• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije Bask ko igra za Real!

Na separatističkoj žurkiu Bilbau, reprezentacija Baskije pobijedila je Venecuelu (3:1), a cijeli stadion zviždao je rođenom Basku, Ćaviju Alonsu, sada igraču Reala iz Madrida.

 Nije Bask ko igra za Real! Izvor: MONDO

Separatizam u Španiji izrazito je izražen u tri od 17 autonomnih oblasti. U Galiciji, Kataloniji i naročito Baskiji.

Pred 38.000 navijača, sa uzburkanim separatističkim pobudama, reprezentacija Baskije pobijedila je u prijateljskom meču Venecuelu sa 3:1.

U centru Baskije, ne i prijestonici, Bilbau, na stadionu Atletik Kluba, zvanom San Mames, povela je Venecuela, ali su onda članovi reprezentacije koju FIFA ne priznaje preokrenuli meč i obradovali sve Baskijce.

Strijelci za domaće u bili su Gurpegi, Labaka i Muniain. Ovaj posljednji je tek prije nekoliko dana postao punoljetan, a već je ljubimac navijača Atletik Bilbaa, tima za koji su kroz istoriju igrali samo i isključivo Baskijci, bilo sa teritorije današnje Španije ili Francuske.

Ako je neko bio ljubimac navijača na San Mamesu, stadionu na kojem se stvara najvatrenija atmosfera u Španiji, naročito kada dolazi omraženi "centralistički" Real Madrid, ponos Kralja Huana Karlosa I i cijele dinastije, onda je Ćavi Alonso bio nešto suprotno tome.

Alonsu, trenutno fudbaleru Reala i uzdanici španske reprezentacije, navijači su zviždali iako je rođen u Tolosi, u Baskiji i bez obzira što je karijeru počeo da gradi u drugom najvećem klubu iz Baskije, poslije Atletik Kluba, Realu iz Sosijedada.

Na stadionu San Mamesu nije bilo moguće vidjeti špansku zastavu. već samo zeleno-crveno-bijele boje zastave Baskije (Euskadi na lokalnom jeziku), kakve se inače mogu isključivo vidjeti na prozorima i kapijama od ulaska u Španiju iz Francuske, pa sve do izlaska iz pokrajine, odnosno ulaska u susjednu Kantabriju.

Atmosfera stvorena na meču Baskija - Venecuela potpuno je atipična za španske prilike, bilo da je riječ o mečevima Primere, bilo o utakmicama nacionalnog tima.

Prijateljske susrete sa drugim zemljama, pored Baskije, redovno igra i Katalonija, a tih dana u Barseloni slavi se separatistička težnja i uglavnom kliče protiv kraljevske porodice, Španije i naročito Madrida.

Prema ocjenama stručnjaka širom svijeta, Baskija se smatra autonomnom pokrajinom sa najvećim stepenom samostalnosti na planeti. Uprkos tome, težnja za separatizmom je jaka kao malo gdje u svijetu, a posebno je izražena kroz djelovanje ljevičarske terorističke organizacije ETA (Euskadi Ta Askatasuna), koja je osnovana još 1959. godine i od tada ubila 858 ljudi, povrijedila 1.230 i kidnapovala 77 osoba.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC