• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maradona je od tenisera napravio Dijega Forlana!

Da nije bilo Dijega Maradone, jedan od najboljih južnoameričkih igrača ikad vjerovatno bi bio teniser.

 Dijego Maradona pomogao da Dijego Forlan postane fudbaler Izvor: PETER POWELL/EPA

Dijego Maradona za mnoge je najveći igrač svih vremena, a svoju burnu narav i veliko srce pokazivao je u mnogo situacija. Iako je najbližima sigurno neretko pravio pakao od života, a prijateljima i svom širem okruženju često bio neuhvatljiv, ipak je bilo situacija u kojima je njegova ljudskost menjala sudbine ljudi. Jedna od tih sudbina je ona koju je u značajnoj mjeri odredio Urugvajcu Dijegu Forlanu, zvijezdi reprezentacije svoje zemlje i Mančester junajteda.

Priča o Maradoni i Forlanu (45) počinje jedne strašne noći, 14. septembra 1991. godine, kada je Dijegova sestra Alehandra doživjela teške povrede u saobraćajnoj nesreći. Ostala je hendikepirana u tom sudaru, a njen dečko je poginuo. Čitava porodica se borila za njeno zdravlje i život, a Dijego u tom periodu, sa 11 godina, nije ni razmišljao da napravi karijeru u fudbalu, iako je trenirao u Penjarolu, već je bio posvećeniji tenisu, koji aktivno igra i sada u veteranskim danima.

"Do 15 godine sam igrao i tenis i fudbal. Onda sam se odlučio za fudbal. Tokom 1997. godine Maradona je došao da igramo zajedno, bilo je to lijepo od njega. Nismo poslije toga ostali u kontaktu", rekao je Forlan u jednom intervjuu.

Izvor: Profimedia

Kada je čuo za taj slučaj, Dijego Maradona je organizovao akciju prikupljanja finansijske pomoći Forlanovoj sestri i Forlan je inspirisan tim gestom Argentinca odlučio da i on bude profesionalni fudbaler, da bi mogao da pomaže sestri. Naredne tri godine nosio je dres Danubija, a 1994. godine je prešao u Independijente, iz kojeg je 2002. godine i napravio transfer života, kada je prešao u Mančester junajted.

Karijera je Forlana potom vodila do Viljareala, Atletiko Madrida, Intera, u Brazil do Internasionala, u Japan do Osake, u Indiju do Mumbaja, sve do Hong Konga, u kojem je 2018. odlučio da je bilo dosta. Član tima Urugvaja koji je 2010. na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi igrao u polufinalu i bio najbolji strijelac tog turnira nikad nije zaboravio Maradonin gest.

Grande Dijego nije slučajno saznao za sudbinu Forlanove sestre, jer su Urugvajcu i otac i deda bili fudbaleri. Otac je igrao sa Maradonom, a deda Huan Karlos je bio i selektor Urugvaja na Svhetskom prvenstvu 1962. godine. Tada najmlađi Forlan ušao je u njihove cipele i opravdao sva očekivanja, nadmašivši sve što su njegov otac i deda prethodno napravili u najpopularnijem sportu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC