• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija prva na svijetu dobija ovakav stadion! Španci otkrili sve o "Nacionalnom" - ovo niste znali! (FOTO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Detaljno predstavljen projekat "Nacionalni stadion Srbije".

 Nacionalni stadion Srbije tekst španskih novinara Izvor: Ministarstvo finansija Srbije

Španski portal "Metalokus" objavio je detaljan tekst o budućem izgledu Nacionalnog stadiona u Beogradu. Navedeno je da je španski studio "Fenvik Iribaren" dobio zadatak da dizajnira novi beogradski stadion sa ciljem da obezbijedi zelenu i prirodnu fasadu, uz objašnjenje da je planirano da bude izgrađen u Surčinu, na periferiji Beograda. "Biće to prvi 'Bašta stadion na svijetu", naslov je teksta.

"Navedeni studio je autor tri od osam stadiona izgrađenih u Kataru za Svjetsko prvenstvo 2022, uključujući i inovativni stadion 974 (takozvani "stadion od kontejnera"). Ovog puta, prijedlog je da Nacionalni stadion Srbije bude izgrađen kao stadion kružnog oblika, sa kapacitetom od 52.000 gledalaca, sa fasadom razvijenom sa četiri 'prstena', koji će biti pričvršćeni 'kablovima' tako da će na njima biti i zelene, baštenske površine", objašnjeno je u tekstu.

Španski portal objasnio je čitaocima da će taj projekat biti jedan od najinovativnijih kada su u pitanju fudbalski stadioni, jer je jedan od ciljeva da taj stadion bude korišćen 365 dana godišnje. "Beograđani, šetači, turisti, moći će da uživaju u prirodnom okruženju zahvaljujući njegovoj uređenoj fasadi. Okruženje stadiona imaće kafeterije, kioske, restorane i prostore za slobodno vrijeme, koji će biti raspoređeni tako da generišu koncept 'zelenog' stadiona, sa jedinstvenim i održivim pečaškim zonama".

Navedeno je i da će stadion imati 4.500 parking-mjesta, kao da će se protezati na 32 hektara. "To daje ideju veličine čitavog projekta i značaja koji će Nacionalni stadion Srbije imati i za grad i za njegove stanovnike", pišu Španci.

U tekstu je objašnjeno da tim zadužen za dizajn stadiona ima glavni cilj da ponudi potpuno efikasno rješenje iz energetskog ugla, koje će poštovati okruženje. Paralelno sa tim, nastojaće se na tome da stadion efikasno radi ne samo tokom velikih turnira, već i u budućnosti, da na njemu budu održane sve vrste događaja, koji će obezbijediti objekat za buduće generacije za Beograd - balansiranjem kreativnosti i inovativnosti sa praktičnim smislom i komercijalnom osjetljivošću.

"Još jedan značajni aspekt stadiona odnosi se na sisteme za hlađenje i grijanje. Zasnovan na tehnologiji koja simultano obezbjeđuje hlađenje i zagrijavanje, taj sistem omogućava da se toplota stvorena u procesu hlađenja koristi za proizvodnju tople vode za grijanje. Temperatura te vode dostići će 45-50 stepeni, a sistem će pokriti sve potrebe za grijanjem i hlađenjem čitavog objekta", piše navedeni portal.

Prema ranijim najavama iz Urbanističkog zavoda Beograda, stadion će se nalaziti na dijelu gradske opštine Surčin, na dijelu Surčinskog polja, kod Obilaznice Beograd, između petlje Surčin-jug i petlje Ostružnica. Prostiraće se na ukupno 114 hektara i biće stadion iz kategorije "četiri".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC