• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo je Rodman htio zabranjeni broj u NBA ligi: Niko ga nije nosio na dresu, a Denis i Mark se slikali sa njim!

Autor Dragan Šutvić

Svojevremeno je želio da na dres stavi broj koji niko prije njega nije, ali Denisu Rodmanu i Dalasu to nije dozvoljeno.

 denis rodman dres sa brojem 69  Izvor: Profimedia

Praktično od kako postoji sport dresovi u kojima nastupaju najpoznatiji na svijetu izazivaju mnogo pažnje. Na fudbalskim su se brojevi pojavili tek tridesetak ili 40 godina nakon što su osnovana prva takmičenja, košarkaški su specifični jer tek povremeno imaju rukave, a oni koje su kroz karijeru nosili najveći igrači na aukcijama dostižu nevjerovatne cijene. Priča iz Italije o zabrani upotrebe broja 88 na dresovima u Seriji A podsjetila nas je na još jednu sličnu - da li znate da postoji broj koji ne smije da se nosi na NBA dresovima?!

Postoji samo jedan čovjek koji je to probao! Svojevremeno je Denis Rodman - kontroverzan kakav jeste, smislio da u ekipi Dalasa uradi nešto što nije niko prije njega u NBA ligi. Kada ga je novi vlasnik tima iz Teksasa Mark Kjuban upitao koji bi broj volio da nosi na dresu u gradu u kojem je odrastao, Denis Rodman je izabrao 69! Zvanično, ne postoji zabrana, ali NBA nije dozvolila da se to desi jer 69 asocira na... Ma znate već i sami.

Navodno, nekoliko dresova je napravljeno tom prilikom, Kjuban i Rodman su pozirali sa njim, ali... Dejvid Stern je stopirao ovu ideju i naložio petostrukom šampionu NBA lige da izabere neki drugi broj. Smatra se da je iz bunta Denis Rodman uzeo broj 70, odnosno na pomenuti 69 "sabrao" sebe! Nije mu to donijelo mnogo uspjeha - za Dalas je odigrao samo 12 mečeva i nakon 29 dana dobio je otkaz u ovoj franšizi.

Bio je to ujedno i kraj njegove NBA karijere. Već je imao 38 godina i nakon toga je samo sporadično igrao za manje timove na različitim krajevima sveta. Anegdota će ostati, a djeluje da ima i opipljivih dokaza da se sve desilo baš ovako. Po informacijama koje imaju novinari koji znaju najviše detalja o NBA ligi, Mark Kjuban i nakon više od dvije decenije čuva dresove koje je Dalas tada napravio - na njima je prezime Rodman i broj 69, a to je jedini put kada su te dvije cifre tim redom štampane na opremu igrača u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC