• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva lica fudbalske Srbije: OFK i Voždovac

Dok Omladinski stadion propada, na drugom kraju grada nikao je velelepni stadion, koji nije samo to.

 Dva lica fudbalske Srbije: OFK i Voždovac Izvor: MONDO

Frapantan podatak saopšten je danas u Beogradu - Metalac iz Gornjeg Milanovca je 15 godina sređivao "papirologiju" ne bi li dobio dozvolu za izgradnju novog stadiona, a onda je taj sportski objekat za ponos, ne samo tog kraja, već cijele Srbije, završen za 11 mjeseci!

Stadionska infrastruktura je jedan od najvećih problema srpskog fudbala. Izuzev nekoliko gradova, poput Novog Sada, Užica, Jagodine i uskoro Niša, ostali superligaški klubovi, uključujući Crvenu zvezdu i Partizan, imaju stadione koji su odavno prevazišli rok trajanja. Ne daj bože da vam se na nekom od tih stadiona ide u toalet ili da poželite da se malo ogrejete u hladnim danima ili da kupite neko osvježenje...

Tek odnedavno, utakmice u večernjim terminima mogu da se igraju i izvan Beograda, a samim tim kad nemate atraktivan termin onda ni sponzori, željni reklamiranja, nemaju interes da daju pare.

Jedan od stadiona koji se drži na iglama, kanapčićima i koji je, takoreći, ruina jeste Omladinski stadion na Karaburmi, koji je samo nominalno dom OFK Beograda. Ironično, zar ne? Stadion koji se zove "Omladinski", u 21. vijeku više podsjeća na nekog oronulog starca.

Izgrađen je 1957. godine. Formalni vlasnik je država Srbija, a korisnik Grad Beograd, koji ga je davao na korišćenje OFK Beogradu svakih 15 godina. Međutim, taj prenos korišćenja je bio nas snazi do 2009. godine, a sada se postavlja pitanje čiji je to stadion?

Svi se prema njemu odnose kao zla maćeha. A on propada iz dana u dan, a pitanje je, možda i dana, kada će, zbog klizišta nestati dvije tribine (južna i zapadna)!

"Koliko sam ja u klubu, a evo već je 25 godina, što kao igrač, što kao funkcioner (direktor i predsjednik), Grad nije uložio ni dinar u stadion, nije zakucao ni ekser! Nama je potreban jedan Palma iz Jagodine! Bruka je i sramota da glavni grad nema nijedan fudbalski stadion, a ne zaboraviote da ni stadioni Zvezde i Partizana ne ispunjavaju sve uslove i propise FIFA i UEFA", rekao je predsjednik OFK Beograda Zvezdan Terzić na panel diskusiji "Ekonomija u sportu" na Beogradskom sajmu u organizaciji lista "Danas".

Podsjetimo da je MONDO prvi pisao o inicijativi navijačke grupe "Plava unija" za spas Omladinskog stadiona.

Terzić je za to da OFK Beograd dobije novi, multifunkcionalni stadion, koji neće biti samo sportski objekat koji "radi" tek 20-ak dana godišnje, kada su prvenstvene ili kup utakmice, a preostalih 340 dana zvrji prazan i neupotrebljiv.

Dakle, novi stadion, a ne rekonstrukcija. Obnova i nije moguća, jer je stadion dotrajao, trošan, dodatne probleme stvara klizište i nepostojanje šipova zbog kojih je moguće da se dvije tribine uruše.

Ali, do izgradnje je veeeliki put. Problemi su svakojaki, prije svega ekonomske i pravne prirode. Domaćeg novca nema, a strani investitori nisu pretjerano zaniteresovani za srpsko tržište prije svega zbog neriješenih pravno-imovinskih odnosa, koji su u ovom slučaju očigledni. Potencijalni investitori nisu ludi da ulažu u nešto a da ne znaju titulara, odnosno vlasnika zemljišta, nosioca prava na korišćenje objekta ili dugoročnog zakupca objekta, a u većini slučajeva srpski klubovi to nisu.

Nemoguće je, dakle, staviti ni hipoteku na objekat, jer klubovi nemaju vlasničko pravo nad objektom. Začarani krug!

MONDO je pitao Terzića da li OFK Beograd odnosno Omladinski stadion mora da čeka tih 15 godina kao stadion Metalca, a poznato je da stadion na Karaburmi teško da će izdržati još koju godinu.

"Imamo ideju šta bi trebalo uraditi, angažovali smo i tim advokata, kao i tim profesora Arhitenskog fakulteta u Beogradu sa ciljem da predlože idejno rješenje. Imali smo i neke preliminarne razgovore sa jednom izgraelskom fondacijom i mogli bismo da kažemo da u narednih šest mjeseci možemo očekivati neke konkretnije vijesti i riješenja u tom pogledu", rekao je Terzić.

OFK Beograd je od Grada Beograda dobio "zeleno svijetlo" da traga za riješenjima, ali i poruku da Grad nije zainteresovan u ovom momentu da ulaže u fudbalske stadione, prenio je Terzić.

Dakle, sve je na klubovima, koji prije svega moraju da se snalaze u zakonima, koji im ne ostavljaju mnogo prostora za manevar.

Fudbalski stadioni, ovakvi kakvi jesu u većini gradova u Srbiji, potpuno su prevaziđeni. Neophodno je da budu višenamjenski, multifunkcionalni, da ne budu samo sportski objkekti, već da pruže dodatne sadržaje (poput bioskopa, zabavnih parkova, tržnih centara...) kako bi privlačili posjetioce da dolaze stalno ili često i da ti objekti zaista žive 365 dana u godini.

Zato je, rekao je Terzić, neophodna analiza šta je potrebno Beogradu u tom dijelu grada, na Karaburmi. Da li tržni centar, hoteli, bioskopi ili nešto četvrto, koji bi bili u sklopu fudbalskog stadiona.

Takav stadion, multifioncionalan Beograd će dobiti sredinom marta, kada će biti otvoren odličan objekat na Voždovcu.



Otvaranje stadiona, koji se nalazi na krovu velike zgrade, predviđeno je za 14. ili 15. mart. U njemu će biti tržni centar, nešto manji od TC Ušće, a veći od Delta sitija, sa pratećim sadržajima - restoranom sa sjajnim pogledom na Beograd, dečijom igraonicom, samoposlugama, buticima...

Prava atrakcija!

Što je najvažnije taj objekat će zaposliti 1.000 ljudi.

"Odlučili smo da se upustimo u avanturu i posle nekoliko godina, Beograd će uskoro dobiti nesvakidašnji stadion sa 5.000 mesta i teren sa najsavremenijom veštačkom travom, koji će biti vrlo atraktivan", rekao je predsednik Voždovca Jovan Ivković.

Kamera MONDA je posetila Voždovac početkom septembra i podsjetite se šta je tada zabilježila.



Da sve bude još nevjerovatnije, podatak da država nije uložila ni dinar u ovaj objekat. Dakle, može i bez države. Ponekad.

Dva lica Srbije - jedno koje je oronulo, prekriveno borama, brigom. Drugo - moderno, mlado, nasmijano.

(Predrag Vujić, MONDO - foto: MN Press i FK Voždovac)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC