• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izglasana nova UEFA Liga šampiona - bogati nisu prihvatili: "Švajcarski model", bez grupa i više učesnika!

Autor Dragan Šutvić

Pogledajte kako će ubuduće izgledati elitno takmičenje, nažalost bez Reala, Barse, Juventusa i drugih... Ako se ne predomisle.

 liga šampiona novi model bogati klubovi nisu prihvatili Izvor: Profimedia

12 bogatih klubova odmetnulo se od svih pravila i propisa i odlučilo da osnuje Superligu Evrope u kojoj će se samo oni pitati, pa tako ni prijetnje UEFA da će njihovim fudbalerima biti zabranjeno da igraju na recimo Svjetskom prvenstvu ne shvataju ozbiljno.

Razlog je naravno novac, mnogo više će ga biti u zatvorenoj ligi elitnih klubova, mada je upitno ko je elita, što je odgovor na prijedlog UEFA za reformu Lige šampiona.

Možda će vas zanimati

Zanimljivo je da su do skoro svi bogati klubovi klimali glavom na taj prijedlog iz UEFA, čak i Andrea Anjeli iz Juventusa koji je preko EKA pokušavao da progura ideju o zatvorenom takmičenju, tako da je i Aleksandar Čeferin morao u hodu da se prilagođava.

Na današnjem sastanku UEFA jednoglasno je izglasan novi format Lige šampiona (i ostalih klupskih takmičenja), a koji očigledno neće prihvatiti najbogatiji klubovi.

Promjena bi trebalo da nastupi od 2024. godine, a ovo su svi detalji o tome.

VIŠE UČESNIKA I "ŠVAJCARSKI" MODEL

Izvor: Profimedia/AFP PHOTO / UEFA / HAROLD CUNNINGHAM

Za početak, povećaće se broj učesnika sa 32 na 36, a istovremeno se ukida i format osam grupa od po četiri tima i prelazi na jednu zajedničku ligu. Međutim, neće svi igrati sa svima, to bi bilo previše utakmica i napora, nego će na snazi biti "švajcarski model".

U prvoj fazi bi svi odigrali po 10 utakmica (pet kod kuće, pet na strani), a žrijeb bi bio nikad važniji pošto bi klubovi bili podijeljeni u šešire koji određuju i s kim igraju.

Tako bi u prvom šeširu bili šampioni iz prethodne sezone, a naredna tri bi se određivala na osnovu UEFA koeficijenta.

Timovi iz prvog šešira bi igrali dva meča protiv timova iz prvog šešira, tri protiv timova iz drugog, tri protiv timova iz trećeg i dva protiv timova iz četvrtog, a time bi bila zadržana atraktivnost i smanjen broj utakmica slabijih timova protiv najjačih.

Da ne ulazimo nepotrebno u analizu o žrijebu za timove iz drugog, trećeg ili četvrtog šešira, treba istaći da na kraju direktno u nokaut fazu prolazi prvih osam na tabeli.

Timovi rangirani od 9. do 24. mjesta bi igrali potom dvomeč koji bi odredio preostale učesnike osmine finala. Oni koji izgube prelazili bi u Ligu Evrope, dok timovi od 25. do 36. mjesta ne nastavljaju dalje takmičenje.

ŠTA JE BIO PLAN ZA BOGATE?

Izvor: Profimedia

Liga šampiona bi se ubuduće igrala tri dana nedeljno - utorak, srijeda i četvrtak - čime bi bio povećan i fond za televizijska prava, što svakako najviše zanima najbogatije klubove, međutim oni su pronašli još više novca koji će podijeliti između sebe.

Od septembra do decembra planirano je 180 utakmica umesto 96 u prvoj fazi Lige šampiona, što znači više povreda i bonusa.

Ukupno, igralo bi se 100 mečeva više nego ranije, a do titule je neophodno odigrati od 17 do 19 mečeva, dok je danas to 13. Biće nikad teže doći do trofeja Lige šampiona, a zbog novog formata možda budemo imali i više iznenađenja.

Najjače lige svijeta ostale bi na četiri direktna učsnika, međutim to nije sve.

Dva tima koja su najbolje rangirana po UEFA koeficijentu, a koja nisu obezbijedila učešće u Ligi šampiona već Ligi Evrope ili Konferencijskoj ligi, obezbijediće direktan plasman u novu Ligu šampiona.

To je osmišljeno kako bi se bogati klubovi zaštitili u slučaju jedne slabije sezone, pa bi recimo Juventus bude peti u Italiji, opet išao u Ligu šampiona.

Dodatno treće direktno mjesto u Ligi šampiona dobiće i peta najbolja liga Evrope, to je u ovom trenutku Francuska, pa bi oni takođe mogli da imaju ukupno četiri predstavnika u prvoj fazi pošto će u tom slučaju četvrtoplasirani igrati kvalifikacije za Ligu šampiona.

Posljednje "bonus" mjesto koje se dobilo proširenjem Lige šampiona najviše će zanimati ljubitelje fudbala u Srbiji, pošto bi jednog dana moglo da donese direktan plasman u elitu.

A ŠTA ZA DALJE?

Izvor: Profimedia

Nakon odigrane "grupne faze" i preostalih baraž mečeva dobili bismo 16 učesnika osmine finala, da bi se poslije toga igrale klasične eliminacije (dvomeči) sve do finala kada se igra jedna utakmica na neutralnom terenu.

To je sve bilo zamišljeno od 2024. godine kada bi novac bio znatno veći, ali to opet nije dovoljno elitnim klubovima koji su prilično gramzivi i žele da se obogate u vrijeme pandemije.

Svi su u krizi pošto dugo nije bilo publike na stadiona, a troškovi su ostali isti, pa su tako zamislili da će samo igrajući jedni sa drugima povećati prihode i ubirati plodove, dok ih ne zanimaju preterano drugi klubovi u Evropi - ako nemaju novca.

Vidjećemo da li je Superliga ipak samo "blef", neki kažu i ideja UEFA kako bi se lakše "progutala" njihova projmena o Ligi šampiona - ili prosto budućnost fudbala kakvoj se nismo nadali.  

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC