• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li viđate ovako nešto na pakovanju? Za vaše dobro je bolje da ne jedete

Autor Tamara Veličković

Najveći rizik je kod mesnih i ribljih proizvoda, ali ne treba jesti ni povrće ni mliječne proizvode koji dolaze u takvoj ambalaži.

 Da li hrana iz ambalaže sa izbočinom smije da se jede Izvor: Sergey Ryzhov/Shutterstock

Naizgled bezazlena promjena može da ukaže na to da je hrana počela da prolazi kroz neželjene procese fermentacije ili je jednostavno počela da se kvari. Objašnjavamo kada izbočina na pakovanju treba da vas brine.

Bombaž, odnosno ispupčenost pokvarene konzerve ili drugih pakovanja, neprimjetan je nedostatak koji može da prikrije opasnost po zdravlje. Manifestuje se kao ispupčenje i obično se javlja kod mlevenog mesa i narezaka, ali problem postoji i kod konzervi, gotovih jela i sireva.

Da li možete da jedete proizvode iz "naduvene" ambalaže?

Izvor: Patrick Hatt/Shutterstock

Karakteristično "izbočenje" poklopca ili dna je prvi signal da nešto nije u redu. To može da bude rezultat curenja, nepravilnog skladištenja, grešaka u toplotnoj obradi ili drugih problema u proizvodnji. Obratite pažnju na sve nepravilnosti u obliku pakovanja, kao što su izbočine ili deformacije. Uznemirujući miris proizvoda je još jedan alarmantan znak.

Konzumiranje takvog proizvoda može da dovede do trovanja hranom, izazivajući simptome kao što su bol u stomaku, povraćanje ili dijareja. Proizvodi sa bombažom su plodno tlo za štetne bakterije i mikroorganizme, što njihovu potrošnju čini rizičnom.

Ako sumnjate u stanje pakovanja, bolje je da se uzdržite od konzumiranja. Takođe prijavite radnicima prodavnice ako primijetite "naduvenu" ambalažu na policama. Ne zaboravite da uvijek provjeravate rok trajanja i čuvate hranu u skladu sa preporukama proizvođača. Naravno, neki proizvodi mogu da budu pogodni za potrošnju uprkos "naduvanoj" ambalaži, ali to je uvijek rizik. Za vaše dobro, bolje je da se oslobodite takve hrane nego da se razbolite.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop