Česnica je nezaobilazan dio Božića, a evo šta sve treba staviti u ovu pogaču.
Česnicu ili božićnu pogaču mijese domaćice rano ujutro na dan Božića. Ova posebna pogača priprema se različito u zavisnosti od toga u kom kraju živite, ali ono što je svuda isto je da se u nju obavezno stavlja novčić.
Vjeruje se da će onaj ko, prilikom tradicionalnog lomljenja pogače, izvuče paricu, imati novca i sreće. Pored toga, u česnicu se stavlja i komadić badnjaka za koji se vjeruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.
Takođe, u nekim krajevima naše zemlje stavljaju se i kukuruz, pasulj, ovas i pšenica mada se to prije svega radi u domaćinstvima koja imaju svinje, ovce, konje ili živinu.
Nakon lomljenja pogače, osoba koja je pronašla novčić ili badnjak treba da ih čuva na posebnom mjestu, a pšenica, ovas, kukuruz i se daju životinjama zbog kojih se i stavljaju u česnicu.
(MONDO)