• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilbija za MONDO: Plakao sam nakon gola Borcu, ali to je fudbal

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Napadač Zrinjskog Nemanja Bilbija u intervju za MONDO govorio o povratku u Premijer ligi BIH, igranju na Koševu i Grbavici, golu protiv Borca, reprezentaciji i čovjeku kojem je najviše zahvalan.

 Medulin intervju Nemanja Bilbija FK Zrinjski, plakao sam nakon gola Borcu Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Fudbaleri Zrinjskog pripremaju se u Medulinu za proljećni dio sezone u kojem će pokušati nakon zaostatka od pet bodova da se vrate na sami vrh tabele i osvoje šampionsku titulu.

Svoje ambicije "plemići“ su potvrdili dovođenjem Ibanjeza, potom i Filipovića, a ove zime u Zrinjski se vratio i Nemanja Bilbija.

Možda će vas zanimati

Nekadašnji napadač banjalučkog Borca tri godine nosio je dres Zrinjskog i osvojio tri šampionske titule, a poslije godinu dana provedenih u korejskom Gangvonu vratio se u Mostar.

Na početku razgovora za MONDO otkriva da je tačno da je bio blizu povratka u Borac, ali...

"Nakon godinu dana u Koreji i tog stvarno lijepog iskustva ponovo sam u Zrinjskom. Mogu slobodno reći da nisam imao dilema kada je u pitanju BIH, postojale su i neke opcije za povratak kući u Borac i Banjaluku, ali nije se sve dogovorilo. Ponovo sam tu, ponovo sam vratio u BiH, i imam želje, volje, snage i motiva da pokažem da sam i dalje pravi i da moji uspjesi sa Zrinjskim proteklih godina nisu slučajni. I ove godine ćemo se boriti za sami vrh“, rekao je Bilbija.

Ipak ne želi da daje velika obećanja.

"Nećemo ništa da obećamo, peti smo na tabeli i moramo iz kola u kolo da pobjeđujemo da se približavamo Evropi, a samim tim i prvom mjestu, tako da se spremamo u Medulinu i nadam se da će biti stvarno dobro“.

Osim Borca pominjao se i Željezničar, ali to, kako kaže, nije dolazilo u obzir.

"Ne bih u Željezničar, mislim da to nikako nije dolazilo u opticaj, nisam siguran ni da je moje ime bilo u opticaju sa Željom, tako da je to za mene završena priča".

Premijer liga BiH ove godine vrlo je zanimljiva, a povratak iskusnih igrača donio je dodatni kvalitet.

"Zbog vremenske razlike nisam mogao baš sve da pratim, ali vidio sam da je liga dosta izjednačena i evo imamo pet klubova u pet bodova, ne znam da li se to dešavalo kroz istoriju. Naravno da mi je drago, bolje su utakmice i više je publike i nadam se da će biti dobri tereni. Liga je i kvalitetnija, a i finansijski se poboljšala situacija, ovih 5,6 klubova stvarno mogu da ponude jako dobre uslove klubovima. Tu su Štilić, Vranješ, dosta je igrača sa dobrom karijerom sada u Premijer ligi BIH, tu je i Sven Sušić u Sarajevu sada, ima jako dobrih igrača. Inače svi malo potcjenjuju tu ligu u Evropi i svijetu, a svi znamo da je teško igrati Premijer ligu BIH“, istakao je Bilbija.

On je priznao da mu u Koreji nije bilo lako.

"Pola godine bilo mi je jako teško. Dva mjeseca imao sam samo pripreme, bilo je naporno i teško. Išli smo od Tajlanda, Kine dva puta, pa ponovo Koreje u dva i po mjeseca. Počela je liga, onda su došli moji i bilo mi je lakše, ali trebalo mi je 7,8 mjeseci da stanem na noge i mislim da sam sada imao mogućnosti da ostanem, ostao bih. Možda bi to tek sad bila prava godina za Koreju, ali nije sve išlo tako“.

Izvor: Dennis Grombkowski/Getty Images Europe

Seniorsku karijeru počeo je debijem u Kupu RS u kojem je dao het-trik, a na debiju u Premijer ligi BIH postigao je gol protiv Orašja. Sada slijedi novi početak.

''Ja se nadam da će biti golova. Dao sam dosta golova u karijeri, pogotovo u Premijer ligi BIH, nisam sebičan, nije mi stalo da samo ja zabijam, ali nadam se da će biti golova“.

Pred Zrinjskim je težak zadatak - napad na šampionsku titulu sa petog mjesta. Zbog toga su Mostarci i doveli Ibanjeza, Filipovića, Bilbiju...

"Zrinjski je dokazao da je jedan od boljih i stabilnijih klubova. Uvijek se spominje titula i uvijek će Zrinjski biti tu u vrhu. Dosta je novih lica, nešto nije štimalo, bilo je dosta kikseva. Bilo je promjena, ne znači da će nužno biti dobro, ali evo tu smo spremamo se, 22. februar će brzo doći i spremno ćemo da dočekamo početak prvenstva“.

U prošloj sezoni promjena je izvršena i na klupi i "plemiće“ sada vodi Mladen Žižović.

"Jako dobar odnos imamo. Žileta znam još kao igrača. Uz njega sam neke krupne korake napravio u Borcu. Mislim sve najbolje o njemu i svi mu pomažemo, kao i on nama, da to izgleda bolje nego prvi dio sezone", rekao je Bilbija.

Zanimljivo, on je nedavno rekao da najviše voli da igra na Koševu protiv Sarajeva i na Grbavici protiv Željezničara. Tokom razgovora u Medulinu, otkriva i zašto.

"To su dva dobra stadiona, dva derbija, dođe dosta publike i uvijek je gušt igrati te utakmice i mislim da svaki igrač koji je to osjetio zna o čemu pričam. Naravno više volim igrati protiv Željezničara nego protiv Sarajeva“.

A kako je protiv Borca na Gradskom stadionu u Banjaluci?

"Igrao sam već. Jako je čudan osjećaj, pogotovo kad sam igrao sa Sarajevom. Nakon tog prvog pogotka same su suze krenule, kleknuo sam, nije to bila gluma, svi su se radovali, a meni su suze krenule. Opet, profesionalci smo. Moja porodica i ja znamo šta smo prošli i moje je da odradim svoj posao. Hljeb zarađujem u Zrinjskom, teško je, ali Bože moj“, ispričao nam je.

Izvor: Srdjan Stevanovic/Bongarts

Uprkos dobroj formi i nastupima u Premijer ligi BIH, pa i mladoj reprezentaciji BIH upisao je samo jedan nastup za A reprezentaciju BIH.

"Drago mi je zbog tog debija na turneju u Americi u Meksiku“, prvi je komentar Bilbije, a na pitanje, da li se vidi u budućnosti mežu ''zmajevima'' kaže:

"Vidim, tačnije vidio sam se. Vrijeme prolazi, a ja šta god napravio u Premijer ligi, Kupu, inostranstvu, iako nisam dosta igrao, nije se na mene gledalo, a volio bih da sam tu. Svaki sportista zna šta je reprezentacija“. 

Jednom prilikom poslije het-trika u Kupu BIH rekao je „Šta ja još da uradim da me pozovu“, nakon što ga je tadašnji selektor BiH Mehmed Baždarević skinuo sa šireg spiska.

„Istina je da sam rekao to, bila je moja supruga tu, otpisan sam, a u formi sam. Prate te, ali te ne prate“.

Uslijedilo je pitanje ima li kvaliteta za reprezentaciju u PLBIH...

"Nema odmah da igraš, ali možeš da budeš 18. ili 20 igrač. To mnogo znači igraču da se nađe sa tim velikim imenima iz evropskog fudbala, da treniraju i uče tih 15 dana i pronađu sebe u tom nekom smislu i nađu motiv za dalje. Povratak tih par igrača u PLBIH potvrđuje da ima kvaliteta“.

Nemanja Bilbija nije morao da napušta kuću da nađe idola, jer je njegov otac Milorad legenda banjalučkog Borca.

"Moj otac je moj idol. Sa šest godina sam krenuo sa starijima da igram uz njega. Gledao sam ga, čak sam i ja počeo kao štoper, iako tada nisam ni znao kao klinac šta je to. Kako je karijera odmicala sve sam išao prema naprijed i danas sam ovdje“.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Svoj bivši klub redovno prati, a dodaje da su ga neke stvari pogađale, čak i kada je bio daleko.

"Veoma mi je drago zbog Borca. Kada su bili pred gašenjem ne možete ni da zamislite koliko mi je bilo žao. Otišao sam u Vojvodinu i teško mi je bilo slušati i gledati neke stvari iz Borca. Evo danas je tu došao Zakarić, stvarno veliko ime i to je dokaz da se ne mora ni ići u zemlje okruženja kada je dobar fudbal i kada je finansijski OK kod nas u BIH“, rekao je Bilbija.

Danas kaže ne bi ništa mijenjao u svojoj karijeri, iako je ona nije bila savršena.

"Dosta je bilo poteškoća i radosti kroz moju karijeru, trebalo bi mnogo vremena da sve ispričam. Možda sam na početku neke poteze mogao drugačije povući, ali to me samo ojačalo i izvelo na pravi put kao čovjeka. Ponosan sam na sebe, mnogo sam toga napravio, posebno u BIH.“

Na kraju otkrio je i ko mu je najviše pomogao.

"Vule Trivunović“, rekao je kao iz topa i potom objasnio.

"On je saigrač, otac, trener, sve u jednom. Kada god je bilo teško, kada je bilo i dobro i loše njegov broj mi je uvijek bio dostupan. Sve smo prolazili zajedno, i dobro i loše. I mimo fudbala mi je dao mnogo savjeta i zahvalan sam mu uvijek na tome“, rekao je Bilbija na kraju razgovora za MONDO.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

MONDO U MEDULINU:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC