• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH, Srbija i Hrvatska domaćini EURO 2020?

Mogu li Srbija, BiH i Hrvatska da organizuju EP u fudbalu? Raspoloženje u regionu za takvo nešto postoji, bar u fudbalskim savezima i nadležnim ministarstvima, piše "Dojče vele".

 BiH, Srbija i Hrvatska domaćini EURO 2020? Izvor: MONDO

Zvaničnici fudbalskih saveza regiona vjeruju da bi, uprkos brojnim izazovima, Srbija, BiH i Hrvatska mogle da zajednički organizuju Evropsko fudbalsko prvenstvo.

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić podsjeća da veliki broj članica UEFA živi i radi na ovim prostorima.

"Zato bi bila kvalitetna i izuzetno dobra odluka UEFA da se opredijeli za jedno takvo takmičenje. Što se tiče Fudbalskog saveza Srbije, mi takvu ideju podržavamo", kaže Karadžić.

Njegov kolega iz FS BiH Sulejman Čolaković oduševljen je idejom da tri države zajednički organizuju jedno tako veliko takmičenje.

"Ako FIFA i UEFA budu prepoznali ovu našu sportsku i političku zbilju i ružnu blisku prošlost, mislim da bi mi bili najozbiljniji kandidati za domaćina prvenstva. Ima to još jednu poruku, sport veže i zbližava ljude",
kaže Čolaković.

Generalni sekretar Nogometnog saveza Hrvatske Zorislav Srebrić ne odbacuje tu ideju, ali ističe da bi trebalo sprovesti odgovarajuće procedure u svakoj od država.

"Kako su to velike organizacije, naravno da nijedan savez sam to ne može organizovati nego mora imati logističku podršku svoje vlade",
ističe Srebrić.

U Ministarstvu sporta Srbije svjesni su, i na primjeru Južne Afrike, kako sport može pozitivno da transformiše društvo. Ministarka Snežana Samardžić smatra da je ideja odlična i da bi zajednička organizacija Evropskog fudbalskog prvenstva bio veliki izazov, prije svega finansijske prirode.

"Mislim da više nema političkih izazova i da bi to bio integracioni, kohezioni faktor i jedva čekam da vidim kakvo će biti iskustvo Ukrajine i Poljske i onda ćemo moći jednu takvu vrstu analize da primjenimo i kod nas", kaže Samardžićeva.

Srbija i BiH još uvijek nisu zakonski uredile oblast sporta, a BiH nema ministarstvo za sport na nivou države. Suad Džafić iz Sektora za sport pri Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija pozdravlja tu ideju.

"Mislim da bi to bila jako interesantna kandidatura, naravno, ako se slože Srbija i Hrvatska. Bez toga, ništa", kaže Džafić.

Jasno je da bi za ovakav sportski festival bilo potrebno zasukati rukave i odriješiti kesu. Hrvatska bi, najvjerovatnije, mogla da ponudi stadione u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, ali bi u renoviranja trebalo uložiti velika finansijska sredstva.

"To sigurno nisu samo simbolički iznosi, ali je ulog kod svakog organizatora bio isplativ i domaćini su, ne samo izgradili i obnovili sportsku infrastrukturu, nego i zaradili",
dodaje gensek HNS-a Zorislav Srebrić.

Srbija bi, sasvim sigurno, za Evropsko prvenstvo mogla ponuditi Marakanu i stadion Partizana. BiH je, kada se radi o sportskoj infrastrukturi, u najtežoj poziciji, ali je predsjednik FS BiH Sulejman Čolaković optimista.

"To je možda i šansa da Glavni grad BiH dobije novo Koševo. Uz 'Bilino polje' u Zenici, to su dva terena na kojima bi se moglo igrati. Ne treba zanemariti ni Široki Brijeg i Banjaluku. Sport je čudo, ako ga ljudi upražnjavaju na pravi način i ova ideja je odlična",
naglašava Čolaković.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC