• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAMAZ IZ SRBIJE 3. NA SVIJETU: Pogledajte listu top 50 najboljih

Izašla je lista top 50 najboljih namaza na svijetu. Srbija zauzela dva mjesta!

 Najbolji namazi na svijetu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Poznati vodič za ocjenjivanje i rangiranje kuhinja širom svijeta "Taste Atlas" nedavno je objavio listu top 50 najboljih namaza i soseva na svijetu. Jedan srpski specijalitet osvojio je počasno treće mjesto, a na listi se našao i drugi.

Treće mjesto osvojio je, leskovački domaći ajvar, srpski specijalitet od paprika sa dodatkom patlidžana i začina. Čuveni urnebes, namaz od mladog sira, bijelog luka i paprika zauzeo je visoko 25. mjesto na listi. 

Kako piše "Taste Atlas", leskovački domaći ajvar je tradicionalni srpski začin, namaz ili poslastica pod nazivom ajvar, porijeklom iz leskovačkog kraja. Ajvar se proizvodi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, kurtovska kapija, palanačko čudo. Paprike se peku na otvorenoj vatri, čiste, melju, osuše i prže polako i ručno. Ukus je prijatan i biberast. Ovaj ajvar ne bi trebalo da sadrži dijelove sjemenki niti tamne i ugljenisane dijelove pokožice paprike koje se odvajaju tokom pečenja.

Prvo mjesto zauzeo je namaz toum iz Libana. Pravi se od cijelih čena bijelog luka, koji se polako drobe tučkom, ili se danas jednostavno melju u mašini za hranu. Na kraju, u mješavinu se dodaju so i limunov sok, dajući namazu slani ukus i boju slonovače. Toum se koristi za marinade, sosove i umake i može obogatiti svaki obrok.

Drugo mjesto osvojio je namaz Aji criollo iz Perua. Aji criollo ili salsa de aji je začinjena peruanska salsa pripremljena sa kombinacijom žutih ađi čili papričica i ulja. Sos je obično prijatno ljut, ali može da bude izuzetno ljut, pa treba biti oprezan kada ga prvi put probate.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop