• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Bugarsku na jogurt

U bugarskom gradiću Trnu, na granici sa Srbijom, odžava se tradicionalni festival jogurta. Stavnovnici ovog bugarskog gradića se ponose jogurtom koji proizvode.

 U Bugarsku na jogurt Izvor: MONDO

Na ovoj manifestaciji okupi se po dvadestak proizvođača ovog hranljivog i ljekovitog napitka koga oni pripremaju u domaćoj radinosti.

Balkanski jogurt sa ovih prostora poznat je po svom izuzetnom kvalitetu. To ne treba da čudi jer su stanovnici ovih prostora prvi otkrili bakteriju koja transformiše mlijeko u jogurt. Naime, početkom 20. vijeka Rus Ilija Mečnikov, dobitnik Nobelove nagrade za bilogiju, konstatovao je izuzetna povoljna dejstva jogurta u procesu varenje ljudskog organizma zahvaljujući ljekovitim mikroorganizmima.

Daljom analizom na institutu Luj Paster otkrilo se da zahvaljujući ljekovitom svojstvu ovog mliječnog proizvoda porijeklom iz Bugarske, stanovnici Rodopskih planina žive i preko sto godina.

Mikroskopska istraživanja su pokazala da oni svoju dugovječnost duguju prisustvu mikroorganizama laktobakcilusa.

"Bugarska je otadžbina jogurta jer se samo u našoj zemlji lactobacillus bulgaricus i stretococus thermofilus razvijaju u simbiozi u prirodi", objašnjava Zdravko Nikoliv šef laboratorije na Institutu za jogurt u Sofiji.

Ovaj mliječni proizvid priprema se i u manastirima. Posebno je poznat kravlji jogurt iz manistara Jablanovo u kome se proizvede 750 kilograma jogurta nedjeljno.

"Kvalitet jogurta zavisi od vrste mlijeka. Ovčiji jogurt je masniji od kravljeg ili kozjeg, dok je najkvalitetniji i najgušći jogurt dobijen od životinja koje se pasle mladu, sočnu travu", objasnio je jedan od učesnika ovog Festivala.

Turci i Bugari se ne slažu oko porijekla jogurta jer i jedni i drugi tvrde da je postojbina baš u njihovoj otadžbini.

Bugari tvrde da su oni ovaj proizvod prenijeli Turcima u XV vijeku, dok je Bugarska bila pod Osmanskom dominacijom, dok Turci to poriču pokušavajući da dokažu da su oni jogurt koristili još prije širenja hrišcanstva.

Ali, i jedni i drugi se slažu u činjenici da je osmanski sultan Kanuni uspio da izliječi francuskog kralja Fransoa I koji je bolovao od upale crijeva hraneći ga jogurtom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop