• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kralj fudbala je i kralj statua

Englezi napravili istraživanje o tome koji je fudbaler najzastupljeniji na statuama. Brazilac Pele, živa legenda ima čak šest statua u Brazilu.

Stručnjaci sa Univerziteta u Šefildu (Velika Britanija) sastavili su bazu podataka o statuama koje odaju počast fudbalskim velikanima širom svijeta i ta baza je dostupna na sajtu www.sportingstatues.com

Više od 350 statua fudbalera ponosno stoji oko fudbalskih stadiona ili na javnim mjestima u 56 različitih zemalja na šest kontinenata. Statue ukupno prikazuju 320 različitih fudbalskih lica - nešto manje od 300 fudbalera, kao i predsjednike klubova, reportere i navijače.



Najportretisaniji fudbaler je Pele, koji je prikazan na šest statua, a sedma je u izradi. Interesantno je da njegov najveći rival - Dijego Armando Maradona - ima, za sada, samo dvije statue. Obje, naravno, u Argentini.

Više nego zanimljiv podatak: srpski trener Bora Milutinović ima čak tri statute - sve tri u Kini!

Još jedna živa legenda brazilskog i svjetskog fudbala - Ziko (Artur Antunješ Koimbra) - ima četiri statute: dvije u Brazilu i dvije u Japanu, gdje je četiri godine radio kao selektor.

Mnoge, žive ili pokojne, legende svjetskog fudbala imaju statue poput Ferenca Puškaša (tri u Mađarskoj), Uga Sančeza (tri u Meksiku), Johan Krojf (dvije u Holandiji)...

U Muzeju modernih umjetnosti u Kataru postoje statue Zinedina Zidana i Marka Materacija. Pretpostavljate o čemu je riječ. To je onaj detalj iz finala Svjetskog prvenstva 2006. godine kada je isprovocirani i iznervirani Francuz "nabo" glavom Italijana u grudi. Ta statua ili spomenik, visok pet metara, bio je prvobitno u parku u Dohi, ali je zbog "uznemiravanja javnosti" prebačena u muzej.



Slična, koja prikazuje taj upečatljivi detalj finala Mundijala 2006. godine, postoji i u Toskani (Italija).

Još jedan zanimljiv podatak: fudbaler Barselone, mlađani Nejmar, takođe je dobio statuu u Brazilu, iako mu je karijera tek počela. Još jedan fudbaler sadašnje generacije Barselone - Andres Inijesta ima svoju bistu. U Španiji.

Jedna od najnovije napravljenih i otkrivenih bista je ona ispred stadiona Arsenala "Emirati" u Londonu posvećena golgeteru, Holanđaninu Denisu Bergkampu.



Osim toga, identifikovano je i 125 statua nepoznatih fudbalera.

Ujedinjeno Kraljevstvo je na vrhu liste sa 80 takvih statua, ali i ostale tradicionalne fudbalske nacije poput Brazila, Španije i Holandije su podigle više od po 20 statua.

Popularne su takođe i u Argentini, Rusiji i Meksiku. Čak su i nacije sa nešto manje uspješnom fudbalskom tradicijom poput Kine, Bolivije, Izraela i Indonezije ovekovječile svoje najuspješnije fudbalere.

U Srbiji postoje tri statue fudbalera.

Najstarija ovdašnja statua nekog fudbalera može se naći u Nišu. Podignuta je 1927. u gradskom parku, a prikazuje bivšeg fudbalera FK Sinđelić Ljubomira Jakovljevića. Mladi fudbaler poginuo je 1926. dok je pokušavao da spasi dijete iz nabujale rijeke.

Partizan je na sličan način ovekovječio svog briljantnog golgetera Dragana Mancea podigavši spomenik na njegovom grobu nakon tragične pogibije u saobraćajnoj nesreći u 23. godini. Legenda Crvene zvezde i jugoslovenskog fudbala Rajko Mitić dobio je statuu u svom rodnom mjestu Beloj Palanci.

Prema podacima šefildskog Univerziteta najranija identifikovana fudbalska statua može se naći u Kopenhagenu (Danska). Podignuta je 1903. godine, a prikazuje nepoznatog fudbalera.

Real Madrid je prvi klub koji je podigao statue oko svog stadiona - 1925. godine otkrivene su statue klupskih zvijezda Sotera Arangurena i Alberta Mačimbarene.

Zanimljivo, više od 95 odsto svih fudbalskih statua izrađeno je poslije 1990. godine, a više od polovine tog broja u posljednjoj deceniji, što pokazuje da je to uglavnom fenomen modernog doba.

"Glavni razlozi ovakvog porasta su marketinške strategije fudbalskih klubova koje se temelje na brendiranju kroz autentičnost i nostalgiju, kao i želja navijača za očuvanjem zasebnog klupskog identiteta u izrazito globalizovanom sportu. Međutim, gradske vlasti i komercijalne organizacije takođe podižu skulpture sa ciljem prepoznavanja sportskog naslijeđa lokalne zajednice", kažu u Univerzitetu u Šefildu.

Cijeli spisak statua možete da vidite na sajtu www.sportingstatues.com koji će biti dostupan od ponedjeljka, 7. aprila.

(MONDO, foto: Partizan.rs, semprepeixe.com.br, AP Photo/File, Twitter)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC