U bugarskom gradiću Trnu, na granici sa Srbijom, odžava se tradicionalni festival jogurta. Stavnovnici ovog bugarskog gradića se ponose jogurtom koji proizvode.
![U Bugarsku na jogurt U Bugarsku na jogurt](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Na ovoj manifestaciji okupi se po dvadestak proizvođača ovog hranljivog i ljekovitog napitka koga oni pripremaju u domaćoj radinosti.
Balkanski jogurt sa ovih prostora poznat je po svom izuzetnom kvalitetu. To ne treba da čudi jer su stanovnici ovih prostora prvi otkrili bakteriju koja transformiše mlijeko u jogurt. Naime, početkom 20. vijeka Rus Ilija Mečnikov, dobitnik Nobelove nagrade za bilogiju, konstatovao je izuzetna povoljna dejstva jogurta u procesu varenje ljudskog organizma zahvaljujući ljekovitim mikroorganizmima.
Daljom analizom na institutu Luj Paster otkrilo se da zahvaljujući ljekovitom svojstvu ovog mliječnog proizvoda porijeklom iz Bugarske, stanovnici Rodopskih planina žive i preko sto godina.
Mikroskopska istraživanja su pokazala da oni svoju dugovječnost duguju prisustvu mikroorganizama laktobakcilusa.
"Bugarska je otadžbina jogurta jer se samo u našoj zemlji lactobacillus bulgaricus i stretococus thermofilus razvijaju u simbiozi u prirodi", objašnjava Zdravko Nikoliv šef laboratorije na Institutu za jogurt u Sofiji.
Ovaj mliječni proizvid priprema se i u manastirima. Posebno je poznat kravlji jogurt iz manistara Jablanovo u kome se proizvede 750 kilograma jogurta nedjeljno.
"Kvalitet jogurta zavisi od vrste mlijeka. Ovčiji jogurt je masniji od kravljeg ili kozjeg, dok je najkvalitetniji i najgušći jogurt dobijen od životinja koje se pasle mladu, sočnu travu", objasnio je jedan od učesnika ovog Festivala.
Turci i Bugari se ne slažu oko porijekla jogurta jer i jedni i drugi tvrde da je postojbina baš u njihovoj otadžbini.
Bugari tvrde da su oni ovaj proizvod prenijeli Turcima u XV vijeku, dok je Bugarska bila pod Osmanskom dominacijom, dok Turci to poriču pokušavajući da dokažu da su oni jogurt koristili još prije širenja hrišcanstva.
Ali, i jedni i drugi se slažu u činjenici da je osmanski sultan Kanuni uspio da izliječi francuskog kralja Fransoa I koji je bolovao od upale crijeva hraneći ga jogurtom.
(Tanjug)