• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje se pravi sladoled od mirođije i mortadele

Svake godine "studenti" iz cijelog svijeta pokušavaju da uđu u tajne proizvodnje italijanskog sladoleda u Bolonji.

 Gdje se pravi sladoled od mirođije i mortadele Izvor: MONDO

Na svojevrsnom "Đelato Univerzitetu" polaznici uče kako da naprave tradicionalni, ali i sladoled neobičnog ukusa.

U sjedištu poznate kompanije za proizvodnju mašina za sladoled "Karpiđani" (Carpigiani) u blizini Bolonje u centralnoj Italiji, postoji svojevrsna škola u kojoj se uči vještina pravljenja sladoleda - "Đelato Univerzitet". Svake godine desetina hiljada "studenata" iz cijelog svijeta ovdje pokušava da uđe u tajne proizvodnje vrhunskog italijanskog sladoleda.

Nedjeljni kurs sa smještajem u obližnjem hotelu košta oko 800 evra, a direktor škole je Kaori Ito (31), porijeklom Japanac koji živi u Italiji posljednjih sedam godina.

Pored sladoleda tradicionalnih ukusa maline, lješnika ili limuna, polaznici škole uče kako da naprave i sladoled neobičnog ukusa divlje mirođije i mortadele.
U školi, kroz, koju će ove godine proći oko 12.000 studenata, postoje i kursevi iz menadžmenta i marketinga.



Kaori Ito kaže da postoji stereotip da sladoledžinice u svijetu drže staromodni italijanski imigranti, ali da se vremena mijenjaju i da sve više ljudi iz cijelog svijeta pokazuje interesovanje za taj biznis.

S obzirom na sve veće interesovanje ljudi iz cijelog svijeta za kurseve za proizvodnju sladoleda, u školi su uveli kurseve na engleskom i francuskom.

Lučano Ferari (53) "profesor" na "Univerzitetu za sladoled" objašnjava da su Italijani ranije kupovali sladoled iz inostranstva, ali da sada stranci dolaze u Italiju da bi naučili vještine proizvodnje italijanskog sladoleda, koje kasnije nose u svoju zemlju.

Vjeruje se da je saldoled, odnosno italijanski "đelato2 za kakav danas znamo, pravljen na dvorovima tokom perioda renesanse za princeze, a da je pionir u njegovom izvozu u svijet bio Prokopio Kuto, koji je otvorio svoj kafe u Parizu u 17. vijeku.

Kompaniju "Karpiđani" osnovala su dvojica braće 1946. godine. Kompanija ima proizvodnju i u Kini, španijii i SAD, zapošljava oko 400 radnika i planira da naredne godine otvori muzej sladoleda.

Profil studenata je raznovrstan. Kevin Koh (25) radi u očevoj kompaniji koja se bavi uvozom voća u Singapuru i namjerava da po povratku kući otvori sladoledžinicu.
Jasmina Abdel Gani (29) prati kurs zajdno sa suprugom u vidu "originalnog" odmora u Italiji u želji da nauči kako da impresionira svoje goste na zabavama koje će organizovati kod kuće.

Nur šnicer (21) iz Izraela želi da otvori sladoledžinicu u Jafi u kojoj će mušterijama ponuditi, kako sam kaže, nešto najbolje što je ikada probao, dok Andera Moreli (37), bivša menadžerka u banci, kaže da želi da se preseli na Floridu i tamo otvori sladoledžinicu u kojoj će u skladu sa navikama Amerikanaca sladoled služiti sa palačinkama i sirupom od javora.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop