• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći talenat Liverpula pao u depresiju i nestao na tri godine: Sada se vratio na teren u petoj ligi Engleske

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Davno je bio jedan od najtalentovanijih fudbalera u Engleskoj, a sada igra na poluprofesionalnom nivou.

 Dzordon Ajb igra petu ligu nakon depresije Izvor: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Svojvremeno jedan od najtalentovanijih engleskih fudbalera, reprezentativac u svim mlađim kategorijama i prvotimac Liverpula u kojem su od njega imali velika očekivanja. Danas igrač Eblsfita, u petoj ligi, negdje pri dnu tabele. Dugačak put prošao je Džordon Ajb (28), krilni napadač čiju je fudbalsku karijeru obilježila velika pauza, ali i depresija zbog koje nije mogao da se fokusira na sport.

Ajb je prvu profesionalnu sezonu u karijeri odigrao za Vikomb, a Liverpul ga je primijetio i odmah kupio - fudbalera od 16 godina platili su 600.000 evra i ostavili u mlađim kategorijama da se razvija, kao sljedeći veliki projekat kluba. Već početkom 2013. godine Ajb je dobio priliku u prvom timu Liverpula, za koji je zabilježio asistenciju na debiju. Ipak, karijera mu nije ispunila očekivanja...

Slijedile su pozajmice u Birmingem i Derbi, dok je za Liverpul tokom četiri godine u klubu upisao 58 nastupa. Bilo je tu i dobrih i loših momenata, situacija u kojima se vidio njegov ogromni talenat, ali i oštrih kritika jer fudbalski navijači nisu smatrali da dovoljno donosi klubu u godinama kada je Jirgen Klop mijenjao čitav DNK tima sa Enfilda. Tih godina se pojavila i depresija...

"Želio bih da se izvinim svim svojim navijačima širom svijeta. Nalazim se na mračnom mjestu, borim se sa depresijom. Ovo nije način da se ponovo nađem u medijima ili da pričate o meni, stvarno mi je teško. Cijenim ljubav i poruke koje mi šaljete. Vremena su teška, posebno zbog pandemije. Imam punu podršku mog kluba, Derbi Kauntija i porodice", istakao je prije nekoliko godina Ajb i dodao: "Popraviću se, 100% sam posvećen da izađem jači iz ovoga. Ne samo zbog moje porodice, bliskih prijatelja ili ćerke, moram da pobijedim zbog sebe."

Iz Liverpula se preselio u Bornmut u transferu teškom 18 miliona evra, a sa ove tačke gledišta djeluje da je i visoko obeštećenje napravilo štetu mladom fudbaelru. Očekivanja su bila ogromna, on nije mogao da ih ispuni, a problemi su se ređali jedan za drugim. Polako je nestajao sa fudbalske mape, pa je tako opet završio u Derbiju koji je tada imao ogromnih finansijskih problema. Možda je moglo da se desi da međusobno pomognu klub igraču i igrač klubu, ali nije. Drugi mandat bio je za zaborav, baš kao i prvi odlazak u inostranstvo, kada je obukao dres Adane u Turskoj i nije upisao ni minut na terenu.

Nakon godinu i po dana pauze, Džordon ajb je poželio da se vrati. Osjetio je da je spreman i da želi da igra fudbal. Bio je dovoljno mlad i dovoljno kvalitetan da se za njega zainteresuju timovi. Izabrao je Eblsfit, koji je trenutno na 22. poziciji u petom rangu engleskog fudbala. Ispod njih su samo dva tima, a na kraju sezone se četiri ekipe sele u niži rang. Ajb bi mogao da bude veliko pojačanje u borbi za opstanak tima sa kojim je potpisao ugovor u oktobru, a debitovao tek početkom februara.

Odigrao je šest minuta u remiju bez golova protiv Oldama. Nije to bio nikakav spektakularan nastup, daleko od onih najboljih sa početka njegove karijere, ali... Džordon Ajb se vratio na teren. Igrao je profesionalnu utakmicu prvi put nakon 12. decembra 2020. godine, kada je protiv Stouka odigrao tri minuta za Derbi Kaunti.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC