Najveći rizik je kod mesnih i ribljih proizvoda, ali ne treba jesti ni povrće ni mliječne proizvode koji dolaze u takvoj ambalaži.

Naizgled bezazlena promjena može da ukaže na to da je hrana počela da prolazi kroz neželjene procese fermentacije ili je jednostavno počela da se kvari. Objašnjavamo kada izbočina na pakovanju treba da vas brine.
Bombaž, odnosno ispupčenost pokvarene konzerve ili drugih pakovanja, neprimjetan je nedostatak koji može da prikrije opasnost po zdravlje. Manifestuje se kao ispupčenje i obično se javlja kod mlevenog mesa i narezaka, ali problem postoji i kod konzervi, gotovih jela i sireva.
Da li možete da jedete proizvode iz "naduvene" ambalaže?
Karakteristično "izbočenje" poklopca ili dna je prvi signal da nešto nije u redu. To može da bude rezultat curenja, nepravilnog skladištenja, grešaka u toplotnoj obradi ili drugih problema u proizvodnji. Obratite pažnju na sve nepravilnosti u obliku pakovanja, kao što su izbočine ili deformacije. Uznemirujući miris proizvoda je još jedan alarmantan znak.
Konzumiranje takvog proizvoda može da dovede do trovanja hranom, izazivajući simptome kao što su bol u stomaku, povraćanje ili dijareja. Proizvodi sa bombažom su plodno tlo za štetne bakterije i mikroorganizme, što njihovu potrošnju čini rizičnom.
Ako sumnjate u stanje pakovanja, bolje je da se uzdržite od konzumiranja. Takođe prijavite radnicima prodavnice ako primijetite "naduvenu" ambalažu na policama. Ne zaboravite da uvijek provjeravate rok trajanja i čuvate hranu u skladu sa preporukama proizvođača. Naravno, neki proizvodi mogu da budu pogodni za potrošnju uprkos "naduvanoj" ambalaži, ali to je uvijek rizik. Za vaše dobro, bolje je da se oslobodite takve hrane nego da se razbolite.