• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad je Bilbija u 90. minutu srušio Rudar: Prije 26 godina Borac trijumfovao u najspektakularnijem finalu Kupa RS ikad!

Autor Dragan Šutvić

23. decembra 1995. godine odigrano je možda i najveće finale koje je Kup RS ikad ponudio...

 kup rs 1995 borac rudar  Izvor: Promo/FK Borac/arhiva

Fudbalski klub Borac je kroz istoriju dugu 95 godina pet puta osvajao trofej Kupa Republike Srpske.

Posljednji put se to desilo 2012. godine, ove sezone ima šansu za šesti, a do prvog je stigao na današnji dan prije 26 godina – u najspektakularnijem finalu ikad!

Možda će vas zanimati

Na banjalučkom Gradskom stadionu, pred oko 25.000 gledalaca, 23. decembra 1995. godine, sastali su se Borac i Rudar Prijedor u revanš utakmici finala, a trijumfovao je domaćin rezultatom 3:2, što je, uz 2:2 iz grada na Sani, bilo dovoljno za podizanje trofeja.

Prvi meč odigran je 16. decembra 1995. godine, samo dva dana nakon što je u francuskoj prestonici potpisan mirovni sporazum poslije rata u BiH. Druga utakmica bila je planirana za 20. decembar, ali je prste uplela viša sila...

Zbog guste magle koja je prekrila stadion u Banjaluci, delegat Mirko Ponjarac iz tadašnjeg Srpskog Sarajeva (danas Istočno Sarajevo) vratio je igrače u svlačionicu i novi duel zakazao za 23. decembar.

Borac - Rudar Prijedor 3:2
Izvor: Promo/borac-sport.com

A tada – spektakl; mjesto na tribinama našlo je oko 25.000 navijača, koji su posvjedočili velikoj pobjedi Banjalučana kojima je tada komandovao Josip Pelc.

Poveo je Rudar Prijedor u osmom minutu pogotkom Slaviše Kralja, ali je Borac stvari na terenu preokrenuo početkom drugog poluvremena, kada su pogađali Dragan Sekulić i Vlado Jagodić.

Imao je Borac u tim trenucima rezultat koji ga vodi do trofeja, međutim pet minuta prije kraja meča Veljko Salamić je vratio Prijedorčane u igru.

Izvor: Promo/FK Borac/arhiva

Djelovalo je tada da će o osvajaču drugog Kupa Republike Srpske odlučiti penal-lutrija – ali je tome "ne" rekao Borčev dugogodišnji prvotimac Milorad Bilbija u 90. minutu.

Već pomenuti Sekulić je izveo korner, čuvar mreže Rudara Nikola Čobanović loše je procijenio let lopte, što je Bilbija iskoristio i glavom pospremio loptu u mrežu, uz pomoć jednog od defanzivaca gostiju.

Bio je to, rekli smo, Borčev prvi trofej u Kupu Republike Srpske. Drugi je stigao 1996. godine, dok se na treći čekalo čak 13 godina. Četvrti je osvojen 2011. godine, a peti godinu dana kasnije.

Na putu do finala, Borac je prvo eliminisao jajačku Elektrobosnu ukupnim rezultatom 10:1 (6:0, 1:4), a zatim su redom padali Naprijed (0:8, 5:0), Ozren (6:0, 1:3), Sloga Doboj (5:0, 3:1), Boksit (1:2, 3:3) i bijeljinski Panteri (1:0, 2:1).

Izvor: Promo/FK Borac/arhiva

23. decembar 1995. godine

BORAC – RUDAR PRIJEDOR 3:2 (0:1)

strijelci: Sekulić u 48, Jagodić u 55. i Bilbija u 88. minutu za Borac, a Kralј u 8. i Salamić u 85. minutu za Rudar Prijedor, stadion: Gradski, gledalaca: 20 000, sudija: Božo Lazić (Doboj), pomoćnici: Živko Karabatak i Dragan Prtvar (obojica Srpsko Sarajevo), žuti kartoni: Bilbija, Trnić, Jagodić (Borac), Kralј, Z. Janjetović, S. Janjetović, Salamić, Dragić, Lukić (Rudar Prijedor).

BORAC: Janjić, Grubor, Vukelјa, Starčević, Bilbija, Petreš, Sekulić, Benić (od 70. Teinović), Jagodić, Jandrić, Trnić. Trener: Josip Pelc.

RUDAR PRIJEDOR: Čobanović, Dragić, Joškić, Lukić, S. Janjetović, Salamić, Z. Janjetović, Macura, Zgonjanin, Vranješ, Kralј (od 72. Karanović).

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC