• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbin umalo prvi strani trener u Engleskoj!

Autor mondo.rs

Da li ste znali da je Miljan Miljanić bio na korak od klupe Arsenala?

 Miljan Miljanić bio blizu klupe Arsenala Izvor: MN Press/arhiva

Zanimljivu priču za sve ljubitelje fudbala objavio je list Politika ovog četvrtka.

Glavni njen akter je bivši trener, selektor i predsednik nacionalnog Saveza - Miljan Miljanić (1930-2012), a otkrio ju je njegov blizak prijatelj - Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana.

Nekadašnji predsednik Brentforda (mnogo kasnije i mnogo kraće i Crvene zvezde) i dugogodišnji član Izvršnog komiteta FS Engleske ispričao je za Politiku da je Miljan Miljan bio veoma blizu da postane prvi inostrani trener u engleskom fudbalu.

Premijer liga je danas nezamisliva bez stranaca na klupama i terenu, ali ranije je to bilo nezamislivo...

"U to vreme bio sam predsednik Brentforda, koji sam preuzeo 1974, iste godine kad je Miljanić došao na klupu Reala. Već dogodine izabran sam u FS Engleske, kao predstavnik klubova iz Londona i okoline, gde sam izgradio dobre odnose i s tadašnjim predsednikom Arsenala Denisom Hilvudom (na čelu kluba od 1962. do 1982)", počeo je Den Tana svoj razgovor sa novinarom Aleksandrom Miletićem.

Upravo je Arsenal klub koji je želeo Miljana na svojoj klupi.

"Imali smo dva puta godišnje sastanke oko dogovora s televizijom i uvek smo se okupljali na 'Hajberiju', u sali gde se inače sastajao Upravni odbor Arsenala. Posle jednog sastanka Denis Hilvud me je na ručku pitao šta mislim o Miljanu Miljaniću, što je meni bilo čudno... ", prisetio se Tanasijević, a Miletić naveo da srpski biznismen u tom trenutku nije znao da je Hilvud dao zadatak svom sinu Piteru da vidi kako bi Arsenal mogao da angažuje nekog stranog trenera i ko bi bio najbolje rešenje.

U celu prišu umešani su i nekadašnji novinari Politike (Miroslav Mire Radojčić) i "Tajmsa" (Dejvid Miler, veliki zaljubljenik u jugoslovenski i srpski fudbal, a školski drug Pitera Hilvuda).

"Dejvid je tada rekao Piteru da ima jedan dobar u Realu. Pitajte Den Tanu o Miljanu Miljaniću...  U tom trenutku nisam imao pojma o njihovoj akciji. Onda me je tata Hilvud pozvao na večeru u Velington klub gde je otvoreno počeo da me ispituje o Miljanu i ispričao mi za razgovor između njegog sina i Dejvida Milera. Rekao sam mu da je Dejvid u pravu da bi Miljan bio sjajno rešenje, ali pod uslovom da nema ugovor s Realom", otkrio je Den Tana.

Selektor Miljan Miljanić (levo) i članovi stručnog štaba reprezentacije Jugoslavije protiv Italije (1:1) 1981. godine
Izvor: MN Press arhiva

  Usledio je zatim kontakt dvojice kolega, Radojčića i Milera, posle čega je srpski novinar predložio Miljaniću da dođe u London na sastanak.

Usledio je pozitivan odgovor, uz insistiranje da sve bude u strogoj tajnosti jer je ugovor sa Real Madridom isticao tek za šest meseci.

"Sećam se da me je Denis Hilvud zvao i rekao: 'Den, zakazaćemo sledeće nedelje vanredni sastanak Televizijskog komiteta kod mene na Hajberiju'! Nisam imao pojma da postoji skriveni povod i da Miljan dolazi. Miro mi je posle pričao da mu je Miljan pred polazak iz Madrida rekao: 'Ako iko sazna da sam pregovarao s Arsenalom, dok sam živ neću s tobom da razgovaram'. U sve su umešana dva vanserijska novinara koja moraju da prećute takvu ekskluzivu", zanimljivo je konstatovao Den Tana.

Posle pomenutog sastanka, usledio je i drugi, mnogo važniji za ovu priču.

"U toj prostoriji čekali su nas Piter Hejvud, generalni sekretar Arsenala Kenet Frajer, Dejvid Miler, Miro Radojčić i Miljan Miljanić. Pošto Miljan nije dobro govorio engleski, prevodio mu je Miro. U jednom trenutku Denis i ja smo izašli, a glavnu reč je vodio Frajer koji je u ime kluba potpisivao sve ugovore".

Pre priče o ugovoru, tema je bio engleski fudbal uopšteno...

"Denis me je zamolio da ispričam Miljanu kako se osećam u Londonu, kako mi izgleda organizacija, šta mislim o ligi... Naglasili su mu da bi postao prvi stranac u istoriji engleskog fudbala, a da sam ja prvi strani predsednik i vlasnik kluba. Miljan je tada rekao: 'Jedno je biti predsednik, a drugo trener. Den je daleko od terena, a ja ću morati da budem dole, gde će svi engleski treneri učiniti sve da me pobede, da dokažu da stranac ne može da im parira'", prisetio se Tanasijević, koji se zatim osvrnuo na detalje ugovora.

Po njegovim rečima, Miljaniću je ponuđeno taman toliko novca da, kada se odbije deo koji ide na porez, ima istu platu kao u Realu. Predloženo mu je da odmah potpiše ugovor u kojem bi kao datum bio naveden jun 1976, pa da čim istekne aktivni sa Realom, doputuje u London.

"Miljan onda pogleda u mene i kaže: 'Den, kaži ti njima da sam ja Crnogorac i da je kod nas reč jača od bilo kakvog ugovora'. I Miljan tako da predsedniku Arsenala časnu reč da će da dođe sledećeg juna, a Miro i Miler obećaju da će da ćute sve to vreme".

Delovalo je sve kao gotova stvar, međutim...

Miljanić je tog proleća produžio ugovor sa Real Madridom za još jednu sezonu, do 1977.

"Miler je mislio da je neko blizak Realu provalio i da su oni brže-bolje ponudili novi ugovor Miljanu. Hteli su već tada da ga otpuste, a onda su mu dali bonus sezonu pa su ga tek tada otpustili. Čim je dobio otkaz, Miljan je pozvao Mira Radojčića i mene da vidi kakva je klima u Engleskoj. Baš tih dana, predsednik Čelzija Brajan Mirs, koji nije imao pojma da je Miljan odbio Arsenal, video je da je u Realu dobio otkaz, pa ga je pozvao u London. Tako je Miljan proveo dva dana u Čelziju, obišao sve strukture kluba, bio na treninzima svih selekcija. Poslednjeg dana sedimo kod mene kući Miro, Miljan i ja, a Miljan kaže: 'Pare su dobre, ali šta ti misliš Den?' Rekao sam mu: 'Miljane, odbio si Arsenal koji je jak, a sad hoćeš u Čelzi koji se bori da ostane u ligi. Uradi kako hoćeš, ali u Čelziju se nećeš proslaviti, jer nemaju štof za uspehe. U Arsenalu si imao šansu'. Miljan je na fin način odbio Čelzi, rekavši im da ima planove vezane za Španiju", završio je Den Tana svoje izlaganje za Politiku.

Mnogo kasnije, u sezoni 1990/91, prvi strani trener u engleskom fudbalu postao je Jozef Vengloš iz Čehoslovačke, koji je preuzeo tim Aston Vile. Nije se dugo zadržao na klupi kluba iz Birmingema...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC