• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od druge lige do evropskog trofeja, čudesan put velikog Zvezdana: Toni Parker se ogriješio o njega, on ušao u istoriju!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Došao je do pehara, a sve je počelo kada sa dve odluke - da napusti Budućnost i da dođe u drugu ligu. Prošao je putem kojim se rjeđe ide pravo do Evrolige.

 zvezdan mitrović monako od druge lige do  trofeja evrokup Izvor: MN PRESS

U šok završnici finala Evrokupa Monako je na kraju uspio da u dvije utakmice koje su se rješavale na jedan posjed dobije UNIKS i dođe do svog prvog evropskog trofeja u istoriji.

Francuski tim iz kneževine uspio je tako da osigura plasman u Evroligu naredne sezone, a stoga ne čudi da je Evrokup za najboljeg trenera ovogodišnjeg takmičenja proglasio Zvezdana Mitrovića, šefa struke Monaka.

Ono što čudi je što Mitrovićevi uspjesi prolaze prilično ispod radara, a još više čudi odluka ASVEL-a da otpusti ovakvog trenra na početku 2020. godine. Pogotovo kada se ima u vidu da se u francuskim medijima "šuškalo" da je razlog za to mala minutaža Tea Maledona, neosporno velikog talenta, zbog koga ipak Mitrović nije htio da žrtvuje igru tima. 

Iako dolazi sa ovih prostora malo ko se sjeća Zvezdana Mitrovića sa naših parketa. On je kao trener počeo u malenom Pikadiliju, a potom je bio pomoćnik u Budućnosti od 1995. do 2000. godine. Za to vrijeme je uzeo dva kupa Jugoslavije, a onda je dobio ponudu iz Ukrajine.

“Iz Budućnosti, gdje sam bio asistent u evroligaškom timu, pošao sam u Ukrajinu. Nije to možda poznato, ali ja sam u Himik pošao za iste uslove koje sam imao u Budućnosti kao pomoćnik. To je bio izazov za mene, želio sam da vidim gdje sam.”,otkrio je on jednom prilikom.

Izvor: MN PRESS

I nije pogriješio!

Ostao je punih 12 godina u Ukrajini i ostavio dubok trag. Sa Krivbasom je bio šampion, sa Budiveljnikom je osvojio kup, a u sezoni 2005/06 je odmah pokazao da najbolje igra u Evropi! doveo je Himik do finala FIBA Evročelendž kupa i tamo izgubio od ruskog Urala.

A onda je opet napravio neuobičajen potez i pogodio. Otišao je u Monako. Isti ovaj Monako koji je sada doveo do evropskog trofeja tada je igrao drugu ligu, ali ne zadugo.

Već u prvoj sezoni uveo ih je u najviši rang, a 2016. godine je odmah osvojio trofej i to kup Francuske. Nanter je pao u neizvjesnoj završnici u četvrtfinalu, a onda su počišćeni Strazbur i Šalon na putu ka peharu. Prvom trofeju kluba u istoriji!

Nastavila je ekipa da niže uspjehe, te godine su u prvenstvu bili treći, a u naredne tri sezone Monako se pretplatio na medalje. Uzeta su tri kupa, a u pohodima na trofeje stradali su redom velikani francuske košarke – ASVEL, Nanter, Le Man, Strazbur...

U Evropi je Mitrović pokazivao pravo majstorstvo pa je Monako dotjerao i do fajnal fora Lige šampiona 2017. godine, ali je u polufinalnom meču izgubio o Banvita.

To je vidio Toni Parker i nije sjedio skrštenih ruku. Oteo ga je Monaku i konačno su i Mitrović i ASVEL došli do onoga što im je izmicalo u godinama prije toga.

Izvor: Profimedia

Prvi put u karijeri Mitrović je uzeo titulu u Francuskoj, a ASVEL je postao šampion Francuske poslije 10 godina čekanja. Ipak to Parkeru nije bilo dovoljno pa ga je otpustio u maju 2020. godine.

Godinu dana kasnije, Zvezdan Mitrović je najbolji trener Evrokupa, čovjek koji je donio evropsku titulu bivšem trećeligašu i ubjedljivo prvi na tabeli francuske lige.

Samo dva poraza je doživjela njegova ekipa ove sezone, a sada će sa Mitrovićem igrati plejof u kome žele da prekinu niz koji ih muči. Bili su tri puta finalisti plejofa u francuskoj ligi, ali je nikada nisu osvojili. Vodio ih je i Mitrović u jednom od tih finala, ali sada djeluje da je tim zreo za pehar.

Pokazali su to u Evrokupu gdje su u cijelom plejofu izgubili jedan meč i to – poenom razlike! U meču sa ekipom Budućnosti desila se noćna mora navijača Zvezde - Matijas Lesor je rješavao meč i poklonio je pobjedu ekipi Budućnosti. 

I pored toga je uspio da postane MVP četvrtfinala Evrokupa, a Mitrović je u njemu dobio sjajnog skakača i atletu, a prije svega pouzdanog domaćeg igrača pod košem.

Sada se Monako i Mitrović spremaju da Toniju Parkeru dokažu ono što je svima bolno očigledno. Da je otpustio vrhinskog trenera da bi na to mjesto postavio svog mlađeg brata.

Nećemo dugo čekati - plejof uskoro počinje!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC