• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evroliga se širi, još dva grada će imati predstavnike! Glikman ponovo pričao o novom formatu, a šta je sa Srbijom?

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Izvršni direktor Evrolige je najavio širenje i novi format, isključio je mogućnost skorog povratka ruskih timova u takmičenje, ali šta sve ovo znači za Crvenu zvezdu i Partizan.

 Maršal Glikman o širenju Evrolige Izvor: Profimedia

Sve više se u medijima oglašava Maršal Glikman, izvršni direktor Evrolige i sve više priča o mogućim reformama ovog takmičenja. Amerikanac koji je stigao u tim Dejana Bodiroge da se brine o najvažnijim pitanjima elitnog evropskog takmičenja sada je govorio o formatu takmičenja tokom svoje posjete Izraelu.

"Moramo da povećamo ligu. Za sada nemam magični format, ali 18 timova nije dovoljno: moramo da imamo više timova nego što je trenutno otvorenih mjesta. Sviđa mi se dvokružni sistem sa domaćim i utakmicama u gostima, a obožavam i Fajnal for. Možda treba da razmotrimo mogućnost više plejof rundi", naglasio je on na početku razgovora.

Glikman je potom govorio o mogućnostima otvaranja tržišta za timove iz velikih i bogatih gradova gdje košarka nije sport u fokusu. Pokušava se pravljenje ekipa u Londonu, Parizu, Dubaiju...

"Vjerujem da će Pariz i London biti dio Evrolige u budućnosti. Prije pet godina "Deloit" nam je napravio studiju i rekli smo da je moguće da proširimo tržište na Njemačku, Francusku i Englesku. Sljedeće sezone neće biti tima iz Dubaija u Evroligi, a imali smo mnogo razgovora sa njima u posljednje dvije godine. Ukoliko uspijemo da dobijemo tim iz Dubaija, to će se desiti poslije velikog planiranja i procjena. To je drugačija i specifična situacija, pogledajte samo logistiku. Potrebno je prvo četiri sata leta do Tel Aviva, a onda i sedam sati da se stigne do Dubaija, nije to jednostavno. Ali to je tržište u porastu, mnogo je novca tu, ali nema istorije, tradicije i lige pa nema ni tima. Hoćemo da košarka malo poraste tamo", naglasio je Glikman.

Oglasio se i o mogućem povratku ruskih timova u Evroligu, a očigledno je da se to neće skoro desiti. "Nema povratka prije kraja rata. Nastavićemo da pratimo odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta i ostalih velikih organizacija i ponašaćemo se u skladu sa time", dodao je on.

Šta sve ovo znači za srpsku košarku? Za sada ABA liga ima jedno mjesto u takmičenju i to kao "specijalnu pozivnicu" koju svake godine dobija, a nakon ove sezone u kojoj su dva beogradska kluba zaigrala u eliti još uvijek se ne zna kakva će situacija biti u narednoj sezoni. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC