• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitanje je vremena: Liga šampiona samo za bogate!

Autor mondo.rs

UEFA planira da smanji broj učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona na 16! Razlog? Da se nagradni fond ne bi prelivao na "luzere".

Kao da jaz između bogatih sa Zapada i ostatka Evrope nije već dovoljno velika...

Tek, engleski "Guardian" piše da najveći klubovi iz kontinentalnog dela Evrope, a to bi otprilike trebalo da znači Real Madrid, Barselona, Bajern Minhen, Juventus, Milan, Inter, Borusija Dortmund, u poslednje vreme Pari Sen Žermen i još poneko... guraju ideju da grupna faza Lige šampiona bude smanjena na 16 timova.

Štaviše, list navodi da UEFA ozbiljno razmatra ovu mogućnost, a da se iza svega krije briga nabrojanih klubova zbog enormnog ugovora o TV pravima koji je potpisala Premijer liga i na osnovu kojeg će engleski klubovi u budućnosti imati ogromna zagarantovana primanja.

Da bi se to ispratilo, navodno je ideja velikih iz Španije, Italije, Nemačke i Francuske, nagradni fond koji jamči UEFA za učešće u Ligi šampiona ne bi trebalo da se rasipa na, citiramo, "luzere", a jasno je na koga se tu misli i ko su klubovi i iz kojih zemalja koji ne bi trebalo da smetaju...

Promena tamičenja, naglašeno je, značila bi formiranje dve mini lige od osam klubova, a list navodi da bi UEFA trebalo da saopšti ima li promena ili ne do početka naredne sezone i sledećeg ciklusa potpisivanja komercijalnih ugovora sa već ustaljenim partnerima. S obzirom na to da UEFA potpisuje ugovore na tri godine, bilo kakva promena posle sezone 2017/18 bila bi teško izvodljiva.

Portparol "Evropske kuće fudbala" u Nionu nije demantovao ovu priču, već je "Guardianu" dao diplomatski odgovor, iz kog se može naslutiti da se nešto, ipak, događa.

"UEFA je u konstantnom kontaktu sa svim svojim članovima, računajući i klubove, po svim fudbalskim pitanjima. Utoliko, svako plan o promeni formata naših klupskih takmičenja biće koordinisan i dogovoren sa njima. Trenutno ne postoji nijedan konkretan predlog na stolu, jer smo na početku novog trogodišnjeg ciklusa naših klupskih takmičenja", rekao je zvanični govornik UEFA.

List dalje najavljuje moguće produženje kvalifikacija do ulaska u grupnu fazu, odnosno dodavanje još jedne runde, tokom koje bi spisak učesnika "pao" sa 32 na 16, a povlašćeni klubovi ne bi mogli da se susretnu u toj rundi. "Top klubovi iz kontinentalnog dela Evrope smatraju da bi im ovaj sistem takmičenja doneo veće šanse da izbegnu male timove u grupnoj fazi, a format od dve grupe po osam klubova doneo bi veći broj kvalitetnih utakmica u prvoj fazi, sedam kod kuće i sedam u gostima", objašnjava se.

Autor teksta navodi da klubovi poput Reala ili Barselone ne vide smisao u takmičenju sa BATE Borisovim ili Malmeom, već da žele da većim brojem utakmica sa atraktivnim protivnicima podignu kompetitivnost i – prihode.

Zapravo, prva faza Lige šampiona izgledala bi identično kao Top 16 faza Evrolige u tekućoj sezoni.

Premijer liga prodala je TV prava za 5,14 milijardi funti s očekivanim prihodom iz inostranstva od još 2,37 milijardi, što brine konkurenciju sa kontinenta. Uskoro će budžeti 20 učesnika Premijer lige biti redom veći od najvećeg broja klubova u Evropi koji se bore za titule prvaka, osim možda gore nabrojanih giganata, koji su prema "Guardianovom" tekstu pokrenuli ovu inicijativu.

Sledeće sezone, ekipa koja ispadne iz Premijer lige dobiće kao nagradu 100 miliona funti, odnosno 130 miliona evra, što je premija koju je prošle sezone Čelsi dobio za osvajanje šampionske titule. Prvak Premijer lige naredne sezone dobiće 150 miliona funti, odnosno 195 miliona evra, a kada se uračunaju i ostali prihodi, poput prodaje ulaznica i slično, "davljenik" poput Aston Vile danas inkasirao bi 140 miliona funti (182 miliona evra) na putu u Čempionšip.

Sevilja, poređenja radi, funkcioniše sasvim dobro sa budžetom od oko 65 miliona evra po sezoni, a uskoro bi pojedini učesnici Čempionšipa mogli da imaju u tri puta više.

Osvajanje Lige šampiona, trenutno, donosi prihod od oko 60-65 miliona evra, trostruko manje od osvajanja Premijer lige.

Inače, ova modifikacija takmičenja i "zatvaranje" najvećih samo bi bio korak ka ultimativnom snu evropskih giganata, nazvanom Evropska super liga, o kojoj su prošlog meseca u luksuznom londonskom hotelu raspravljali čelnici engleskih klubova, Čelsija, Mančester junajteda, Mančester sitija, Arsenala i Liverpula, a svemu je prisustvovao i američki tajkun Čarli Stilitano, predsednik Relevent Sports organizacije koja organizuje revijalni Internacionalni kup šampiona.

Klubovi su potom demantovali da je to bila tema sastanka, ali je dva dana kasnije Stilitano dao veoma zanimljivu izjavu u kojoj je postavio retoričko pitanje:

"Ko je stvorio fudbal ovakav kakav danas postoji? Mančester junajted ili Lester? Lester je divna priča, ali morate sagledati i ugao iz kog sve posmatra Mančester junajted. To je jako stara rasprava, ali podsetiću da američki sport nema sistem ispadanja kakav postoji u Evropi".

Jasno je šta bi sve ovo značilo ne samo za srpski, već fudbal ostatka sveta...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC