• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac u nedjelju na "Grbavici": Banjalučani uspješniji u posljednje vrijeme, ali plavi su skoro deceniju dominirali

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Derbi 17. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine igra se u nedjelju na sarajevskoj "Grbavici", gdje će Željezničar ugostiti banjalučki Borac (19.30, TV Arena sport).

 Željezničar - Borac međusobni omjer Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Sarajevski plavi su pod vođstvom trenera Edisa Mulalića u seriji od tri vezane pobjede u svim takmičenjima i ozbiljan su takmac za najviši plasman.

Trenutno su na trećoj poziciji sa bodom više od Borca, a četiri manje od vodećeg tima i aktuelnog šampiona prvenstva BiH mostarskog Zrinjskog.

Sigurne pobjede u prethodna dva kola protiv Veleža i na gostovanju Tuzli sitiju, kao i sigurno puna "Grbavica", daju Želji pravo da se u predstojećem susretu sa crveno-plavima iz Banjaluke proglasi za blagog favorita.

Ipak, brojke, barem u prethodnih nekoliko godina idu u prilog banjalučkoj ekipi, koja u posljednjih šest međusobnih utakmica nije osjetila gorčinu poraza.

Tri puta su Banjalučani slavili, a tri puta su mečevi završeni neriješenim rezultatom. Na tri posljedna duela na "Grbavici", Borac je dva puta remizirao i jednom slavio prošle godine u maju pogocima Gorana Zakarića i Dejana Melega (1:2), koji je u međuvremenu napustio Gradski stadion.

MAKSIMALAN BROJ ULAZNICA

Željezničar je u srijedu saopštio da će za derbi protiv Borca štampati maksimalan broj ulaznica.

"Veliki rivalitet, dobri rezultati i puna 'Grbavica' garantuju nam istinski fudbalski praznik. Željezničar će za ovu utakmicu štampati maksimalan broj ulaznica i očekivanja su jasna - pun stadion i spektakl na našoj 'Grbavici'. Ove sezone je 'Grbavica' daleko najposjećeniji stadion u BiH, a nerijetko i u regionu. Plave je u prosjeku u tekućoj sezoni bodrilo 7.090 gledalaca", saopštio je sarajevski klub.

Borcu na ruku ide i trenutna forma odnosno četiri meča bez poraza, od čega čak tri trijumfa, pa će svakako pokušati da produže pozitivnu seriju i u nedjelju na "Grbavici".

Posljednju pobjedu na svom stadionu Željo je izvojevao u avgustu 2020. godine (2:1) zahvaljujući golovima Semira Štilića iz penala i Mustafe Mujezinovića, dok je pogodak za crveno-plave postigao Vladan Danilović, već nekoliko sezona član portugalskog Nacionala.

Za razliku od posljednjih nekoliko godina, Željezničar je ranije bio dosta uspješniji od Borca, posebno na svom terenu s obzirom da je do gola Milana Stupara u šampionskoj sezoni 2010/11 punih devet godina "Grbavica" bila neosvojiva tvrđava za Banjalučane.

Do tada, Banjalučani su na 12 takmičarskih mečeva u prvenstvu ili Kupu BiH odigrali samo jednom neriješeno (0:0) i to dok je trener bio Branislav Krunić, a ranije su crveno-plavi uspjeli još samo dva puta da ne izgube od plavog tima.

Godine 2010. Borac je remizirao 2:2 pod vođstvom trenera Zorana "Džimija" Marića, a golove su tada postigli Miroslav Stevanović i Saša Kajkut, da bi šest godina ranije upisana prva pobjeda nad sarajevskim timom na "Grbavici" rezultatom 1:2.

Tada je na klupi Borca sjedio Dragan Vukša, a Banjalučani su slavili golovima Olivera Jandrića i Vlade Karalića, dok je strijelac za domaće bio Arben Avdija. Interesantno, u tadašnjoj ekipi Želje ni među 16 igrača nije bilo kapitena reprezentacije BiH i centarfora Intera Edina Džeke.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC