• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSI NAPUŠTAJU UEFA? Otkriven i DAN D, kad bi mogli da urade ono što niko nije!

Autor Haris Krhalić

Ruska fudbalska federacija navodno razmatra mogućnost da definitivno izađe iz evropske "kuće fudbala"

 Rusija napušta UEFA Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Fudbalski savez Rusije razmatra mogućnost da napusti Uniju evropskih fudbalskih asocijacija ("UEFA"). Američki portal "ESPN" objavio je da će nadležni savez u Moskvi održati sastanak izvršnog komiteta u petak i da će diskutovati napuštanje UEFA, kao i pokretanje procedure koja će premjestiti taj savez u azijsku federaciju.

Svi ruski klubovi i reprezentativne selekcije suspendovane su iz takmičarskog fudbala pod okriljem FIFA i UEFA u februaru, kada je započela invazija Moskve na Ukrajinu. Ta suspenzija je ostala na snazi kroz čitavu 2022. godinu i ne deluje realnim da bi uskoro mogla da bude skinuta.

Prelaskom u azijsku federaciju, ruski klubovi i nacionalne selekcije vjeruju da bi mogli da se opet takmiče i van granica svoje države, kao i da bi naišli na okruženje u kojem bi bili dobrodošli, za razliku od UEFA. "S obzirom na trenutnu geopolitičku realnost, nemoguće je izgraditi sportsko prijateljstvo sa zemljama koje nam nisu prijateljske i uz konstantno 'bockanje' Zapada", rekao je Roman Terjuškov, političar i poslanik u ruskoj Dumi.

Prema navodima američkih medija, u Moskvi je 23. decembra već održan sastanak mogućeg prelaska u azijsku federaciju i izvori "ESPN"-a tvrde da bi ovog petka mogla da bude donesena konačna odluka. Iz geografskog ugla ona ne bi bila neobična, jer je 75 odsto teritorije Rusije na području Azije. Ipak, u sportskom smislu Rusi su uvijek bili usmjereni ka Evropi i UEFA sa posebnom pažnjom prati situaciju. Podsjetimo da je finale Lige šampiona ove godine trebalo da bude održano u Sankt Peterburgu.

Ovakav slučaj odlaska iz UEFA je dosad nezabilježen, ali se dogodilo da Azijska fudbalska konfederacija primi nove članove sa drugih kontinenata. To se dogodilo 2006, kada je Australija napustila Okeaniju i pridružila se azijskim reprezentativnim selekcijama.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC