• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Begić najvjerovatnije ostaje predsjednik FS BiH

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Delegati Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u četvrtak će birati novo rukovodstvo nacionalne asocijacije u četverogodišnjem mandatu.

 Elvedin Begić blizu novog mandata u FS BiH Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

  Izborna Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) održat će se sutra, 22. decembra, u hotelu "Terme" u sarajevskom predgrađu Ilidži, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo nacionalne asocijacije u četverogodišnjem mandatu.



Šezdeset delegata Skupštine FS BiH (40 iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske) biraće 13 od 15 članova Izvršnog odbora, jer su dva predsjednika entitetskih saveza FBiH i RS, Irfan Durić i Mile Kovačević u državnu "fudbalsku vladu" ušli statutarnim automatizmom. Za preostalih 13 mjesta u IO 26 je kandidata, po dva iz devet kantona u FBiH i četiri iz regija u RS. U IO ući će po jedan pobjednik "međusobnog duela", odnosno onaj koji dobije više glasova delegata Skupštine.

Iz FS RS kandidati za četiri pozicije u IO su Slobodan Đorđić ili Milorad Sofrenić (Područni fudbalski savez Bijeljina), Mladen Jelača, Ranko Vučković (PFS Prijedor), Draško Ilić, Zlatko Spasojević (PFS Doboj - PFS Banja Luka), Dragan Kulina, Žarko Laketa (PFS Istočno Sarajevo - PFS Trebinje).

Iz Federacije BiH kandidati za devet mjesta u FS BiH su Mato Barukčić ili Mato Jozić (NS Posavske županije), Mirsad Kukuruzović, Nurdin Peštalić (NS Tuzlanskog kantona), Muhamed Begagić, Mirsad Heleg (NS Zeničko-dobojskog kantona), Samir Imamović, Muhidin Raščić (Fudbalski savez Bosansko-podrinjskog kantona), Dino Basara, Midhet Sarajčić (NS Srednjebosanskog kantona-županije), Ivan Beus, Mladen Margeta (NS Hercegovačko-neretvanskog kantona-županije), Josip Bevanda, Dragan Soldo (NS Zapadnohercegovačke županije), Elvedin Begić, Adnan Džindo (FS Kantona Sarajevo), Branko Ivković, Ivan Perić (NS Hercegbosanske županije).

Nakon što Skupština konstituiše novi saziv IO svaki od 15 članova imaće pravo podnijeti kandidaturu za predsjednika FS BiH.




Prema posljednjim informacijama, po svemu sudeći jedini kandidat za predsjednika FS BiH sutra bi trebao biti aktuelni prvi čovjek bh. fudbala Elvedin Begić, kojeg su javno jednoglasno obećali podržati i predstavnici iz RS, a koji uživa većinsku podršku u FBiH.

"Član Izvršnog odbora koji u prvom krugu glasanja članova Skupštine FS BiH dobije najmanje tri četvrtine glasova delegata prisutnih na sjednici biće izabran za predsjednika. Ako ne dobije tri četvrtine glasova u prvom, u drugom krugu predsjednik će biti izabran većinskom voljom", navodi se u Statutu FS BiH.

Skupština će birati i dva potpredsjednika Saveza. Kako sada stvari stoje, jedan od njih ostaće Ivan Beus, dok bi drugi trebao biti Mile Kovačević, koji će zamijeniti Darka Ljubojevića, prema tvrdnjama čelnika UEFA proteklih godina jednog od najboljih fudbalskih radnika u BiH.
Ljubojević, bivši proslavljeni fudbaler Borca i beogradske Crvene zvezde na prethodno održanim lokalnim izborima u Banjaluci nije dobio podršku kako bi se našao među kandidatima za novi mandat u IO S BiH.

Sjednica Izborne skupštine FS BiH počinje sutra u 11 sati.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC