• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta jedu fudbaleri tokom posta?

Autor mondo.rs

Božićni post je počeo. Kako se u fudbalskom klubu usklađuju takav vid ishrane i obaveze profesionalnih sportista, objasnio nam je lekar prvog tima Čukaričkog.

 Ishrana fudbalera u vrijeme posta Izvor: MN PRESS

Božićni post traje 40 dana, od 28. novembra do 7. januara. Da li ga se pridržavaju i profesionalni sportisti, kako to utiče na njihove rezultate, da li je moguće naporno trenirati i ne jesti jaku proteinsku hranu?

Doktor Rade Jagodić kaže da je posna ishrana lična stvar, a igračima savetuje da je modifikuju isključivo u specifičnim okolnostima.

"Posna ishrana je lična stvar i suštinski, po pravoslavlju, ko posti o tome ne priča. Sa medicinske strane, fudbalerima to ne smeta, ali savetujem recimo u ciklusu čestih utakmica da ne poste na vodi, odnosno da modifikuju ishranu i poste na ulju, što je uz odgovarajuću suplementaciju i vitaminizaciju sasvim u redu", kaže doktor Jagodić za sajt FK Čukarički.

Šta je za fudbalere "ne, nikako"

Desi se ponekad brza hrana, koka-kola, to ne bi smelo nikako da konzumiraju, ali ipak je najvažnije naći meru. Ne mogu da kontrolišem šta rade kad su kod kuće, ali u okviru kluba igrači se pridržavaju pravila i slušaju savete, pa im se ponekad pogleda kroz prste da kad smo manje oprezni, da naruče recimo pomfrit.

On smatra da niko ne može nekom da uskrati post i da klub u tom smislu ne pravi pitanje. odnosno dozvoljava takvu ishranu.

"Prijavljuju mi kad smo u karantinu i sastavljamo meni u skladu sa željom igrača. U nekim periodima je bilo više, a nekad je manje igrača koji se pridržavaju posta. Neki svakog petka tokom godine poste i obično preporučim ribu ili neki drugi posan obrok, a u slučaju da hoće bez ulja, pred utakmicu savetujem da modifikuju".

Jagodić je dodao da fudbalereu tim situacijama podseti na ono što je ekipi rečeno prilikom posete manastiru Đurđevi stupovi.

"Otac Gerasim nam je pojasnio da je od suzdržavanja u hrani mnogo više u hrišćanskom duhu suzdržavati se od loših i grešnih misli i zlih namera."

Ipak, prema rečima lekara, srećna okolnost je što je sedmica pred Božić u kojoj je najrigorozniji post, vantakmičarsko vreme za fudbal, pa igrači tada mogu bez smetnji da se suzdržavaju od hrane i pričeste u crkvi.

Izvor: MN PRESS

 Jagodić ističe da je za vrhunske rezultate u sportu neophodna adekvatna ishrana i da igrači koji su u Čukaričkom pod ugovorom, imaju organizovanu ishranu po sportskom jelovniku.

Skatkiše jedu samo kada...

Parče torte za rođendan ili nekim drugim povodom je dozvoljeno, naročito u vreme posle treninga, ili utakmice kad su se igrači dosta potrošili. Kad su na pripremama i gde imaju bar dva treninga dnevno skoro svaki drugi dan dobiju kolač jer im treba mnogo više energije.

Generalno, kako je rekao lakar, fudbalerima preporučuje balansiranu ishranu bez teških vrsta mesa odnosno svinjskog i jagnjećeg.

"Ne jesti prženo i pečeno, već bareno meso i to ribu, piletinu, ćuretinu, teletinu.. Bitan je balans ugljenih hidrata, proteina i masti, i u zavisnosti da li je pripemni i takmičarksi deo sezone sastavljamo meni."

Doktor Jagodić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a u fudbalskim klubovima leči od povreda i bavi se prevencijom zdravlja sportista već 23 godine.

Kaže da su sudari igrača na terenu i direktni udarci u glavu uvek najopasnije situacije za ozbiljne povrede.

"Tada često dođe do gubitka svesti i zapadanja jezika. pa hitno ukazujemo medicinsku pomoć. Dešavalo se i da reagujemo na tribinama, kao naprimer kad je otac jednog igrača pao u komu, pa smo pomogli."

"Suštinski je velika stvar za igrače da shvate da su u pravom klubu, da imamo poverenja u njega i u brzinu njegovog oporavka. Imali smo povređenog igrača pred istekom ugovora, i klub je mogao da sačeka rezultat oporavka i onda mu eventualno produži ugovor, ali u Čukaričkom to nije slučaj. I mi sa medicinske strane imamo idealne uslove za rad, aparate za fizikalnu medicinu i dobro smo opremljeni kao ambulanta", rekao je Jagodić, koji je na početku karijere lečio od povreda mlađe selekcije Fudbalskog saveza Srbije, kao i igrače u brojnim klubovima, a seniorima Čukaričkog je "na usluzi" više od deset godina.

Pročitajte i ovo o postu:

Da li je zdravo postiti

Koje namirnice mogu da zamene meso

Doručak za dane posta

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC