• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nijemci demolirali Engleze!

Ovog puta nisu bili potrebni jedanaesterci da Nijemci pošalju Engleze kući... Ovo je bila najubjedljivija pobjeda Njemačke nad Engleskom u istoriji!

 Nijemci demolirali Engleze! Izvor: MONDO

U Blumfontejnu, u osmini finala Svjetskog prvenstva, Njemačka - Engleska 4:1 (2:1)!

Demoliranju "gordog albiona" pridružio se i sudija iz Urugvaja Horhe Larionda, koji nije vidio, a samim tim ni priznao, čist gol Franka Lamparda u finišu prvog poluvremena za 2:2.

Čovek koji je sudio meč Srbija - Australija, a potom i odsudio svoje u "klasiku" između Nijemaca i Engleza, bitno je uticao na ishod utakmice, ali je utisak da je tim Fabija Kapela potpuno nadigran od mlađeg i bržeg sastava Joakima Leva, koji je u nedjelju popodne igrao daleko jednostavniji i produktivniji fudbal.

Lev je povukao ekipu na svoju polovinu u drugom poluveremenu, pri vođstvu od 2:1, svjestan da Englezi nisu baš najinventivnija fudbalska nacija na planeti i da im jurnjava za rezultatom ne ide baš od noge. Ubo je u suštinu stvari, jer su Nijemci u drugom poluvremenu iz kontra napada razorili protivnika.

Igra za udžbenike



Drugo poluvrijeme ovog susreta trebalo bi uvesti u fudbalske bukvare i naglasiti budućim trenerima, pa i igračima, kako ne treba igrati pri rezultatu 1:2, odnosno kako treba igrati kada vodiš 2:1.

I gotovo nevjerovatno djeluje način na koji je pao veliki general fudbalske igre, "Don" Fabio Kapelo.

U 67. minutu, Englezi su teškom mukuom, ragbi probijanjem kroz sredinu terena, došli do slobodnog udarca na oko 25 metara od gola protivnika. Izveli su ga loše i u osam poteza bili surovo kažnjeni.

Kada im je lopta došla u posjed na svojoj polovini, Nijemci su otvorili munjevitu kontru, u ratnim dejstvima to su zvali "blic krig"... Bastijan Švajnštajger dobio je loptu na polovini Engleske, stuštio se prema šesnaestercu i pronašao samog Tomasa Milera, koji je u punom trku primio loptu i pogodio "bliži" ugao gola Dejvida Džejmsa - 3:1!

A, djelovalo je kao da Englezi imaju inicijativu i da nije nemoguće da postignu gol za 2:2, kada im jedan već nije bio priznat.

Omamljeni protivnik krenuo je juriš sa dva gola zaostatka i bio brutalno pokošen.

Emotivni lom Engleza



U 70. minutu, defanzivci Njemačke ispucali su loptu sa svoje polovine, tako da je do nje prvi stigao Mesut Ozil. On je bio, bez pretjerivanja, duplo brži od Gareta Berija, prijem je ujedno bio i dribling, Beri je ispao, Ozil krenuo ka Džejmsu, a kada je ušao u kazneni prostor protivnika, proturio je loptu kroz noge čuvaru, taman za slobodnog Milera, koji je ukucao loptu u gol - 4:1!

Englezi su doživjeli potpuni emotivni lom.

Šta god da su pokušali, bivalo je sve gore i gore i može se reći da je uspjeh što su smogli snage da utakmicu završe sa tri gola zaostatka za protivnikom. Opet, nije nemoguće da im je poništen gol za 2:2 poljuljao samopouzdanje, a svakako da drugo poluvrijeme ne bi bilo odigrano na isti način, da su ekipe izašle na teren poravnate.

Ovako je sa travnjakom poravnata Engleska, koja i ove godine ide kući sa gorkim ukusom u ustima.

Klose se izjednačio sa Peleom



Da će biti ravnjanja, moglo je da se nasluti još na startu utakmice.

Nijemci su u Blumfontejnu 35 minuta rastavljali Engleze na komade, vodili sa 2:0, ali su na poluvrijeme otišli sa nezasluženom prednošću od 2:1.

Larionda u 38. minutu nije priznao gol "albionu", kada je lopta poslije Lampardovog loba udarila u prečku, pola metra prešla crtu i vratila se u polje. Svi Englezi na terenu, selektor Fabio Kapelo na klupi, navijači na tribinama, a vjerovatno i oni na Ostrvu, skočili su da proslave gol, ali je Larionda samo nastavio da trči ka sredini terena, kao da se ništa nije dogodilo.

Njemačka je povela u 20. minutu, kada je golman Manuel Nojer ispucao loptu iz svog šesnaesterca i asistirao Miroslavu Kloseu za gol!

Džejson Teri prvo je krenuo ka lopti, pa shvatio da će ga ona preletjeti, što je Kloseu ostavilo ogroman prostor... Metju Apson pokušavao je da stigne napadača Njemačke, čak i da ga povuče, obori, ali nije uspio. Klose je prvi stigao do lopte i ćušnuo je ispod Dejvida Džejmsa - 1:0.

Pogriješio je Teri, Apson bio loše postavljen, a svemu je još kumovao Džejms, koji se nije usudio da istrči na loptu, a svakako bi stigao do nje prije Klosea, koji je tako postigao 12. gol na SP i izjednačio se sa legendarnim Peleom na vječnoj listi strijelaca.

Nemci za klasu bolji u prvom poluvremenu



Do gola, trostruki šampion svijeta bio je za klasu bolji tim od jednostrukog, a prednost je ubrzo udvostručena.

U 32. minutu engleska odbrana izgledala je smiješno! Akcija je krenula na sredini terena, Tomas Miler je dodao do Samija Kedire, ovaj do Klosea, Klose iz prve preko glave za Milera u prostor, a Miler na drugu stativu do Lukasa Podolskog, koji je jačom, lijevom nogom šutirao Džejmsu kroz noge - 2:0.

Kao da su akciju izveli Brazilci iz 70-ih godina, a ne Nijemci, koji su uvijek bili sinonim za disciplinu i borbenost! Ali, očigledno je da je ova internacionalizacija sastava Njemačke uvela novu dimenziju u germansko poimanje fudbala.

Djelovalo je da će Nijemci počistiti Engleze, ali se na kratko probudilo ono "gordo" u "albionu".

Kapiten Stiven Džerard prošao je po desnoj strani i centrirao za Lamparda, koji je iz prve šutirao sa pet metara, ali je Nojer uspio da mu uđe u udarac i rukom refleksno spriječi siguran gol. Igrao se 35. minut, a dva minuta kasnije bilo je 2:1.

Ponovo je Džerard centrirao sa desne strane, a defanzivac Metju Apson bio najviši u skoku na pet metara pred golom Nemačke. Glavom je poslao loptu pod prečku i to nakon što je Nojer "plivao u prazno".

Englezi su tada osjetili krv i samo koji sekund kasnije moralo je da bude 2:2, ali se Larionda još jednom obrukao...

Sjetimo se 1966.



Da je na stadionu "Fri Stejt" u Blumfontejnu prikazan usporeni snimak Lampardovog šuta, vjerovatno bi izbili veliki nemiri na tribinama.

Ipak, dovoljno je mučno bilo Englezima da budu svjedoci događaja u drugom poluvremenu, kada im je manja grupa navijača Njemačke servirala "Ole, ole..." na svako uspješno dodavanje svog tima. Sve je nijemo gledao i Mik Džeger.

Na neki način, Englezima se vratilo za finale SP 1966. godine, kada je švajcarski sudija Dinst priznao pogodak Harstu u produžetku za 3:2, iako je istorija potvrdila da lopta nije prešla crtu na Vembliju.

Uznemirene Nijemce, Engelzi su kasnije dotukli još jednim golom za 4:2 i prvu, a najmanje do 2014. godine, jedinu titulu prvaka svijeta. Tada je zakuvan rivalitet između dve fudbalske nacije, ali Nijemci to malo drugačije doživljavaju.

Za njih, Englezi nisu najveći fudbalski rival, iz više razloga, a jedan je svakako podatak da Njemačka ima tri titule prvaka svijeta, četiri finala, tri treća mjesta i jedno četvrto.

A, Englezi jednu titulu i jedno polufinale, kada su ih 1990. godine u Italiji izbacili... Nijemci, na penale (1:1, 4:3).

NJEMAČKA - ENGLESKA 4:1 (2:1)

BLUMFONTEJN - Stadion: Fri Stejt. Gledalaca: 45.058. Sudija: Horhe Larionda (Urugvaj). Strijelci: Klose u 20, Podolski u 32. minutu i Miler u 67. i 70. minutu za Nemačku - Apson u 37. za Englesku.

NJEMAČKA (4-2-3-1): Nojer - Lam, Fridrih, Mertesaker, Boateng - Kedira, Švajnštajger - Miler (od 72. Trokovski), Ozil (od 83. Kisling), Podolski - Klose (od 72. Gomez).

SELEKTOR: Joakim Lev.

ENGLESKA (4-4-2): Džejms - Džonson (od 87. Rajt-Filips), Apson, Teri, Ešli Kol - Milner (od 64. Džo Kol), Lampard, Teri, Džerard - Defo (od 71. Heski), Runi.

SELEKTOR: Fabio Kapelo.

PAROVI OSMINE FINALA:



Urugvaj - Južna Koreja 2:1
SAD - Gana 1:2, 1:1

Holandija - Slovačka
Brazil - Čile

Njemačka - Engleska 4:1
Argentina - Meksiko

Paragvaj - Japan
Španija - Portugal

PAROVI ČETVRTFINALA:

Urugvaj - Gana
Holandija/Slovačka - Brazil/Čile

Njemačka - Argentina/Meksiko
Paragvaj/Japan - Španija/Portugal

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC