• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arsen(al)ova ZONA sumraka!

Godinama unazad, Arsenal se brani zonom i prima ubjedljivo najviše golova poslije prekida u ligi. Pozabavili smo se ovom temom...

Arsen Venger je menadžer Arsenala od 1996. godine. Toliko dugo "tobdžije" sa "Hajberija", odnosno "Emirejtsa" brane se zonom prilikom prekida.

Koliko je golova do sada Arsenal primio zbog toga? Mnogo!

Koliko trofeja nije osvojio? Dovoljno.

Ali, Francuz ne popušta. Ni ne pomišlja... Dok godinama unazad trpi kritike zbog toga što insistira da ekipu postavi u zonu ispred golmana prilikom kornera za protivnički tim ili slobodnog udarca kada je izvjesno da neće biti direktnog šuta na gol, Venger nastavlja po svom. A nastavljaju i protivnici.

Arsenal je "pukao kao zvečka" u subotu, na gostovanju na "Enfildu", kada je defanzivac Liverpula Martin Škrtel dao dva gola za prvih deset minuta derbija. Oba poslije prekida.

Prvo, poslije 54 sekunde, na centaršut Stivena Džerarda iz "skraćenog kornera", nogom, sa peterca. Nije bilo nikoga pored njega. Devet minuta kasnije, poslije kornera koji je takođe izveo Džerard, Škrtel je uspio da pronađe pukotinu u zoni protivnika i glavom, majstorski, iz teške pozicije, zatresao mrežu Vojčeša Šćešnija...

Sve je završeno rezultatom 5:1.

Čak 43 odsto golova koje je Arsenal primio ove sezone u Premijer ligi stigli su poslije prekida, što Vengerov tim čini najgorim u ligi, u tom segmentu. Ovaj procenat nije bio manji ni u sezonama za nama, a "tobdžije" nisu osvojile ligu od 2004. a nijedan trofej od 2005. godine.

Fudbalski analitičari i statističari u Engleskoj tvrde da tako zbog, koliko loše transfer politike, toliko i insistiranja na zoni. Ako su transferi bili uslovljeni štednjom zbog izgradnje novog stadiona, onda je samo sujeta bila (ili dosljednost) razlog što Venger nije želio da se mijenja.



Kao i u košarci, i u fudbalu postoji nešto između striktne markacije (koju vole ser Aleks Ferguson, Glen Hodl, Frank De Bur, Grejem Sones, itd) i zone (na kojoj insistiraju Venger, Rafael Benitez, Roberto Manćini, Gordon Straha, itd). To je kombinovana odbrana, u kojoj se štoperi rivala čuvaju striktno i da to rade najviša dvojica igrača, a ostali stoje u zoni. Venger je prije tri sezone, na kratko, pokušao da krene u tom smjeru, ali se predomislio.

Suštinski, zona podrazumijeva da niko nema svog čuvara, već da svaki igrač brani određeni dio kaznenog prostora. Mane su očigledne, bez čuvara "na leđima", protivnički igrači mogu gotovo neometano da se zalijeću između statičnih čuvara i ukucavaju loptu u gol. Takođe, problem je transfer odgovornosti, jer defanzivci često smatraju da je lopta (i obaveza) bila upravo u prostoru ovog pored njega.

I ne samo to... Zona popušta vremenom, opterećena umorom, padom koncentracije i linijom manjeg otpora. Arsenal, u Ligi šampiona i Premijer ligi, prima najviše golova u periodu između 75. i 90. minuta, što ekipi ne ostavlja prostor za reakciju.

Česta je slika kako se međusobno gledaju igrači Arsenala, prebacujući jedan drugome tovar krivice. A, realno, krivicu snosi menadžer... Baš zbog prekida, iako u "open play" situacijama Arsenal dominira u posjedu lopte, Vengerov tim ove sezone dozvoljava čak 12 šuteva protivniku, po utakmici, tek dva manje nego što i sam stvara na drugoj strani.

Pošto Venger izbjegava da o ovome govori javno, prvi golman Šćešni prije tri sezone je rekao da se ekipa nalazi u fazi tranzicije "iz zone" u "čovjeka", ali se ispostavilo da je to samo konfekcija i da se ne odnosi na sve igrače, već dvojicu.

Venger je na to pristao kada je u prve četiri utakmice sezone primio 14 golova. Utakmica poslije koje je "puklo" bila je ona sa Blekburnom, koju je Arsenal izgubio 4:3, baš zbog prekida.

"Nadam se da će nas promjena odbrane sa zone na striktnu markaciju poboljšati. Lično, više volim zonu, ali menadžer je odlučio da se promijenimo", rekao je Šćešni.

Ta promjena nije dugo trajala i nije donijela bitne rezultate. Možda zato što je Arsenal cijelog ljeta vježbao zonu i onda u toku sezone probao da mijenja.

"Shvatili smo naše slabosti, da se loše branimo kod prekida i to je i prošle sezone (2010/11) bio naš najveći problem. Potrošili smo mnogo vremena i energije tokom priprema, ali morali smo da pravimo promjene", rekao je još onda Šćešni.

Već polovinom te sezone, Venger se vratio na staro. Do danas je tako...

POGLEDAJTE POSTAVKU ODBRANE ARSENALA I VAN PERSIJEVU KRETNJU KOD GOLA

VIDEO

"Zona ne radi. Čovjek koji skače iz zaleta ima veći odraz od onog ko skače iz mjesta. Niko ne preuzima odgovornost", napisao je nedavno jedan kritičar ovog načina odbrane.

"Ko ga preuzima!?", najčešći je povik u odbrani Arsenala kada se lopta nađe u mreži. Poput pojedinih političkih sistema i ideologija, odbrana zonom je u teoriji veoma pouzdana. Braneći prostor, sprečava se mogućnost blokova i odvlačenja igrača na jednu stranu, uz otvaranje "livade" na drugoj, ali precizna statistika kaže da se u modernom fudbalu uspješnije brane ekipe koje ne primjenjuju zonu, već stari sistem odbrane.

Kritičari kažu da je pojam "zonal marking" u stvari jedan oskimoron - "zona" jeste, ali "marking" nije. Tj, nema ga.



Neki treneri, poput Pepa Gvardiole u Barseloni, bili su primorani na zonu, ali su se i oni odlučivali za "miks" varijantu. Njemu je ekipa izrazito niska i, dogodi li se da nema i Đerara Pikea i Karlesa Pujola u timu, nema ni koga da suprotstavi visokim igračima rivala. Gvardiola je, prema riječima fudbalera Barse, sate, dane i nedjelje provodio uvježbavajući zonu i ona je mnogo bolje funkcionisala od Arsenalove.

Međutim, druga stvar nameće se ovdje - Gvardiola nije imao izbora, Venger odbija da proba. Jer, ako primljen gol poslije prekida nije "ničija pojedinačna greška", samim tim "ne može niko da bude okrivljen", samim tim "igrači ne preuzimaju odgovornost"... I rijetko kada, slušajući Vengera poslije utakmice, možete čuti da on kaže: "Kriv je taj i taj".

Evo jedne zanimljive misli na tu temu.

"Niko ne kaže da je striktna markacija bolja od zone. Možda i nije. Istina je vjerovatno ta da izbor treba biti podređen prirodi ekipe i kvalitetima igrača. Ako od 100 centaršuteva, primite osam golova čuvajući čovjeka, a pet igrajući zonu, pomislićete da je zona bolji izbor. Ali, da li je? U ovih osam slučajeva moći ćete tačno da znate koji je igrač pogriješio i ko je slaba karika, a u ovih pet slučajeva kriv je sistem, a ne pojedinac".

Da li je zona uvijek loša? NIJE!

Da jeste, Liverpul i Rafael Benitez nikada ne bi bili prvaci Evrope. Kod Rafe je uvijek i isključivo zona. Ali, nekome to leži, a nekome ne.

Da li je zona uvijek loša za Arsenal? Ispostavilo se da jeste...

S obzirom da malo timova ispunjava sve ili veći dio gore nabrojanih preduslova za uspješnu odbranu zonom, prihvatljivija je "miks zona".



Ona podrazumijeva da u centru odbrane, ispred golmana, i dalje stoje trojica igrača "u trouglu", nekad i "četvorouglu", a da najviši brane najviše. "Miks zona" podrazumijeva i da se svjesno ostavljaju bez markacije igrači najniži rastom ili one koje skaut služba označi kao bezopasne shodno broju golova koje su postigli u karijeri, poslije prekida (i tu se odbrana kocka).

Takođe, ostavljaju se bez čuvara igrači koji su van crvene zone, odnosno pod oštrim uglom u odnosu na gol. Dobra strana "miks zone" je odlična polazna osnova za kontru, nekada čak i tri na dva.

Zašto to i dalje ne funkcioniše među "tobdžijama"? Ne znamo. Možda Venger zna... U posljednjih deset godina, broj golova koji u Premijer ligi "padne" poslije prekida je oko 30 odsto. Arsenal je konstantno na više od 40 odsto...



Šta kaže Venger?

"I jedna i druga odbrana imaju svoje prednosti i mane. Potrebna je doza prihvatanja individualne odgovornosti kod zone. Potrebna je inicijativa, odgovornost je veća. Ali, ta odbrana djeluje racionalnija. Ako trčite za nekim, igrači mogu da ukrste putanje i da naletite na blok (kod striktne markacije, prim. aut)", objašnjava Venger i u pravu je.



Ali, u pravu su i oni koji tvrde da nije isto postaviti zonu sa igračima kakve je nekada imao i kakve sada ima, bar u odbrani. I još jedna primjedba za kraj, koju je iznio jedan od fudbalskih blogera na Gardijanu.

"Ključna stvar kod zone je da golman umije da komanduje odbranom i daje instrukcije igračima, a nisam siguran da je Šćešni dobar u tome".

KADA TREBA POSTAVITI ZONU:

- Kada imate značajno niži sastav od protivnika;

- Kada imate vanserijskog golmana, koji ima puno samopouzdanja u izlijetanjima i hvatanjima visokih lopti u svom petercu;

- Kada svjesno iritirate protivnika da u većem broju dođe u vaš šesnaesterac, priželjkujući kontra napad;

- Ako se igrači savršeno međusobno poznaju i komuniciraju na pravi način, bez izbjegavanja odgovornosti.

(Nikola Janković - MONDO, Foto: BBC printscreen, Guliver/Getty Images/Alex Livesey, Mike Hewitt, Michael Regan)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC