• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠBBKBB: Kvržić, Grahovac, Lukić... u Etno-selu Stanišići? Zvijezda 09 bi sa ovim timom bila daleko od zone ispadanja!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

U novogodišnjoj MONDO rubrici "Šta bi bilo kad bi bilo", trener Zvijezde 09 Darko Milisavljević odabrao je 11 igrača koje bi rado vidio u svom timu.

 ŠBBKBB Izvor: FK Borac, MONDO, FK Zvijezda 09

Nova godina vrijeme je odmora za sve, pa tako i za fudbalere, trenere i ostale sportske radnike, ali ne i za novinare. Tokom praznika uvijek je potrebno spremiti neke zanimljive materijale, pa smo tako u novogodišnjoj MONDO rubrici "Šta bi bilo kad bi bilo" odlučili da napravimo jednu nesvakidašnju listu, u maniru popularne video-igre "Fudbal menadžer".

Tako smo kontaktirali sa trenerom Zvijezde 09 Darkom Milisavljevićem, koji je veoma rado prihvatio da bude naš sagovornik za ovu temu. Naime, srpskom stručnjaku postavili smo pitanje koje igrače iz Republike Srpske bi volio da vidi u svom klubu, a uslov je bio taj da to ne može izabrati niti jednog igrača koji trenutno nose dres Zvijezde 09.

Strateg premijerligaša iz Etno-sela Stanišići dobio je zadatak da napravi listu 11 igrača, po principu po tri fudbalera iz ostalih premijerligaša iz Republike Srpske (Borca i Sloge Meridian), te ostalih pet fudbalera iz m:tel Prve lige Republike Srpske, po slobodnom izboru.

Izvor: FK Zvijezda 09

Svakako najlakši izbor za 49-godišnjeg stručnjaka iz Kragujevca bio je "probrati" trojicu igrača iz redova jesenjeg šampiona Borca. Banjalučki tim u potpunosti je dominirao premijerligaškim terenima u prvom dijelu sezone, pa je zimsku pauzu dočekao na liderskoj poziciji sa 45 bodova, sedam više od aktuelnog šampiona Zrinjskog, koji je na drugom mjestu, odnosno čak 12 više od trećeplasiranog Veleža i četvrtoplasiranog Sarajeva.

Milisavljević se odlučio da u svojih ŠBBKBB 11 igrača izabere Srđana Grahovca, Zorana Kvržića i Jovu Lukića.

  • ZORAN KVRŽIĆ - Jedan od najboljih bekova u ligi, igrač sa ogromnim iskustvom, koji Borcu mnogo znači na obje strane terena. Ono što je najfascinantnije kod njega je da je ove sezone bio izuzetno opasan po protivnički gol, a to se vidjelo po broju postignutih golova, ali i asistencija. Po meni, nije čudo da igrač sa takvim iskustvom pokazuje takav kvalitet. Realno, on je jedan od najboljih igrača u ligi.
  • SRĐAN GRAHOVAC - Jednostavno - kapiten lidera, momak ogromnih fudbalskih kvaliteta, koji je to pokazao igrajući dugi niz godina u inostranstvu. Borac je sa njim dobio ono što je tražio - kapitena i igrača koji pravi prevagu na terenu. Pravi lider ekipe.
  • JOVO LUKIĆ - Špic Borca, izuzetno opasan i zahvalan igrač na obje strane terena. Iako zbog povrede nije bio prva opcija Borca na početku sezone, svojim radom i karakterom izborio se za mjesto u timu. Odigrao je izuzetno dobar drugi dio polusezone i zaslužuje sve pohvale.
Izvor: FK Borac/Nikola Kulaga

Veoma uspješnu jesen imala je i dobojska Sloga Meridian. Izabranici Vlade Jagodića briljirali su, naročito na svom terenu (u Doboju i Modriči), gdje su do pretkraj sezone imali maksimalan učinak. Jedino je Borac kao gost uspio da porazi Dobojlije (4:0 na stadionu Dr Milan Jelić", dok su "crveno-bijeli" na osam preostalih mečeva upisali isto toliko pobjeda.

Milisavljević je odabrao trojicu prvotimaca Sloge, koji su po njemu ostavili najbolji trag jesenas, a zanimljivo da su dvojica od njih već napustili redove dobojskog premijerligaša. Milan Milanović našao se među 11 odabranih, kao i Toni Jović i Danilo Šipovac, koji su raskinuli ugovore, te na proljeće neće nositi dres kluba sa stadiona "Luke".

  • MILAN MILANOVIĆ - Znam ga dobro iz Superlige Srbije. To je igrač sa ogromnim iskustvom, koji je Slogi donio stabilnost, prije svega u defanzivi. Sa svojom pojavom i visinom, jednako je opasan i po protivnički gol. Visoka ocjena za njegov nastup u jesenjem dijelu sezone, kao i za cijeli tim Sloge.
  • TONI JOVIĆ - Odličan egzekutor. Njegovim dolaskom pred kraj prelaznog roka, Sloga je baš dobila na kvalitetu. Čovjek koji ima pet golova, isto toliko i asistencija, upario se fenomenalno sa Vidićem i bio je pravo pojačanje za Dobojlije.
  • DANILO ŠIPOVAC - Iako nije bio najstandardniji u Slogi, njegov potencijal i mladost mi govore da stvarno može da bude otkrovenje Premijer lige. Sa takvom brzinom i takvim motoričkim sposobnostima, sigurno može više i bolje nego što je pokazao. On je neko u koga stvarno imam povjerenje i mislim da će njegovo vrijeme tek doći.
Izvor: MONDO/Sport i mladi/Rade Šešlak

S obzirom da je tek nedavno Milisavljević stigao u bh. fudbal (sredinom novembra preuzeo mjesto šefa stručnog štaba Zvijezde 09, ali je od juna radio kao pomoćni trener), nije imao mnogo vremena da se upozna sa Prvom ligom RS. Za razliku od Premijer lige BiH, čije klubove je svakodnevno pratio, drugi rang takmičenja nije mu bio prioritet, ali je ipak uspio da izdvoji petoricu igrača, i to iz Radnika (Nikola Lakić na golu, a tu je i Ognjen Ristanović), Leotara (Luka Babić), banjalučkog Željezničara (Luka Malić) i Laktaša (Milan Šikanjić). Sa nekim od tih igrača je ranije sarađivao, dovoljno ih dobro poznaje, dok je ostale pratio onoliko koliko mu je to slobodno vrijeme dozvoljavalo.

Dakle, ovo je 11 igrača koje bi Darko Milisavljević rado vidio u redovima Zvijezda 09:

  1. Nikola Lakić (Radnik, Bijeljina)
  2. Zoran Kvržić (Borac, Banjaluka)
  3. Luka Malić (Željezničar, Banjaluka)
  4. Milan Milanović (Sloga, Doboj)
  5. Luka Babić (Leotar, Trebinje)
  6. Ognjen Ristanović (Radnik, Bijeljina)
  7. Danilo Šipovac (Sloga, Doboj)
  8. Srđan Grahovac (Borac, Banjaluka)
  9. Jovo Lukić (Borac, Banjaluka)
  10. Toni Jović (Sloga, Doboj)
  11. Milan Šikanjić (Laktaši)

Iako Milisavljević nije mnogo vremena proveo u našem fudbalu, za nešto više od pola godine uspio je da se upozna prije svega sa igračima Zvijezde 09, ali i sa ostalim klubovima i njihovim članovima, koje je ranije mogao da gleda samo sa tribina ili na malim ekranima.

Praktično neplanski Zvijezda 09 izborila je plasman u najviši rang bh. fudbala. Kao drugoplasirani u Prvoj ligi RS, semberski klub stekao je status premijerligaša nakon što Krupa nije dobila licencu. Uslijedile su velike promjene u igračkom kadru, angažovan je veliki broj igrača, od kojih mnogi nisu zadovoljili, pa su odmah po završetku polusezone dobili slobodne papire - njih devetorica.

Kako je Milisavljević rekao, nije bilo odreći se ovih igrača, ali nije bilo lako ni tadašnjem treneru Mihajlu Jurasoviću da praktično od nule krene u uigravanje tima, što se vidjelo na početku sezone. Djelovala je Zvijezda 09 skromno, uprkos nekim dobrim partijama nije mogla nikog da pobijedi, Jurasović je nakon mnogo peripetija napustio klub, ali dolaskom Milisavljevića srpski stručnjak pokazao je da su je svi prerano otpisali. Premijerligaš iz Semberije u posljednja tri meča u 2023. godini upisao je dvije pobjede, i to protiv favorizovanih Zrinjskog i Širokog Brijega, a prije toga na 15 duela ostvario je samo jedan trijumf (protiv Sloge) i dva remija (Tuzla siti i Velež), pa su ga nakon 13 poraza mnogi već vidjeli u nižem rangu takmičenja.

Stoga će u Zvijezdi 09 učiniti sve da se tokom zimske pauze dodatno ojačaju, te u nastavak prvenstva uđu sa ambicijama da pariraju svima i pokušaju nadoknaditi osam bodova zaostatka za ekipama koje su iznad njih (Igman, Željezničar, Tuzla siti).

Izvor: MN PRESS

Nema sumnje da bi Milisavljevićev tim sa jedanaestorkom koju je odabrao, a koje smo za potrebe ovog teksta privremeno "preselili" u Etno-selo Stanišići, konkurisao za mnogo bolji plasman u ligi nego što je to trenutno posljednje mjesto, ali nadamo se da će Zvijezda 09, na klupi sa nekadašnjim trenerom kragujevačkog Radničkog 1923, Jagodine, Sloge iz Kraljeva i Sloge iz Požege, uspjeti u svojim namjerama i da ćemo je i dogodine gledati u društvu najboljih.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC