče sa sela!

Autor mondo.ba

Upravo je iz štampe izašao sedmi broj "Talasa", nezavisnog časopisa koji govori o stvaraocima i svaranju, a koji je namijenjen njima, kao i onima koji će tek to da postanu.

 Talas, broj sedam: Fantastične priče sa sela! Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Temat ovog broja je "SELO 2.0", a ovo izdanje "Talasa" na neki način je esencijalno, jer u njemu možete pročitati zaista sjajne i inspirativne priče koje govore o ljudima koji su zavrnuli rukave i u svojim malim sredinama stvorili čuda.

Nekako se poklopilo da je "selo" pojam koji se zadnjih dana često pojavljivao u medijima u nekakvom plitkom, dnevno-političkom kontekstu, ali "priče sa sela" koje čitamo u "Talasu" mnogo su ozbiljnije i vraćaju vjeru u ljude i sredine u kojima žive i rade.

Tako, u ovom broju možete pročitati priču o momcima iz Banjaluke koji su pokrenuli Poljoprivrednu zadrugu "Klekovača". "Mi smo dvije godine orali... Seljaci su nam se smijali, nisu htjeli ni da pomognu, ni da kažu u čemu griješimo, ali kad su vidjeli neke poznate ličnosti kako tu dolaze, kako pomažu svojim donacijama, informacijama, smjernicama, onda su nas i oni počeli uvažavati", kažu oni.

Tu je i priča o Centru za posjetioce Pecka i njegovom osnivaču Bori Mariću, koji je u renoviranoj staroj školi u tom "zaboravljenom" selu napravio pravo turističko čudo, kao i priča o jednom drugom Bori, Jankoviću, slikaru i zaljubljeniku u ljude i prirodu, koji je u okolini Mrkonjić Grada, nakon silnih problema i peripetija uspio da osnuje svoju čuvenu galeriju i eko zonu Zelenkovac, koja decenijama pruže odmor i utočište umjetnicima i posjetiocima iz regiona i cijelog svijeta.

Jedan drugi Janković, Branko, u selu Gunjaci, nedaleko od Valjeva, nakon uspješne glumačke karijere odlučio je da se posveti - čuvanju koza! Njegovo stado broji 150 životinja koje svojim mlijekom opskrbljuju liniju mliječnih proizvoda "Koza nostra".

U novom "Talasu" je i priča o Jovanki Sabljić iz Drvara i njenoj kooperativi Budi zdrav ko dren, priča banjalučkog pisca i pjesnika Berislava Blagojevića o tome zašto je i kako odlučio da prijeđe na selo, ali i još mnogo drugih sjajnih priča.

"Možemo to nazvati kako hoćemo - patriotizmom, društveno odgovornim radom, aktivizmom ili nekako drugačije, ali samo je to ono što nas može izvući iz situacije u kojoj se nalazimo. Neki ljudi su postavili sebi određeni cilj koji je korisniji okolini nego njima samima, radili na tome da ga ostvare, išli glavom kroz zid i uspjeli u svojoj namjeri. Nisu se obazirali na 'Jebo to, to neće uspjeti', 'Nema tu hljeba, nemoj džaba da se patiš', ' A gdje si ti u svemu tome', 'Ne može to proći kod naših ljudi', radili su svoj posao (i mnogo više od njega!) i uspjeli su da ostvare ono što su naumili. I tačka. Nema tu neke pretjerane filozofije", kaže u uvodnom tekstu "Glavom kroz zid" urednik "Talasa" Boris Maksimović. Mi se potpuno slažemo sa njim, naročito kada znamo da i sam Boris i njegov "Talas" uveliko koristi tu istu strategiju "glavom kroz zid", na čemu mu zaista čestitamo!

Treba napomenuti i da stranice novog "Talasa" krase zaista lijepe fotografije Vedrana Ševčuka - Alfa, fotografa Monda.

Talas #7 možete kupiti u knjižarama "Kultura", kao i u internet knjižari izdavačke kuće Imprimatur.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop