• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" čekaju rivale u kvalifikacijama za EURO 2024: Baraž siguran, ali treba da se razmišlja o direktnom plasmanu!

Autor Dragan Šutvić

Reprezentacija BiH ovog vikenda dobija protivnike u kvalifikacijama za kontinentalnu fudbalsku smotru, na kojoj nikada do sad nije nastupala.

 bih čeka protivnike u kvalifikacijama za euro 2024  Izvor: FEHIM DEMIR/EPA

Nakon osvajanja prvog mjesta u jednoj od grupa B divizije Lige nacija i plasmana u baraž za EURO 2024 i prije početka kvalifikacije, oči bh. fudbalske javnosti uprte su prema Frankfurtu, gdje će ove nedjelje od 12.00 časova biti održan žrijeb kvalifikacionih grupa za nastup na kontinentalnoj smotri 2024. godine!

Možda će vas zanimati

Pomenutim osvajanjem prvog mjesta, "zmajevi" su ostvarili višestruku korist. Rekli smo, našli su se najmanje u baražu za prvenstvo Evrope, zajedno sa još tri pobjednika grupa iste divizije (među kojima je i Srbija), izborili povratak u najjači rang Lige nacija, ali u isto vrijeme stekli pravo da se u sutrašnjem žrijebu nađu u drugom šeširu.

U istoj podgrupi još su Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Srbija, Škotska i Finska, tako da sa tim selekcijama igrači kojima komanduje Ivajlo Petev ne mogu da se sastanu tokom kvalifikacionih ciklusa od marta do novembra sljedeće godine.

EURO 2024 igraće se u Njemačkoj.

Najjači šešir čine Holandija, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska, dok su u trećem Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija.

Četvrtu grupu po kvalitetu čine Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, "Kosovo", Bugarska, Farska Ostrva i Sjeverna Makedonija, dok suu u petoj Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija i Malta.

Konačno, u najslabijem su samo tri ekipe (Andora, San Marino i Lihtenštajn), pa je jasno da će u kvalifikacijama za EURO 2024 biti formirano deset grupa – tri sa šest i sedam sa pet timova.

Plasman na prvenstvo Evrope izboriće prvoplasirana i drugoplasirana ekipa iz svake grupe, te pobjednici tri turnira A, B i C Lige nacija, na kojima će učestvovati ekipe koje su osvojile prva mjesta u grupama u okviru ove divizije.

Ukoliko bila koja od tih ekipa izbori mjesto na prvenstvu kroz kvalifikacije, njeno mjesto u baražu zauzeće sljedeća najuspješnija selekcija.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC