Svake godine "studenti" iz cijelog svijeta pokušavaju da uđu u tajne proizvodnje italijanskog sladoleda u Bolonji.
![Gdje se pravi sladoled od mirođije i mortadele Gdje se pravi sladoled od mirođije i mortadele](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Na svojevrsnom "Đelato Univerzitetu" polaznici uče kako da naprave tradicionalni, ali i sladoled neobičnog ukusa.
U sjedištu poznate kompanije za proizvodnju mašina za sladoled "Karpiđani" (Carpigiani) u blizini Bolonje u centralnoj Italiji, postoji svojevrsna škola u kojoj se uči vještina pravljenja sladoleda - "Đelato Univerzitet". Svake godine desetina hiljada "studenata" iz cijelog svijeta ovdje pokušava da uđe u tajne proizvodnje vrhunskog italijanskog sladoleda.
Nedjeljni kurs sa smještajem u obližnjem hotelu košta oko 800 evra, a direktor škole je Kaori Ito (31), porijeklom Japanac koji živi u Italiji posljednjih sedam godina.
Pored sladoleda tradicionalnih ukusa maline, lješnika ili limuna, polaznici škole uče kako da naprave i sladoled neobičnog ukusa divlje mirođije i mortadele.
U školi, kroz, koju će ove godine proći oko 12.000 studenata, postoje i kursevi iz menadžmenta i marketinga.
Kaori Ito kaže da postoji stereotip da sladoledžinice u svijetu drže staromodni italijanski imigranti, ali da se vremena mijenjaju i da sve više ljudi iz cijelog svijeta pokazuje interesovanje za taj biznis.
S obzirom na sve veće interesovanje ljudi iz cijelog svijeta za kurseve za proizvodnju sladoleda, u školi su uveli kurseve na engleskom i francuskom.
Lučano Ferari (53) "profesor" na "Univerzitetu za sladoled" objašnjava da su Italijani ranije kupovali sladoled iz inostranstva, ali da sada stranci dolaze u Italiju da bi naučili vještine proizvodnje italijanskog sladoleda, koje kasnije nose u svoju zemlju.
Vjeruje se da je saldoled, odnosno italijanski "đelato2 za kakav danas znamo, pravljen na dvorovima tokom perioda renesanse za princeze, a da je pionir u njegovom izvozu u svijet bio Prokopio Kuto, koji je otvorio svoj kafe u Parizu u 17. vijeku.
Kompaniju "Karpiđani" osnovala su dvojica braće 1946. godine. Kompanija ima proizvodnju i u Kini, španijii i SAD, zapošljava oko 400 radnika i planira da naredne godine otvori muzej sladoleda.
Profil studenata je raznovrstan. Kevin Koh (25) radi u očevoj kompaniji koja se bavi uvozom voća u Singapuru i namjerava da po povratku kući otvori sladoledžinicu.
Jasmina Abdel Gani (29) prati kurs zajdno sa suprugom u vidu "originalnog" odmora u Italiji u želji da nauči kako da impresionira svoje goste na zabavama koje će organizovati kod kuće.
Nur šnicer (21) iz Izraela želi da otvori sladoledžinicu u Jafi u kojoj će mušterijama ponuditi, kako sam kaže, nešto najbolje što je ikada probao, dok Andera Moreli (37), bivša menadžerka u banci, kaže da želi da se preseli na Floridu i tamo otvori sladoledžinicu u kojoj će u skladu sa navikama Amerikanaca sladoled služiti sa palačinkama i sirupom od javora.
(Tanjug)