• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

100 minuta derbija i pobeda Liverpula u 94!

Autor mondo.rs

Domaćin je više tukao, gost više želeo pobedu. Pravda je zadovoljena duboko u nadoknadi vremena - Liverpul je ponovo crven!

Posle 100 minuta tuče, uglavnom na insistiranje "plavih" i mladog Rosa Barklija, koji nije smeo da dočeka kraj utakmice na terenu, minimalno je su bolji bili "crveni".

Pravda je, u svakom smislu, zadovoljena golom Sadija Manea u 94. minutu, posle čega "redsi" ostaju u trci zašampionsku titulu sa drugim "plavcima", iz Londona.

Everton - Liverpul 0:1 (0:0), posle prvih 45 minuta tokom kojih nije viđen ni šut u okvir gola, ali i drugih 55 minuta tokom kojih je ekipa Jirgena Klopa više želela pobedu, više trčala, više napadala, a tim Ronalda Kumana više - tukao!

Nakon što je arbitar Majk Din oprostio Barkliju čist crveni karton za užasan start nad kolegom iz reprezentacije i kapitenom Liverpula, Džordanom Hendersonom, gosti su dodatno pojačali pritisak, napadali, nervozno reagovali u završnicama, ali kada je rezervista Danijel Staridž nanizao par igrača i uputio "sporu loptu" prema stativi rezervnog golmana "karamela", Džoela Roblesa, prvi koji je verovao da može do nje bio je neumorni Mane.



Bio je za korak brži od štopera Evertona, poslao loptu u mrežu, domaće navijače na "Gudisonu" u očaj, a gostujuće u ekstazu - Liverpul je drugi iza zahuktalog Čelsija, a biće navršena uskoro i šesta godina od poslednje pobede Evertona u "Mersisajd derbiju", od kada je skor 0-7-6 u korist slavinijeg i popularnijeg tima iz ovog lučkog grada.


Očekivao se Klopov "gegenpresing" od prvog minuta, ali - da li je Nemac od toga odustao ili ga je Holanđanin u tome isprečio - Everton je bio daleko opasniji, borbeniji i motivisaniji u prvih 25 minuta. Liverpul je tri četvrtine vremena bio zadržan na svojoj polovini, bez šuta ka golu, ali ni "karamele" u tom periodu dominacije (u smislu poseda lopte i dobijenih duela) nije stvorio nijednu šansu.

Zapravo, prvi su pripretili domaći, preko Divoka Origija, koji je u 37. minutu preko gola poslao centaršut Natanijela Klajna kojem je inspirisani Mane dodao loptu tako da je prevario i čuvare, i gledaoce na tribinama i kamermane.

U 43. minutu, posle kornera sa desne strane, snažni i grubi Ramiro Funes Mori (zbog kojeg je Fil Džaglejka bio na klupi) bio je najviši u skoku ali je udarcem glavom prebacio prečku i poštedeo Simona Minjolea neprijatnosti.

Everton: Stekelenburg (od 64. Robles) – Kolman, Vilijams, Funes Mori, Bejns – Gaj, Mekarti (od 46. Barkli) – Valensija (od 73. Kalvert-Levin), Barkli, Lenon – Lukaku.

Liverpul: Minjole – Klajn, Lovren, Klavan, Milner – Henderson, Vajnaldum – Lalana (od 82. Džan), Firmino, Mane – Origi (od 82. Staridž).

Već tada bilo je jasno da Džejms Mekarti neće moći da nastavi, zbog povrede koju je sam zadobio, ali ga je Kuman zamenio tek na poluvremenu, kada je legendarni Garet Beri pretekao Franka Lamparda na drugom mestu večne liste Premijer lige kada su nastupi u pitanju.

Beri od večeras ima 610, Lampard je stao na 609, a na prvom mestu - ali ne i nedodirljiv - i dalje je Rajan Gigis sa 632 nastupa.

Beri se u drugih 45 uklopio u defanzivan i agresivan pristup domaćeg tima, koji se mahom branio enormnom energijom u duelima, što derbi svakako jeste, ali nijedan derbi na svetu ne bi smeo da bude ono što je u 69. minutu - u jeku inicijative "redsa" - uradio mladi Barkli.

Divljački je startovao na stajaću nogu Hendersona, koji je umalo doživeo otvoren prelom potkolenice, ali uprkos tome što je svima bilo jasno da je Barkli, grub i do tog trenutka, zaslužio isključenje... ono se nije dogodilo. Din mu je pokazao žuti karton, a šta reći tek za Dejana Lovrena, koji je sa zarađenim žutim kartonom došao da se obračunava sa Barklijem i gura ga rukama u grudi!?

Din je i za taj nerazuman potez hrvatskog štopera "zažmurio na jedno" oko, pa je nastavljeno 11 na 11, uz podatak da je Kuman tek treću izmenu izvršio bez prinude, jer se posle Mekartina povredio i golman Marten Stekelenburg, pa je posle dugog ukazivanja pomoći holandskom reprezentativcu među stative istrčao malo korišćeni španski golman, Džoel Robles.

On je imao daleko više posla od kolege, s obzirom na to da je Klop menjao "ofanzivno" i da je Liverpul postajao opasniji posle svake izmene, iako je Emre Džan delovao kao da je zalutao na teren kada je u 82. minutu zamenio Adama Lalanu.

Najbolju šansu na utakmici propustio je Roberto Firmino, koji je igrao van ritma, ali ga je Džejms Milner fantastičnim pasom izbacio u gol šansu, i to nakon što je naizgled nevidljivi Divok Origi kretnjom potpuno odvukao iz centra odbrane Ešlija Vilijamsa, no... Firmino nije imao dovoljno vremena i prostora da primi pas u trku, zadrži loptu i šutira, jer ga je Funes Mori stigao i omeo u šansi utakmice.

U 75. minutu, Mane i Origi našalili su se sa odbranom Evertona, ali je visoki centarfor bio izblokiran kod šuta, pa je sve završeno kornerom, koji ništa dobro nije doneo "redsima" ove večeri, ali jeste ulazak zaboravljenog Staridža.

Koliko god da je delovalo da ne zna šta će s loptom, da pas nije opcija, da je rešio da šutira po svaku cenu, Staridžov prodor i traljav šut prethodili su golu Manea, koji je doneo Liverpulu drugu pobedu u nizu na gostovanjima – Midlsbro 0:3, Everton 0:1, tek da Čelsi ne odmakne previše.

Ako znamo da se uzrok posrtanja "redsa" u poslednje vreme, Felipe Kutinjo, vratio treninzima pre predviđenog roka, navijači Liverpula mogu sa optimizmom da sačekaju Boksing dej i Novu godinu, kada Liverpul igra na "Enfildu": 27. decembra sa Stoukom, a 31. sa Mančester sitijem.

Rezultati:

Everton – Liverpul 0:1 (0:0)
/Mane 90+5/

U subotu:

Kristal Palas – Čelsi 0:1 (0:1)
/Kosta 43/

Midlsbro – Svonsi 3:0 (2:0)
/Negredo 18, 29p, De Ron 58/

Stouk – Lester 2:0 (2:0)
/Krkić 39p, Alen 45+3 - Uljoa 74, Amartej 88/

Sanderlend – Votford 1:0 (0:0)
/Van Anholt 49/

Vest Hem – Hal 1:0 (0:0)
/Nobl 79p/

VBA – Mančester junajted 0:2 (0:1)
/Ibrahimović 5, 55/

U nedelju:

Bornmut – Sautempton 1:3 (1:1)
/Ake 6 - Bartrand 14, Rodrigez 48, 85/

Mančester siti – Arsenal 2:1 (0:1)
/Sane 47, Sterling 71 - Volkot 5/

Totenhem – Barnli 2:1 (1:1)

/Ali 27, Rouz 71 - Barns 21/

Tabela: Čelsi 43, Liverpul 37, Mančester siti 36, Arsenal 34, Totenhem 33, Mančester junajted 30, Sautempton 24, VBA 23, Everton 23, Bornmut 21, Stouk 21, Vest Hem 19, Midlsbro 18, Barnli 17, Lester 17, Kristal Palas 15, Sanderlend 14, Svonsi 12, Hal 12.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC