• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razbojnik, robijaš i neprijatelj Srba na koreografiji mađarskih navijača!

Autor Dragan Šutvić

O najvećem mađarskom pljačkašu vijekovima se pričaju bajke, a navijači su njegovim likom pokušali da zaplaše reprezentaciju Srbije.

 razbojnik robijaš neprijatelj srba mađarski navijači koreografija Izvor: MN PRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u Budimpešti od Mađarske (2:1), koja je na taj način obezbijedila odlazak na Evropsko prvenstvo. Meč od izuzetnog značaja obilježili su zvižduci srpskoj himni na početku, sukobi na terenu na kraju meča i koreografija preko cijele tribine - o čovjeku koji je svojevremeno ratovao protiv Srba. Mađarski navijači raširili su koreografiju posvećenu Šandoru Roži.

Najpoznatiji mađarski bandit, koga nazivaju i svojevrsnim "Robin Hudom" u narodnoj tradiciji, razbojnik, robijaš i neprijatelj Srba u južnom dijelu Segedina poslužio je navijačima kao idealan lik za sitnu provokacija "orlova". Kada se na papir stavi sve što je, po predanjima, uradio Šandor Roža, pitanje je da li je to ličnost kojom se treba hvaliti...

Problemi u životu najvećeg bećara Velike mađarske ravnice počeli su još dok je bio dječak. Po jednoj verziji priče njegov otac je obješen zbog krađe konja, po drugoj je ubijen tokom pljačke u Bačkoj. Koja god da je tačna, ostavila je nesagledive posljedice na Šandora - riješio je da i on krene putem kriminala, pa je tokom života ubio 30 ljudi, pljačkao sve od ljudi, preko farmi do vozova, robijao, tražio pomilovanje i na kraju riješio da Srbe istera iz Segedina!

Davne 1848. godine mađarski političar Lajoš Košut prišao je ozloglašenom Roži kako bi sa njim sklopio neobičan pakt - čak ni vojska nije mogla da kontroliše pobunu Srba u južnom dijelu Segedina, pa je dogovoreno da Šandor okupi bandu koja će napraviti prevagu u borbi. Sa četom od 150 okupljenih ljudi, Šandor Roža se istakao u gašenju ustanka, zbog čega je stekao slavu u narodu, a od Lajoša Košuta dobio garantno pismo da neće biti hapšen.

Pogledajte

00:18
Koreografija mađarskih navijača
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

Istina, to nije potrajalo dugo... Prekomjerna upotreba sile u selu Ezereš, pljačka, paljenje kuća i ubijanje 36 stanovnika koji nisu odmah predali nakit natjerali su vojne zapovjednike da raspuste četu! Šandor Roža odmah se okrenuo onome što najbolje zna da radi - nastavio je da bude odmetnik, da hara i pljačka, a kada konačno padne u ruke pravde bježi iz zatvora, skoro gdje god da ga presele. Ipak, umro je u zatvoru u rumunskom mjestu Gerla, nedaleko od Kluža, na odsluženju zatvorske kazne.

Prije toga je dva puta osuđen na doživotne zatvorske kazne, a tokom dana robije često je na lokalnim pijacama izlagan kao eksponat zbog slave koju je imao među narodom. Njegovi pljačkaški dani imali su kultni status, a već decenijama se u Mađarskoj prepričava napad na voz na relaciji Segedin - Budimpešta. Tom prilikom želio je da opljačka nekoliko lako naoružanih čuvara i za sebe prigrabi sve državne plate koje su transportovane prugom. Zbog promjene reda vožnje Šandor Roža i njegova banda napali su voz prepun dobro naoružanih vojnika - najslavniji bećar ranjen je, a veliki dio njegove čete izgubio je živote tom prilikom.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

On je kriv za poraz Srbije, odmah pocijepati zastavu

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC