• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski mediji o Savi Miloševiću: "Rušio Slobu, a 20 godina kasnije..."

Autor Mladen Šolak

Na dan kada je postalo definitivno da je Savo Milošević postao selektor Bosne i Hercegovine, u regionu se veliki značaj pridaje njegovim stavovima o Slobodanu Miloševiću.

 Savo Milosevic o Slobodanu Milosevicu Izvor: MN PRESS

Na dan kada je postalo definitivno da će Savo Milošević postati selektor Bosne i Hercegovine, mediji u Hrvatskoj bave se njegovom karijerom, uz objašnjenje da će voditi reprezentaciju svoje rodne zemlje, kao i uz podsjećanje da se proslavio kao napadač Partizana i Srbije, ali da je rođen u BiH, tačnije u Bijeljini.

Milošević je tokom igračke karijere bio najbolji strijelac Evropskog prvenstva 2000. godine i golgeter čijim je golovima Saragosa 2000. završila ispred Real Madrida, a on sa pogotkom u tada izrazito jakoj španskoj ligi bio efikasniji od Raula, Klajverta, Dijega Tristana... Nakon završetka karijere bio je i operativac Fudbalskog saveza Srbije u danima osvojene titule prvaka svijeta u U-20 konkurenciji na Novom Zelandu, a trenersku karijeru počeo je 2019. kao prvi trener Partizana. Poslije osvojenog Kupa Srbije vodio je crno-bijele u grupnoj fazi Lige Evrope, a potom je imao kratku epizodu u Olimpiji iz Ljubljane.

Ipak, uz sve što je napravio na terenu, a potom i kao trener, bar podjednako velika pažnja posvećuje se i njegovom odnosu prema Slobodanu Miloševiću, predsjedniku SR Jugoslavije protiv kojeg se aktivno politički borio na više načina, uključujući i na protestima širom zemlje, ali i u TV debatama, poznatim emisijama...

Nekoliko decenija kasnije, Milošević je javno priznao da je revidirao svoj stav prema Miloševiću, ali i prema svim političarima. U Hrvatskoj se citira ovaj dio njegove izjave::

"Dosta sam korigovao stavove i postao sam pragmatičniji. Volim da kad sada pričam o nekim političkim procesima pričam sa distance. Više ne vjerujem nikome. U godinama sam kada a priori ne dajem nikome svoj glas. Kad sad vratim vrijeme na period do 2000. godine i post-miloševićevski period, i kad se sjetim šta smo zamjerali Miloševiću i zbog čega smo se borili protiv Miloševića, pa i ja lično, a i kada vidim šta smo uradili poslije njega... Kao prvo, revidirao sam svoj odnos prema Miloševiću. Milošević je vodio ratove koje je vodio, mislim da je dijelom bio i prisiljen na njih i da se kao država nismo tu mnogo pitali, jer te velike sile Boga ne mole. Vodio ih je i uspio je da sačuva socijalni mir, kakav-takav. Ako se ne varam, od tih 10-12 godina privatizovana je samo jedna kompanija, Telekom, i to 50 odsto, koje smo kasnije otkupili. Sačuvao je mir, on je imao Zastavu, desetine, stotine hiljada zaposlenih koje je na neki način uspio da sačuva, kao i radna mjesta, kako god, vodeći sve te ratove, trpeći embargo, ekonomske sankcije od strane Evropske unije..."

U istom intervjuu, za Jutjub kanal "Bez cenzure", Milošević je rekao i dio u kojem je naglasio da se njegov stav o politici Slobodana Miloševića nije promijenio:

"Kad sve stavim na sto, i ovo šta je radio Milošević i u kojim uslovima je radio i sačuvao da bismo mi prodali, a mi i dalje nemamo ništa drugo da ponudimo narodu osim onoga što je on potpisao i bio garant, ja bih mu se izvinio, ali ne mogu, nije više živ čovjek. A ništa se moje mišljenje nije promijenilo za njegovu nakaradnu politiku, za niz odluka kojima je urnisao Srbiju i srpski narod. Ali on takav je u mojim očima porastao u odnosu na demokratske snage od 2000. naovamo. Možete da mislite kakvo je onda moje mišljenje o politici? Kad bi se moji sinovi sutra kandidovali za bilo šta, ne bi dobili moj glas. Možete li onda da zamislite da li bi dobili neki drugi?"

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC