• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO IKONE #15: Said Al-Uvairan - Isto kao Maradona!

Autor Dušan Ninković

Tokom tri nedjelje, MONDO vam donosi fudbalere koji su na neki način ostavili trag u svjetskom fudbalu. Vrijeme u izolaciji je idealno za čitanje ovakvih tekstova.

 MONDO-IKONE-15-Said-Al-Uvairan-Isto-kao-Dijego-Armando-Maradona-Saudijska-Arabija-Mundijal-SAD-1994 Izvor: Printscreen/Youtube/FIFATV

Kada je Dijego Armando Maradona predvodio svoju Argentinu do pobjede nad Engleskom, uz onaj legendarni gol rukom i onaj ''najbolji svih vremena'' nogom, to je bila osveta. Sam je to rekao.

Samo četiri godine ranije, Britanci i Argentinci su ratovali na Foklandskim ostrvima, a ''kudravi Gaučos'' nije imao drugačiji način da se sveti. Rukom, pa trkom preko cijelog terena eliminisao je najomraženiju zemlju u svojoj domovini.

Možda će vas zanimati

Stadion Asteka, jedna fantastična građevina, video je koliko Dijego Armando Maradona mrzi Englesku. Piter Šilton je bio kolateralna šteta na putu do drugog osvajanja Mundijala za momke u svijetlo plavim dresovima.

Prešli su preko Belgije, koju ćemo pomenuti i kasnije, u polufinalu, a zatim nadigrali Zapadnu Njemačku za trofej koji u raspravama za najvećeg ikada još nedostaje Mesiju i Ronaldu. Ovom modernom, onaj stariji ga ima.

Po čemu ćete vi pamtiti Mundijal 1994. godine u SAD? Rumuni su bili sjajni, iako su imali onakve frizure, Bugari su bili još bolji od njih, Šveđani su bili polufinalisti, Bađo je šutnuo onaj penal koji je postao istorija...

A gol Saida Al-Uvairana? Kako to mislite ''koga?'', pa reprezentativca Saudijske Arabije. I to za prolaz u drugu fazu takmičenja. Ne znate priču? Sjedite, sad ćemo da je pričamo.

Bilo je to prvo učešće za Saudijce, ali i njihov najbolji plasman u dosadašnjim mundijalskim nastupima. Bili su u veoma teškoj grupi sa Holandijom, Belgijom i Marokom, ali su dvije pobjede bile dovoljne za prolaz. Prolazile su čak i četiri najbolje trećeplasirane selekcije, ali je tim sa Bliskog Istoka bio drugi u svojoj grupi.


Saudijska Arabija je između 1948. i 2000. godine imala niz od pet finala na kontinentalnom šampionatu Azije, uz titule 1984, 1988 i 1996. godine. To pokazuje koliku je tim imao snagu i sa kakvim je očekivanjima išao u SAD. Po izjavama koje su kasnije davali fudbaleri tog tima, bili su sigurni da mogu da stignu čak i do završnice turnira.

Počeli su sjajno, imali prednost protiv veoma jake reprezentacije Holandije, ali su na kraju upisali poraz. Savladali su u drugoj rundi najslabiju ekipu u grupi, Maroko, prije nego što je u meču sa Belgijom trebalo da odluče o prolasku dalje.

Pomalo neočekivano, sve je bilo riješeno poslije pet minuta. Belgijanci su imali šest bodova, zbog pobjeda u prva dva kola, a Said Al-Uvairan je postigao jedini gol na meču. To je Belgiju poslalo u kalkulacije za prolaz, a Saudijce na drugo mjesto grupe.

Reprezentativci Saudijske Arabije proslavljaju gol na Mundijalu u SAD.
Izvor: Getty Images/Mike Hewitt, Mike Hewitt/Getty Images North America


Taj gol, najbolji u karijeri veziste, najljepša je kopija onog Maradoninog prodora koji se nešto južnije dogodio osam godina ranije. Precizni statističari su izračunali da je trčao 70 metara, nizao je protivničke igrače, a zatim loptu ''bocnuo'' preko istrčalog golmana Belgije Prudoma.

''Postigao sam gol za svakog Saudijca, za svakog Arapina na svijetu.''


I onda su se reflektori upalili!

Zbog toga što su igrači malo poletjeli, Saudijska Arabija je lako eliminisana a Mundijala. Šveđani su bili bolji (3:1), iako su se momci iz Azije nadali da bi u finišu meča, kod rezultata 2:1, mogli da naprave još veću senzaciju.

Mundijal je bio uspješan, a Said Al-Uvairan je privukao pažnju na sebe. Kako je kasnije isticao, zvali su ga neki klubovi iz Brazila, Portugala, Španije i još nekih evropskih država. U tom trenutku je imao 27 godina, bio je najbitniji igrač Al-Šababa i još mnogo igranja fudbala je bilo pred njim.

Spriječio ga je zakon, pošto fudbalerima iz Saudijske Arabije nije bilo dozvoljeno da napuštaju zemlju. Morali su da igraju u domaćim klubovima, pa su svi odgovori na ponude iz inostranstva bili odrični. Cijelu karijeru (1988-2001) proveo je u Al-Šababu.

Te 1994. godine je postao najbolji fudbaler Azije, što je jedno veliko priznanje, iako je tada nivo fudbala na tom kontinentu bio niži nego danas. Nastupi na Svjetskom prvenstvu su od Al-Uvairana stvorili zvijezdu i on je postao više od reprezentativca.

Može se slobodno reći da je momak u dresu sa brojem 10 postao prva zvijezda fudbala u Saudijskoj Arabiji, davno prije nego što će zemlje Bliskog Istoka početi da ''uvoze'' igrače kojima je zenit karijere u Evropi prošao. Kako drugačije objasniti Rols-Rojs koji je dobio na poklon kada se vratio sa Svjetskog prvenstva?


Živio je u Saudijskoj Arabiji, jer mu drugačije nisu dopuštali, ali se ponašao zapadnoevropski. Bio je korak ispred saigrača po kvalitetu, ali i po oponašanju igrača iz svjetski poznatih klubova.

Tako je 1996. godine uhvaćen pijan u društvu ženskih osoba, od kojih neke nisu bile arapskog porekla i to je bio šok. Stvari su bile ozbiljnije nego što se čini, pošto se incident desio tokom Ramazana, pa je za heroja nacije bio spremljen i zatvor. Određeno mu je godinu dana kazne, na kraju je čak i kralj intervenisao u ovom slučaju.

''Odležao je'' je nešto više od šest mjeseci, uz maksimalne slobode. Imao je posjete kada god je to bilo moguće i praktično nije bio u zatvoru, već samo u nekoj vrsti izolacije. Pored ove, imao je i kaznu koja mu je teže pala. Bio je suspendovan iz fudbala na godinu dana, što je značilo da će pauzirati i nakon izlaska na slobodu.

Polako su ga vraćali u fudbal, praktično je cijela nacija radila na tome da se nekadašnji junak uigra i uskladi sa nacionalnim timom. Bez njega je osvojeno Azijsko prvenstvo 1996. godine, ali je za Francusku bio spreman. Četiri godine nakon Mundijala na kom je postao heroj, ponovo je predvodio tim, sa desetkom na leđima.

Said Al-Ovairan (broj 10), kao reprezentativac na Mundijalu u Francuskoj.
Izvor: Lutz Bongarts/Bongarts, Getty Images/Lutz Bongarts


Ali, znate kako kažu - ''sve prave su ljubavi tužne''. Ova nije imala srećan kraj. Odigrao je 79 minuta u prvom kolu, prva 33 minuta u drugom i nije nastupio na trećem meču. Saudijci su osvojili samo bod, generacija je završila svoj ciklus, a prva zvijezda fudbala u Saudijskoj Arabiji se ugasila.

''Sva svjetla su bila uperena u mene. Svi su se fokusirali na ono što radim. Vidio sam taj gol hiljadu puta i iskreno da vam kažem, dosadio mi je'', rekao je godinama kasnije ofanzivni vezista.

Saudijska Arabija je na Mundijalu 1994. godine upisala dvije pobede i prolaz u drugu fazu takmičenja. Na naredna tri turnira nisu imali nijednu pobedu, uz samo dva osvojena boda. Zatim su propustili dva Svjetska prvenstva, da bi tek u Rusiji 2018. godine upisali novu pobjedu, treću po redu. Bilo je to u trećem meču grupne faze, protiv Egipta, kada su već izgubljene šanse za prolaz.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC