• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gledali smo Diego Maradona: Kako je biti plaćen od mafije?

Autor Predrag Vujić

Dokumentarni film Asifa Kapadije o jednom od najvećih ikada. Možda i najjači utisak gledanja novog dokumentarnog filma o Maradoni je negde na počeku, u petom, šestom minutu.

 Gledali smo [Diego Maradona]: Kako je biti plaćen od mafije? Izvor: Guliver/Getty Imaseg/Michael Steele

O Dijegu Maradoni ispisane su stranice i stranice u fudbalskim almanasima.

Snimljeni su i dokumentarni filmovi, među njima je i dobitnik "Zlatne palme" Emir Kusturica... O ovom fudbalskom čarobnjaku, bonvivanu svetskog fudbala, jednom od najboljih fudbalera koji je ova planeta videla, sve se zna.

Ipak, najnoviji dokumentarni film "Dijego Maradona" pokušao je da "baci svetlo" na još neke događaje iz karijere i života "kudravog gaučosa", a blago ovog dvosatnog ostvarenja čine arhivski snimci, pre svega iz vremena kada je Maradona prelazio iz Barselone u Napoli.

NAJJAČI UTISAK? MOŽDA VEĆ U PETOM, ŠESTOM MINUTU...

MONDO prikazuje


MONDO PRIKAZUJE: THE RONDA ROUSEY STORY (PETAK UVEČE)

Možda i najjači utisak gledanja novog dokumentarnog filma o Maradoni je negde na počeku, u petom, šestom minutu.

Nakon što je Barselona uporno tvrdila da nema nameru da ga prodaje, pojavila se vest da je predsednik NapolijaKorado Ferlaino u Barseloni i da pregovara upravo o transferu Maradone. I ne samo da je pregovarao, nego je to učinio uspešno - Maradona se seli u Napulj!

Kada je objavljeno da će preći u Napoli, koji je u to vreme bio opterećen finansijskim problemima, Napulj je eksplodirao, ulice su bile prepune ljudi, koji su slavili dolazak fudbalskog čarobnjaka. 

"Najsiromašniji grad u Italiji i verovatno jedan od najsiromašnijih u Evropi, kupio je najskupljeg fudbalera na svetu", glasila je objava u sportskim vestima na jednoj francuskoj televiziji.

Još spektakularniji snimci su oni iz aviona, koji je prevozio Maradonu iz Barselone u Napulj. Nestvarna scena - u avionu buljuk novinara!

Šta očekuješ od Napolija i Napulja?

"Mir, mir koji nisam imao u Barseloni, ali pre svega - poštovanje", rekao je Maradona brojnim novinarima u avionu koji ga je vozio do italijanskog grada.

Po sunčanom danu, stadion San Paulo u Napulju izgledao je kao da se igra finale današnje Lige šampiona ili Svetskog prvenstva. Koračajući kroz hodnike stadiona do sale za konferenciju za novinare, Maradona je mogao da čuje jasno skandiranje:

"Dijego, Dijego!"

"OVO PITANJE JE VRLO UVREDLJIVO..."

Izvor: Guliver, Michael Steele/Getty Images Europe
KRITIKE UPRAVE BARSELONE DA IZLAZI NOĆU...

"To me ne zanima. Može da priča ko šta hoće, ja ću i dalje da izlazim uveče koliko god budem želeo".

Čak i kada je ušao u dupke punu salu za konferenciju za medije, sa galerije, odnosno sa plafona, virili su navijači Napolija, koji su i tada skandirali svom božanstvu.

"Ako se ne odaljite, otkazaću konferenciju za novinare!", vikao je portparol kluba na fotoreportere, novinare, kamermane.

Konferencija za novinare je počela, a jedno od prvih pitanja bilo je "bombastično".

"Voleo bih da znam da li Maradona zna šta je Kamora (ozloglašena mafijaška grupa koja je vladala jugom Italije, prim. aut.) i da li zna da je novac Kamore svuda ovde, čak i u fudbalu?", pitao je jedan novinar.

Maradona se uzvrpoljio. Portparol je rekao da će na to pitanje odgovoriti predsednik Napolija Korado Ferlaino.

"Ovo pitanje je vrlo uvredljivo. Šokiran sam da novinar čak može i da pita tako nešto! Toliko je uvredljivo da čak neću ni da odgovorim na njega", rekao je Ferlaino, nakon čega je prekinut aplauzom, a u sali se začuo glas:

"Napolje!".

To je podstaklo i ohrabrilo predsednika Napolija:

"Tražim od vas da izađete, napolje iz sale!".

Ustao je potom sa stolice i uz pokrete ruku, ponovo poručio novinaru:

"Napolje! Smesta! Kao predsednik Napolija, naređujem vam da izađete!".

Nastavio je Ferlaino stojeći:

"Napoli ne sme da bude žrtva ovakvog neznanja. Učinili smo ogromnu žrtvu da bismo napravili ovakav transfer i ovakva pitanja nam nisu potrebna, uvređeni smo ovakvim neznalačkim tvrdnjama da bilo šta što se dešava u klubu ima veze sa Kamorom. Napoli radi i ponaša se u skladu sa poslovnom etikom. Kriminalci su manjina i postoje ozbiljne policijske snage koje se time bave i spremne su da intrvenišu u tim stvarima. Hvala".

Kada je izašao na teren stadiona San Paolo, tribine su eksplodirale, Napolitanci su zapalili baklje. Da bi dodatno "napalio", Maradona im se obratio rečenicom na italijanskom jeziku: "Buonasera Napolitani".

Uzajamna ljubav se odmah rodila...

O NAPOLIJU I UVREDAMA OSTATKA ITALIJE: "SVI ONI SU RASISTI!"

Izvor: Guliver/Getty images/Simon Bruty/ALLSPORT

"Odlučio sam se za Napoli, znajući da je Barselona za mene bila gorko iskustvo. Katastrofa. Igrao sam dve sezone tamo, ali nisam mogao da završim nijednu zbog bolesti i povrede. I ostao sam bez plate... Nisam znao ništa o Napoliju, o Italiji, ali nijedan drugi klub nije želeo da me angažuje. Tražio sam 'ferari' i dobio sam stan", izjavio je Maradona.

Zanimljivo, Maradona se kasnije fotografisao sa šefom Kamore Karminom Đulijanom, sa njim se družio, postali su bliski...

Glavna priča u ovom dokumentarcu odnosi se na njegov boravak u Napoliju i kako je tamo stekao status božanstva. Napoli, Napulj i Napolitanci, omalovažavani od većeg dela Italije, pogotovo severnog dela, bili su stalno kritikovani u vređani kao "niža rasa".

O tome govori i više nego uvredljiva pesma navijača Juventusa u kojoj se za Napolitance govori da su "kolera, sra**e, prljavci koji se nikad nisu oprali sapunom, psi koji tumaraju, žrtve zemljotresa, sramota cele Italije".

Bila je još jedna: "Vezuve, operi ih, operi ih vatrom!".

Evo šta je primetio Maradona tokom boravka u Napulju:

"Napolitanci su bili 'Afrikanci Italije'. 'Prljavci', 'Seljaci'... Kad god bismo otišli na sever da odigramo utakmicu, čekao nas je transparent: 'Okupajte se!' ili 'Zdravo, 'kolerosi' ili 'Napoli, kanalizacija Italije'. Užasno! Svi su oni rasisti", rekao je Maradona.

"OD KAKO SAM POČEO DA IGRAM FUDBAL, IMAO SAM SAMO JEDAN SAN..."

Izvor: Guliver, Michael Steele/Getty Images Europe


"Kad si na terenu, svi problemi nestanu, sve nestane... Samo postoji fudbal"

Argentinac je te uvrede doživljavao kao da je rođen u Napulju i to mu je bio "benzin", pogonsko gorivo da još žešće i odlučnije igra za nebeskoplavi dres. Igrao je sa strašću, igrao je za Napulj, radovao se golovima... Napolitanci su to prepoznali. Zato je i dan danas Bog Vezuva.

Napoli je živeo za titulu šampiona Italije. Maradona im je podario taj poklon... (sezona 1986/87.).

Posle počasnog kruga na stadionu San Paolo, Maradona je rekao da mu je ovo "najdraža titula". Na primedbu reportera da je i svetski prvak sa Argentinom, Maradona je uzvratio: "Da, ali tu titulu nisam osvojio u svojoj zemlji, oduzeli su mi šansu da budem deo one generacije 1978. godine. Zato je ovo najvažnija proslava u mom životu".

U filmu ćete vidite i snimke i fotografije iz Maradoninog detinjstva, o tome kako je počeo da trenira i igra još kao 11-godišnjak u podmlatku Argentina juniorsa, kako mu je lopta bila jedina igračka, njegov "spas"... Od 15. godine Dijego je bio taj koji je izdržavao celu porodicu.

"Gledao sam oca kako svako jutro ustaje u 4 ujutru i ide na posao. Bio je fizički radnik. Dolazio bi kući, mrtav umoran i odmah bi zaspao. Moj otac je bio sjajan, ali obožavao sam i majku, bio sam 'mamin sin'", kaže Dijego i dodaje:

"Od kako sam počeo da se bavim fudbalom, imao sam samo jedan san - da kupim svojim roditeljima kuću".

Problemi sa drogom su u završnici filma... ali da vam ne otkrivamo sve. Uglavnom, ovih dana internetom kruži OVA šala na račun Maradone i aktuelne pandemije korona virusa:

Izvor: MONDO

Vredi pogledati ovaj dokumentarac! Pogledajte i ostale naše preporuke šta da gledate!

Petak uveče: "The Ronda Rousey Story"! Gledala: Bojana Zimonjić Jelisavac.

Do gledanja!

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC