• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosna može da izbaci favorita - ovo su sve kalkulacije: Musa i Nurkić vode ka senzaciji, a još boli "Mirza sa parkinga"!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Spektakularna pobjeda nad Slovenijom otvorila je reprezentativcima BiH vrata nokaut faze, jer im je potrebna samo jedna pobjeda iz naredna dva meča.

 Eurobasket kalkulacije - BIH može da izbaci Litvaniju Izvor: Profimedia

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila je veliko iznenađenje na Eurobasketu i u trećem kolu grupne faze savladala Sloveniju (97:93), a taj trijumf mogao bi da ima ogroman značaj! Reprezentacija predvođena Jusufom Nurkićem i Džananom Musom mogla bi već u četvrtom kolu da obezbijedi prolaz u nokaut fazu takmičenja i eliminiše Litvaniju, ekipu koja je pred turnir važila za favorita iz senke.

Reprezentacija Litvanije trenutno ima skor 0-3 i mogla bi da bude eliminisana sa Evropskog prvenstva čak i ukoliko pobijedi preostala dva meča u ovoj grupi. Veoma težak raspored do sada je Litvancima donio neuspjehe protiv Slovenije, Francuske i Njemačke, pa do kraja grupne faze moraju da pobijede oba meča. Ipak, to ne mora da im bude dovoljno.

Zapravo, sada Bosna i Hercegovine sve drži u svojim rukama. Ukoliko Nurkić, Musa i ekipa savladaju Francusku u četvrtom kolu grupne faze - Litvanci idu kući! U tom slučaju bi reprezentacije Bosne i Hercegovine sa tri pobjede, odnosno Francuske sa dvije pobjede i boljim međusobnim skorom postale nedostižne za Litvance, a Valančijunas, Sabonis i ostatak tima bi morali da se pomire sa debaklom.

Ukoliko BiH ne savlada Francuze u njihovom međusobnom meču, selekcija koju sa klupe predvodi Adis Bećiragić imaće još jednu šansu da ovjeri plasman u nokaut fazu. Biće to susret posljednjeg kola upravo protiv Litvanije, pod uslovom da momci sa Baltika prije toga nadigraju autsajdera Mađarsku. U tom slučaju bi dvije reprezentacije igrale za posljednje mjesto koje vodi među 16 najboljih timova na kontinentu, a ovakva situacija već se desila jednom.

Mirza Teletović trojke, Bosna i Hercegovina - Litvanija, Eurobasket 2013
Izvor: Youtube/rishaTV

Mnoge košarkaške zaljubljenike razvoj situacije u grupi B može da podsjeti na 2013. godine kada je Bosna i Hercegovina predvođena nevjerovatnim Mirzom teletovićem (31 poen) i njegovim "trojkama sa parkinga" uspjela da savlada Litvaniju. Konačan rezultat bio je 78:72, ali to nije bilo dovoljno za prolaz - četiri ekipe formirale su krug nakon učinka 3-2, a bosna i Hercegovina bila je jedina koja nije prošla dalje.

Takmičenje su nastavili Srbija, Letonija i Litvanija, koja je u ostatku turnira imala najbolji rezultat. U novoj grupi nadigrali su Francuze, Belgijance i Ukrajince, a zatim eliminisali Italijane i Hrvate na putu do finala. Tamo su poraženi od Francuske (80:66) i nakon spektakularnog turnira morali su da se zadovolje drugom pozicijom.

Pogledajte tabelu u grupi B Evropskog prvenstva:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC