• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA vs. Superliga Evrope - sve o ratu bogate sirotinje: Fudbal se za 24 sata promijenio naglavačke, a mi ispaštamo!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Sve što treba da znate o Superligi Evrope, a niste imali koga da pitate. Zašto ratuju veliki, ko će pobijediti i ko je na gubitku...

 sve o superligi evrope na jednom mjestu Izvor: Profimedia/pikpng

Fudbal više nikada neće biti isti pošto je u toku vjerovatno najveći sukob u njegovoj istoriji, a nije nikakvo iznenađenje da je to sve zbog novca.

Jedni će reći da je to samo izgovor, drugi da je to opet razumna odluka zbog aktuelne situacije, ali na kraju ispaštaju navijači kojima se za 24 sata promijenio sport u koji su se zaljubili. Otvoreni rat UEFA i 12 bogatih klubova prijeti da uništi sve ono što smo do sada voljeli - stvorena je Superliga Evrope, prvo ekskluzivno takmičenje u istoriji evropskog fudbala.

Možda će vas zanimati

Već sada je jasno da to nije bila samo pobuna, nego ozbiljan plan koji se "kuvao" dvije godine i na kraju je saopšten u minut do 12 - taman kada je djelovalo da neće doći do raskola.

Spletke, laži i udruživanja, kao u lošoj telenoveli, doveli su do toga da se navijači podijele zbog sukoba moćnika koji zapravo misle samo na lični profit - lažno zastupajući interese ljubitelje fudbala kojima ništa od ovoga nije trebalo.

Šta se to desilo u fudbalu u posljednja 24 časa i šta to sve treba da znate o sukobu koji će još dugo trajati, objedinili smo na jednom mjestu.

ZAŠTO SU SE BOGATI UDRUŽILI

Izvor: Profimedia

Među 12 osnivača su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Juventus, Milan, Inter, Arsenal, Totenhem, Čelsi, Mančester junajted, Mančester siti i Liverpul, a za prvog predsjednika - ili bolje rečeno direktora lige - izabran je Florentino Perez iz Real Madrida.

Superliga će biti ligaško takmičenje koje se igra sredinom nedjelje, a u kome će učestvovati ukupno 20 klubova, što znači da još osam čekamo.

Najavljeno je da će još tri kluba biti birana po ekskluzivitetu, bilo je nagađanja ko bi to mogao da bude, međutim to je demantovano, dok će pet klubova igrati za ulazak u takmičenje - još se ne zna po kom modelu i da li će biti proširenja.

Florentino Perez je istakao da je to takmičenje stvoreno da bi fudbal opstao i jer vjeruje da bi ovim tempom "umro" da se oni nisu udružili.

Svi klubovi (sem Liverpula koji nije dostavio finansijski izvještaj) su u ogromnim dugovima, Barselona i Totenhem čak duguju preko milijardu evra, pa vjeruju da bi ih samo udruživanje spasilo od neizvjesne budućnosti pošto će nagrade biti mnogo veće.

KOLIKI NOVAC JE U PITANJU?

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Američka banka Džej Pi Morgan obezbijedila je 3,5 milijardi evra klubovima osnivačima na ime nagradnog fonda, pa bi tako samo šampion Superlige zaradio 400 miliona evra!

To je znatno više nego što se dobija u takmičenjima UEFA (šampion zaradi oko 120 miliona evra) dok pobunjeni klubovi smatraju da bi TV prava znatno skočila pošto se radi samo o utakmicama vrhunskih klubova, a spominju se da bi u to mogli da se upetljaju i Netflix, Amazon, Facebook...

Florentino Perez najavio je da fudbal mora da se okrene mlađima, da postane prava zabava, pa tako ni promjena formata utakmice sa 90 minuta na kraće nije isključena.

Klubovi vjeruju da će tako i oni u budućnosti trošiti znatno veći novac na transfere i da će tako pomoći manjim klubovima da i oni bolje funkcionišu, pa da bi tako i oni mogli da budu sve jači i da se u neko dogledno vrijeme uključe tom takmičenju.

Plan je da to počne već od avgusta!

UEFA ALTERNATIVA - SUPER LIGA ŠAMPIONA

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/UEFA/HAROLD CUNNINGHAM

Dan nakon što se 12 klubova odvojilo od UEFA, promijenjen je format Lige šampiona koji je ranije već bio utanačen sa EKA - organizacijom u kojoj je preko 250 klubova.

U njoj je glavni (bio) Andrea Anjeli, jedan od idejnih tvoraca Superlige, a ujedno i predsjednik Juventusa, koji je podržavao Aleksandra Čeferina sve do nedjelje kada je ugasio telefon i više mu se nije javio pošto se uortačio sa drugim klubovima (!?).

U međuvremenu je izbačen iz svih organizacija UEFA, a Aleksandar Čeferin predstavio je proširenje Lige šampiona od 2024. godine i ligaški sistem koji će igrati 36 klubova.

U pitanju je "švajcarski" model gdje bi u prvoj fazi klubovi igrali po 10 utakmica (pet kod kuće, pet na strani), a na osnovu UEFA koeficijenata i sortiranja klubova po šeširima - bio bi održan žrijeb ko će s kim igrati.

Najboljih osam bi prošlo dalje, a timovi rangirani od od 9. do 24. mjesta bi igrali potom dvomeč koji bi odredio preostale učesnike osmine finala.

Oni koji izgube prelazili bi u Ligu Evrope, dok timovi od 25. do 36. mjesta ne nastavljaju dalje.

SPREMNE VELIKE KAZNE

Izvor: Profimedia

UEFA neće sjediti skrštenih ruku i već je preduzela prve korake najavivši da svi fudbaleri koji igraju u klubovima iz Superlige Evrope neće moći da igraju za svoje reprezentacije.

To znači da Leo Mesi ne bi mogao da igra na Mundijalu, ili da Kristijano Ronaldo ne bi mogao da nastupa na Evropskom prvenstvu, iako to naravno nema nikakve veze sa njima - to je način koji je UEFA izabrala da bi izvršila pritisak na klubove koji svoje igrače i nisu pitali da li su za promjene.

Moguće je da zabrana važi već od Evropskog prvenstva ove godine (!), dok UEFA sa advokatima ispituje da li može već da izbaci iz Lige šampiona i Lige Evrope klubove članove Superlige.

Tako bi se već znao prvak Evrope za ovu sezonu...

KO JE PROTIV NOVE LIGE?

Izvor: Profimedia

Nisu samo mnogobrojni navijači protiv Superlige, nego i klubovi, savezi, fudbaleri, pa čak i političari bez kojih ovo nije moglo da prođe.

Tako će Evropska komisija EU ispitati da li je uopšte moguće napraviti ovakvo takmičenje, dok prijetnje odmetnuim klubovima redovno stižu i iz domaćih liga u kojima se takmiče. Englezi, Španci i Italijani su protiv ovog takmičenja u koje žele njihovi najbogatiji klubovi.

Zanimljivo je da je Pari Sen Žermen, jedan od najbogatijih na svijetu, ostao uz UEFA pošto je njihov predsjednik El-Kelaifi u dobrim odnosima sa Čeferinom, ali prije svega zbog TV biznisa.

Poziv su odbili i njemački klubovi Borusija Dortmund, Lajpcig i Bajern, mada se u Superligi još nadaju da bi mogli da ubijede minhenski tim da se predomisli, što će biti jako teško pošto su oni veoma tradicionalni i ne žele da prave problem.

"Ne" novom takmičenju rekla je i Sevilja, višestruki prvak Lige Evrope, potom Porto koji je bio viđen u takmičenju, kao i Everton, Roma i drugi klubovi...

ŠTA NOSI BUDUĆNOST?

Izvor: Profimedia

E, to je pravo pitanje...

Klubovi iz Superlige ne žele da čuju za alternativu, uvjereni su da će njihova ideja proći i neće odustati od nje čak i ako takmičenje ne počne u avgustu kako je najavljeno u prvi mah.

Takođe, ugovorom su se svi čvrsto vezali kako neko ne bi mogao da vrda i tako su se osigurali da zajedno nastupaju protiv UEFA koja im je objavila rat, ali opet s druge strane poručila im je da ima mjesta za njih u Ligi šampiona ako se predomisle.

Čini se da će ovo biti duga i naporna bitka za prevlast, a čak iako UEFA pobijedi jasno je da će morati da napravi ogromne ustupke pošto su zatvorene lige budućnost fudbala.

Jedino je pitno koliko bliska.

Anketa

Šta mislite o Superligi Evrope?

  • Odlična stvar, biće bolje od Lige šampiona

    9.32% (15)

  • Uništili su evropski fudbal da bi još više zaradili

    83.23% (134)

  • Moram da sačekam i da vidim to takmičenje

    7.45% (12)

Šta mislite o Superligi Evrope?

Rezultati

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC