• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žižović za MONDO: Zrinjski može na sami vrh!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"S obzirom na odrađeno u prelaznom roku mislim da imamo konkurentnu ekipu koja može da se nosi sa svima“, rekao je trener Zrinjskog Mladen Žižović tokom priprema u Medulinu.

 Žižović za MONDO Zrinjski može u sami vrh Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Poslije tri šampionske titule i drugog mjesta osvojenog prošle sezone, mostarski Zrinjski ove jeseni je razočarao svoje navijače i završio polusezonu na petom mjestu sa pet bodova zaostatka za vodećim Sarajevom.

''Plemići'' su u međuvremenu smijenili Harija Vukasa i doveli na klupu Mladena Žižovića, koji ima zadatak da se sa ekipom gdje je igrao vrati ekipu u sami vrh, sada kao trener.

''Drugačije je sada. Kada si igrač razmišljaš samo o sebi, a kada si trener moraš da brineš od dna do vrha i o mnogim pratećim stvarima koje su obaveze stručnog štaba. To je neuporedivo i mnogo je veća odgovornost kada ste na funkciji trenera kluba koji uvijek teži najvišim ciljevima'', rekao je Žižović na početku razgovora za MONDO u Medulinu.

Pet bodova je istovremeno i velika prednost, ali i nadoknadiv zaostatak.

''Veći dio prve polusezone proveo sam u Radniku gdje smo sakupili impozantan broj bodova, a posljednja tri kola sam preselio u Mostar i u posljednjoj utakmici uspjeli smo da ostvarimo pobjedu koja nas je približila na pet bodova od vodećeg Sarajeva. To je veliki broj bodova koje moramo da stignemo, a možda i nije veliki. Vrijeme će pokazati. Imamo četiri ekipe ispred nas i moramo ići korak po korak i da preskačemo jedne po jedne, ako to uopšte bude moguće. S obzirom na urađeno u prelaznom roku, mislim da imamo konkurentnu ekipu koja će se moći nositi sa svima. Imamo još 15 dana, moramo još neke stvari popraviti i uigrati linije i ekipu koja će istrčati prvo kolo u Zenici'', istakao je Žižović.

Zrinjski je u prelaznom roku napravio veliki posao tako što je vratio u svoje redove Nemanju Bilbiju iz Koreje i Miloša Filipovića iz Grčke.

''Nemanja je jako kvalitetan igrač koji donosi prevagu i stvara tu neophodnu razliku u svakom timu. Nadamo se da će ga povrede zaobići. Osim njega, tu imamo još nekoliko kvalitetnih igrača. Ove polusezone smo se opredijelili za nešto mlađe igrače, do nekih 25 godina, nismo potezali za starijim iskusnijim igračima, osim Nemanje i Filipovića, sve su to mladi momci željni izazova i koji žele da naprave iskorak u svojoj karijeri'', rekao je trener Zrinjskog.

''Plemići'' su krajem prošle polusezone doveli i Argentinca Luisa Ibanjeza, nekadašnjeg fudbalera zagrebaškog Dinama i beogradske Crvene zvezde.

''Ibanjez mnogo znači za klub, za promociju. Kada dovedete takvog igrača onda ste konkurent klubovima u regionu. Smatram da i njegovim dolaskom otvaramo vrata za neke nove dolaske, šaljemo poruku da se i u BIH igra dobar fudbal i da možemo da dovedemo kvalitetne igrače. To je popularizacija fudbala koja će svima nama samo dobro donijeti'', ocijenio je Žižović i najavio moguć dolazak još jednog ofanzivnog fudbalera.

''Imali smo još neke želje koje nisu bile izvodive, ali stojimo iza svih svojih odluka. Pokušaćemo da riješimo još jednog igrača i zaokružimo ekipu. Napravili smo malo veće rokade u ovom zimskom prelaznom roku što nije baš karakteristično za Zrinjski. Sve u svemu, moje mišljenje je da smo dobili na kvalitetu ali moramo to potvrditi na terenu. Imamo dobre pretpostavke da će svi što su došli budu prava pojačanja.''

Nakon dugo vremena postoji nekoliko ekipa bori se za najviši plasman u Premijer ligi BIH.

Zrinjski će voditi borbu za šampionsku titulu sa Sarajevom, Željezničarom, Borcem i Tuzla sitijem, a svih pet ekipa je u pet bodova.

''Kada pogledate prethodne sezone bila je jasno izražena razlika u kvalitetu. Prve četiri ekipe bile su Zrinjski, Široki, Sarajevo i Željezničar i to je bilo nedokučivo za ostale koji su se borili za opstanak. I prošle i ove sezone vidjeli smo da je ta četvorka razbijena, ali nikad nije bila zanimljivija situacija. Mislim da su ostali uspjeli da nadomjeste kvalitet dovođenjejem provjerenih rješenja, to im daje zasad rezultat. Nadam se da ćemo se mi vratiti na mjesto koje nam pripada i da ćemo prije svega igrati Evropu, što je jedan od osnovnih ciljeva kluba u ovoj sezoni'', istakao je Žižović.

Kvalitetu Premijer lige BIH doprinio je povratak iskusnih kvalitetnih igrača poput Stojana Vranješa, Semira Štilića, a od ove zime tu su ponovo Nemanja Bilbija i Goran Zakarić, te Tino Sven Sušić.

''To je plus za fudbal u BIH. Ne morate ići u zemlje okruženja da zadovoljite neke svoje finansijske potrebe. Mislim da je situacija sada dobra u klubovima i igrači više i ne žure vani. To je dobro za sve koji su u fudbalu. I djeca koja to gledaju imaju veći motiv da se bave fudbalom. Nadam se da će Nemanja biti uzor svima i da će svojim igrama pomoći Zrinjskom da se vrati na mjesto koje mu pripada'', ocijenio je Žižović.

Trener Zrinjskog na kraju razgovora osvrnuo se na atmosferu u Medulinu gdje je mnogo njegovih bivših saigrača, trenera...

Iako sada u drugačijim klupskim bojama, svi se druže u vrlo prijateljskoj atmosferi.

''Svi smo vezani nekim svojim iskustvom, bili smo zajedno da li kao treneri i igrači. Sve su kvalitetni ljudi i bez obzira na boje kluba vidi se ta prijateljska veza. Možemo biti pravi primjer sportske atmosfere i lijep je ambijent koji treba da iskoristimo, da gledamo sebe i naravno, družimo sa ostalima'', zaključio je Žižović.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

MONDO U MEDULINU

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC