• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Real i Borusija 1. juna za evro-titulu - Borac navija za Madriđane kako bi bio nosilac u prvom kolu!

Autor Dragan Šutvić

Sve je jasno - Real mora da slavi na Vembliju kako bi Banjalučani stekli status nosioca u prvom kolu kvalifikacija.

 Real mora da osvoji Ligu šampiona da Borac bude nosilac  Izvor: Slaven Petković - Mondo

Iza fudbalera Borca je šampionska sezona u Premijer ligi BiH.

Igrači Vinka Marinovića su poraženi u posljednjem kolu na Grbavici (2:1), ali su titulu obezbijedili kolo ranije trijumfom nad Igmanom (4:3), a osvajanjem treće titule prvaka BiH u istoriji kluba obezbijedili su nastup u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

A da li će u toj fazi biti nosioci, zavisi od ovosezonskog finalnog meča, u kojem se 1. juna na Vembliju sastaju Real Madrid i Borusija Dortmund!

Prema preliminarnom spisku od 30 učesnika prvog kola, a s obzirom da su poznati šampioni u svim državama, Borac je trenutno sa koeficijentom 5.500 prvi tim "ispod crte". Mogao bi, međutim, da profitira u slučaju da Madriđani po 15. put pokore Stari kontinent.

U nedjelju uveče Borcu je stigla odlična vijest iz Albanije, gdje je Egnatija (1.475) trijumfom u finalu plej-ofa nad Partizanijem (6.500), čime je klub iz Platonove ulice zadržao nadu da može da stekne povlašteni status pred žrijeb.

A biće ako Los Blankosi stignu do 15. titule evropskog prvaka u klupskoj istoriji!

Tada će mjesto u glavnoj fazi Lige šampiona za narednu sezonu, a koje popunjava osvajač takmičenja u prošloj, ostati upražnjeno, a tada da će, prema pravilima UEFA, doći do nekoliko preslagivanja kvalifikacionih faza, a sve kako bi se zadovoljila potrebna norma klubova u svakoj od četiri runde.

Tako bi se Šahtjor kao šampion sa najvećim koeficijentom (63.000) koji nema direktno mjesto u evro-eliti preselio iz plej-ofa u glavni dio Lige šampiona.

Takođe, prvak najboljim koeficijentom u drugom kvalifikacionom kolu, a to je Dinamo Zagreb, zauzeo bi mjesto ukrajinskog sastava u plej-ofu, a istovremeno bi Ferencvaroš i Karabag, kao šampioni sa najboljim koeficijentima u prvom kolu, automatski bili prebačeni u drugo kolo.

To svakako odgovara crveno-plavima jer bi onda u prvom kolu bilo 14 nosilaca, a među njima bi bio i Borac, koji ne bi nosilac ako Ligu šampiona osvoji Borusija, koja jeste izborila nastup u evropskoj eliti i u u narednoj sezoni, ali ne kao šampion svoje zemlje, već petoplasirani tim Bundeslige.

Riječ je, inače, o bonus mjestu koje je njemačko prvenstvo, uz italijansko, dobilo kao nacionalni savez sa najvećim evropskim koeficijentom u ovoj sezoni.

Žrijeb prvog kola kvalifikacija obaviće se 18. juna u Nionu, a samo dan kasnije, poslije izvlačenja na istom mjestu, znaće se parovi i druge runde.

PRELIMINARNI SPISAK UČESNIKA PRVOG KOLA

Ferencvaroš (Mađarska), Karabag (Azerbejdžan), Slovan Bratislava (Slovačka), Ludogorec Razgrad (Bugarska), HJK (Finska), Flora (Estonija), SB (Rumunija), KI (Farska Ostrva), Šamrok Rovers (Irska), Linkoln Red Imps (Gibraltar), Nju Seints (Vels), Pjunik (Jermenija), RFS (Letonija), Petrokub (Moldavija), Balkani (*Kosovo), Borac (BiH), Dinamo Batumi (Gruzija), Celje (Slovenija), Hamrun Spartans (Malta), Larn (Sjeverna Irska), Dinamo Minsk (Bjelorusija), Panevežis (Litvanija), Ordabasi (Kazahstan), Vikingur (Island), Struga (Sjeverna Makedonija), Diferdanž 03 (Luksemburg), Dečić (Crna Gora), Egnatija (Albanija), UE Santa Koloma (Andora), Virtus (San Marino).

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boni

Uzmi Vico evro-titulu!

Mnk

Borac moze da pobjedi nekog u evropi jedino ako neko od protivnika odustane pa se mec registruje sluzbenim rezultatom 3:0. Poslije onih ribara od prosle godine sto su dosli poslije posla da odrigraju mec nade za evropu su propale.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC