• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS "udara" na Zvezdu i Partizan - realnost ili?

Autor mondo.rs

Svaki put kada se u srpskoj javnosti progovori o neregularnim utakmicama, stidljivo se postavi pitanje i da li će "večiti" biti predmet istrage. Očekujete li da se to dogodi?

 FSS "udara" na Zvezdu i Partizan - realnost ili? Izvor: MONDO/Mario Milojević - ilustracija

"Najavljeni su drugoligaši, ali su na nišanu 'večiti'", piše beogradski "Kurir" u izdanju od srede, dan nakon što je predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Slaviša Kokeza, otkrio za koje utakmice Prve lige Srbije se sumnja da su nameštene.

"Češljaju se i večiti rivali. Nisu zaobiđeni ni njihovi mečevi. Tu su Zvezdin meč protiv OFK Beograda i Partizanov sa Novim Pazarom, ali ima još njihovih sumnjivih utakmica o kojima će se tek čuti", navodi ovaj list izjavu neimenovanog sagovornika "upućenog u dešavanja".

Sastanak Odobra za hitna pitanja zakazan je već za danas, u Pazovi, kada bi trebalo da bude poznato više o potencijalnom srpskom "Kalčopoliju", koji je inicirala UEFA saopštavajući ljudima iz FSS koje su utakmice označene kao sumnjive, međutim i ovog puta nameće se pitanje – da li su najave kažnjavanja Crvene zvezde i Partizana realne ili utopijske.

Svaki put kada se u srpskoj javnosti progovori o nečasnim radnjama, bilo da se radi o štelovanju ishoda, rezltata, sumnjivim "prelazima", igri "tri za tri", švercovanju igrača, izvođenju omladinskih timova i slično, pojavi se stidljivo i pitanje o tome da li će se neko ozbiljno pozabaviti utakmicama beogradskih "večitih" koje "liče" na sumnjive, a najčešće se kao takve navode Zvezdina sa OFK Beogradom (2:6, avgust 2015) i Partizanova sa Novim Pazarom (4:3, avgust 2013).

Iskustvo nas uči da će i ovog puta, ako bude kažnjavanja, stradati mali između ostalog i zbog toga što su Zvezda i Partizan neretko imali prećutnu ili konkretnu podršku Fudbalskog saveza Srbije u kriznim trenucima, a događalo se i da crveno-beli igraju Superligu sa "privremenom licencom" nakon što nisu uspevali da izmire nagomilana dugovanja prema bivšim igračima i trenerima, što bi – u slučaju strogog poštovanja propisa – značilo u najmanju ruku zagranu registrovanja novih igrača.

U danu u kom je Kokeza progovorio o nečasnim radnjama, odigrana je i utakmica Superlige u Surdulici između Radnika i Crvene zvezde, posle koje je trener domaćih Milorad Kosanović oštro napao fudbalsku i sudijsku organizaciju i "pitao ih zbog čega lopovi rade tako odgovoran posao".

Svi su izgledi da će FSS "oprostiti" Partizanu propust sa Dušanom Vlahovićem, koji se nedavno dogodio, odnosno da će biti prihvaćeno objašnjenje iz Humske da je uverenje o obavljenom lekarskom pregledu samo zaboravljeno u Beogradu.

U isto vreme "Večernje novosti" pišu da FSS ispituje događaje vezane za još tri prvoligaša, pored onih koje je Kokeza javno označio kao učesnike u potencijalno nečasnim radnjama, ali i da su pod lupom "dva kluba iz Superlige". Ne navode se, doduše, imena.

"Najveća kazna za klub je oduzimanje bodova, a u eventualno ponovljenoj dokazanoj krivici sankcija bi bila izbacivanje iz lige. Moguća je, naravno, i novčana kazna. Takođe, da budu proglašeni krivim mogu da budu i lica ako se dokaže da su učestvovala u nečasnoj radnji", izjavio je predsednik Disciplinske komisije FSS, Žarko Stevanović, za "Blic" i dodao da će ovako ozbiljna istraga biti teško sprovedena bez pomoći države, što je i do sada bio uglavnom ultimativni izgovor fudbalskih čelnika kod nekih ranijih zataškanih afera.

Stevanović je, ipak, najavio da bi neki slučajevi mogli da budu završeni do kraja godine, kada bi FSS trebalo da odredi i sankcije akterima.

A, Mirko Poledica iz Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost", ponovio je u izjavi za "Alo" da se, on lično, zalaže za nultu toleranciju u slučaju dokazivanja nečasnih radnji, što podrazumeva izbacivanje klubova iz lige, umesto oduzimanja bodova i novčanih kazni, dok za aktere samih događa traži doživotno isključenje iz fudbala.

Ipak, poučen ranijim iskustvima, Poledica sumnja da će se nešto krupno dogoditi i ovog puta.

"Za one koji se bave nameštanjem rezultata nemam nikakvu toleranciju. Takve klubove bih momentalno izbacio iz lige. Ukoliko se dokaže da je bilo nečasnih radnji, smatram da se svi učesnici u nameštanju moraju doživotno udaljiti iz fudbala. Ako su i igrači umešani, onda bi i njihove karijere trebalo okončati", rekao je Poledica i pohvalio prvog čoveka FSS zbog inicijative koja bi za cilj trebalo da ima podizanje regularnosti takmičenja.

"To što je Slaviša Kokeza upoznao javnost sa nameštanjem utakmica je za svaku pohvalu", dodao je.

Ipak, podsetio je da je svojevremeno Tužilaštvo odbacilo svedočenja fudbalera o tome da je traženo od njih da nameste utakmice tumačenjem da nema materijalnih dokaza.

"Za pokretanje postupka protiv osumnjičenog kluba potrebno je da neko podnese prijavu", podseća Stevanović za "Novosti".

Dok čekamo vesti sa hitno zakazanog sastanka u Staroj Pazovi, pitamo vas – da li je realno očekivati da će i Crvena zvezda i Partizan biti predmet istrage povodom potencijalno neregularnih utakmica?

Anketa

Da li će FSS "udariti" na Zvezdu i Partizan?

  • Trebalo bi, ali neće ni ovog puta!

    80% (12)

  • Da, očekujem da će biti kažnjeni i jedni i drugi

    6.67% (1)

  • Ne, zašto bi? Nema razloga za to...

    13.33% (2)

Da li će FSS "udariti" na Zvezdu i Partizan?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC